Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια μηνύματα έστειλε η συνεδρίαση

Το μάζεμα των απωλειών και η αύξηση του τζίρου στο τέλος της συνεδρίασης και η εικόνα σε τράπεζες και blue chips. Γιατί είναι βαρόμετρο η πορεία της αγοράς ομολόγων και πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τους δείκτες.

ΧΑ: Ποια μηνύματα έστειλε η συνεδρίαση

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά το volatility στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, την συνεχιζόμενη κινητικότητα στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλό και την σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) που όμως, παρέμεινε για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε μικτά συναισθήματα, καθώς προβλημάτισε η αδύναμη εικόνα στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 25αρη, αλλά και τα διττά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και την σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο 0,99%, από 1,6% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Από την άλλη, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (2ετες 1,55%, 10ετες 3,70%) και μένει να φανεί αν αυτό ήταν αποτέλεσμα από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ή έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και οπαδούς η άποψη που υποστηρίζει πως "η επόμενη σημαντική διόρθωση στις Αγορές, δεν θα ξεκινήσει από τις μετοχικές Αγορές, αλλά από τις Αγορές ομολόγων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους ξεπέρασε το 2,5% (υψηλά 10μηνου) και μένει να φανεί αν η σημερινή κίνηση οφείλεται στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει ελαφρώς τις αγορές ομολόγων, ή κίνηση αυτή θα έχει και συνέχεια.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα δημοσιεύματα από την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, "Ανώτεροι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι στο Πεκίνο πρότειναν να επιβραδυνθούν, ή να σταματήσουν οι αγορές Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων", σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε Ξένο Νόμισμα Παγκοσμίως, στα $3,1 τρισ. και συχνά επαναξιολογεί τη στρατηγική της για τις επενδύσεις τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με αναλυτές, η συνεχιζόμενη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει "κόντρα" στην ανοδική κίνηση των μετοχών, ιδιαίτερα αν η Διεθνής Επενδυτική Κοινότητα θεωρήσει ότι οι τοποθετήσεις σε ομόλογα μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο ελκυστικές από τις μετοχές, οι περισσότερες των οποίων κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Στην περίπτωση του Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ακόμα ένας "σηματωρός" για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι το ETF GREK (παρακολουθεί μετοχές του δείκτη MSCI All Greece) που είναι το μόνο ETF σε ευρώ και αφορά Αναδυόμενη Αγορά. Εδώ μένει να φανεί αν θα συνεχιστούν οι εισροές κεφαλαίων από funds, που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Από την άλλη και όπως προαναφέρθηκε, συνεχίστηκε το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με θετικά δείγματα γραφής, καθώς μετά από αρκετούς μήνες η Αγορά έδειξε ότι ανέκτησε "αντανακλαστικά" σε ειδήσεις, σενάρια και προσδοκίες που αφορούν εισηγμένες μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το ταμπλό αντέδρασε θετικά στις τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις (Ιντρακάτ, Inform Λύκος), αρνητικά στις ανακοινώσεις για επικείμενες Α.Μ.Κ. (Σφακιανάκης), συνεχίζει να "ποντάρει" σε σενάρια (Κέκροψ, Μουζάκης, Ιασώ), ενώ σημειώνεται σημαντική κινητικότητα και σε τίτλους εταιρειών που εκτιμάται ότι "δικαιούνται κάποιας καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης".

Όλα τα παραπάνω δίνουν αξιοπρόσεκτη κίνηση, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή, που έδειξαν να διορθώνουν οι "μεγάλοι" του ταμπλό και ταυτόχρονα απεγκλωβίζουν χαρτοφυλάκια που είχαν πάρει θέσεις και τις διατηρούσαν σε σημαντικό αριθμό μετοχών, που είχαν την "ατυχία" να μην ανήκουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (!)

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και η σημερινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από το volatility των προηγούμενων ημερών, ενώ στα χαμηλά ημέρας σημειώθηκαν και περίπου, ακραίες μεταβολές, οι οποίες ομαλοποιήθηκαν στην συνέχεια.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-0,05%) κινήθηκε μεταξύ 1,946 (+1,83%) και 1,864 ευρώ (-2,46%), της Εθνικής (+1,96%) μεταξύ 0,3358 (+2,82%) και 0,3214 ευρώ (-1,59%), της Eurobank (-0,81%) μεταξύ 0,879 (+1,38%) και 0,805 ευρώ (-7,15%) και της Πειραιώς (-2,58%) μεταξύ 3,6 (+1,12%) και 3,428 ευρώ (-3,71%).

Για την περίπτωση της Εθνικής, που συνεχίζει να έχει την καλύτερη συμπεριφορά, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 0,33 ευρώ, πιθανότατα θα "θορυβήσει" τους "short", ιδιαίτερα αν μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 943,41 (+1,81%) και 899,04 μονάδων (-2,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 925,31 (-0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 926,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η ζώνη αντίστασης 936 - 965 αποδεικνύεται δυσκολοκατάβλητο εμπόδιο και σε περίπτωση "pullback" πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη 903 - 899 μονάδων, η οποία δοκιμάστηκε και σήμερα και μέσα στην οποία συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, σε νέα μείωση του ορίου χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "στις 9 Ιανουαρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες, στο ποσό των 22 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "μισό 'δώρο' επιφύλαξε η Κυβέρνηση στις Τράπεζες, ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) καθώς με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, οι Τράπεζες θα εισπράττουν περισσότερα από το αποτέλεσμα των πλειστηριασμών, αλλά μόνο για όσες απαιτήσεις 'γεννηθούν' μετά την ψήφιση του Νόμου και συσταθεί ενέχυρο, ή υποθήκη επί ελεύθερου βαρών περιουσιακού στοιχείου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι πρωινές, συγκλίνουσες, εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, δεν απείχαν σημαντικά από την τελική εικόνα του Χ.Α., καθώς οι περισσότεροι έβλεπαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης, με την Αγορά να "παίρνει ανάσες και να χωνεύει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών". Οι ίδιοι συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι το Χ.Α. έχει εισέλθει σε "υπεραγορασμένα" επίπεδα και ότι πάντα ελλοχεύει η πιθανότητα σημαντικής διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που όπως προαναφέρθηκε προβλημάτισε έντονα με την αδύναμη εικόνα του, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-2,61% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προσωρινό μέρισμα χρήσεως 2017, €0,041875 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,035594 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,10%), ΟΠΑΠ (+0,28%), ενώ ξεχώρισε η μετοχή της Viohalco (+1,90%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σε υψηλά 35 μηνών (!)

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 974,6 εκατ. ευρώ, με το ημερήσιο "stop" στο "long" να εντοπίζεται στα 3,17 ευρώ. Προσοχή στην ζώνη αντίστασης 3,80 - 4,11 ευρώ, ενώ η μετοχή αναμένει την είσοδο των νέων μετοχών ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Αφήνοντας την εκτεταμένη αναφορά για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που συνεχίζουν να διατηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον και μεταφερόμενοι στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, η τελική εικόνα δείχνει να "διασκεδάζει" το "red alert" που έδωσε το ενδοσυνεδριακό γλίστρημα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,65%).

Ο τελευταίο βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 2132,5 μονάδες (-1,38%) χάνοντας την πρώτη στήριξη των 2146 μονάδων, αλλά και τις 2137 μονάδες, που ήταν το "stop" για τα χαρτοφυλάκια με "γρήγορα αντανακλαστικά".

Η ανάκαμψη του εν λόγω δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, αφήνει τα εν λόγω επίπεδα σαν στηρίξεις, με τελευταίο "οχυρό" τις 2078 μονάδες. Παραμένει, σαν πρώτος στόχος, η αντίσταση των 2186 μονάδων.

Σαφώς καλύτερη, τεχνικά, η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς δεν απειλήθηκε η σημαντική στήριξη των 825 μονάδων, που είναι και το πρώτο "stop long". Παραμένει ζητούμενο οι αντοχές της ζώνης αντίστασης 842 - 844.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση της πορείας του Ελληνικού προγράμματος δεν αναμένονται αρνητικές εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας και χρέους, ενδεχόμενο που ήδη έχουν προεξοφλήσει οι Αγορές ομολόγων, με το Κρατικό δεκαετές να παραμένει σε υψηλά δεκαετίας" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στη Λεωφόρο Αθηνών, οι μεγάλοι δείκτες είναι σε θετικό έδαφος για το 2018, συνεχίζοντας με βάση το momentum του τέλους του 2017. Η πρόσφατη άνοδος πιστοποιεί τη δυναμική της Αγοράς, με το όποιο "profit taking" να είναι όχι μόνο αναμενόμενο, αλλά και καλοδεχούμενο, καθώς θα αποσυμφορήσει τις αξίες από μέρος του βραχυπρόθεσμα "υπεραγορασμένου" (overbought) χαρακτήρα τους.

Θετική η συμμετοχή περισσότερων τίτλων στο ράλι, καθώς μία υγιώς ανοδική Αγορά δεν "σέρνεται από λίγα μόνον άλογα", αλλά όσο ευρύτερα χαρακτηριστικά διαθέτει, τόσο πιο συμπαγής είναι.

Ας αναφέρουμε, όμως και τη σχολή σκέψης που λέει ότι "όταν 'τρέχουν' τίτλοι που δε διαθέτουν δυνατά θεμελιώδη, τότε οι επενδυτές πρέπει βεβαίως να σέβονται την ανοδική τάση, αλλά να είναι προσεκτικότεροι για να μη μείνουν με το "μουτζούρη στο χέρι", δηλαδή με θέσεις στα υψηλά της χρηματιστηριακής κίνησης, φάση στην οποία πολλοί παλιοί "εγκλωβισμένοι" επενδυτές κάνουν έξοδο από παλαιές τοποθετήσεις τους.

Τι ποσοστό του ράλι οφείλεται σε "short covering" και τι ποσοστό σε γνήσιο (ακόμη και κερδοσκοπικό) αγοραστικό ενδιαφέρον είναι δύσκολο να καθορισθεί, αλλά σίγουρα οι Τράπεζες είναι αυτές που "κλέβουν την παράσταση" και στις καλές και στις δύσκολες φάσεις της Ελληνικής Αγοράς.

Ευχόμαστε η εξάρτηση αυτή να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, με τους επενδυτές να στρέφονται σε επιλεγμένους τίτλους υψηλής κερδοφορίας, χαμηλής μόχλευσης και παραγωγικής εξωστρέφειας. Σε κάθε περίπτωση, τα ανοικτά μέτωπα του Τραπεζικού τομέα (NPLs, τρόποι ενίσχυσης κεφαλαιακής διάρθρωσης κλπ) αναμένεται να διατηρήσουν τις "συγκινήσεις", δηλαδή τη μεταβλητότητα, σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα.
Από τεχνικής άποψης, ο Τραπεζικός δείκτης έφτασε στην υψηλή αντίσταση της ανάλυσης Fibonacci (περιοχή 930 μονάδων) με βάση τη βαθιά διόρθωση και το ράλι που έλαβαν χώρα το τελευταίο εξάμηνο.

Στο Γενικό Δείκτη οι αγοραστές, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι "short" "καλοβλέπουν" την περιοχή των 860 μονάδων (υψηλό του προηγούμενου έτους). Η παραβολική άνοδος του τελευταίου διμήνου δυσκολεύει τη διαδικασία εύρεσης αξιόπιστων στηρίξεων, με τον "τριαντάρη" εκθετικό μέσο όρο (785 μονάδες) να βρίσκεται ιδιαίτερα μακριά για να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης αλλαγής της τάσης.

"Ο πιο 'ευαίσθητος' Parabolic SAR βρίσκεται κοντά στις 825 μονάδες, χωρίς η διάσπαση αυτού του επιπέδου να σημαίνει ότι η τάση ανατράπηκε" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,23%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-0,64%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει κέρδη σε Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", "κάθε άλλο παρά ήσυχο θα είναι το 2018 για την Αγορά Πετρελαίου, καθώς ορισμένοι 'μπαλαντέρ', περιλαμβανομένων του πολέμου, των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, μπορεί να 'στείλουν' την τιμή του Πετρελαίου προς τα $80 το βαρέλι" εκτιμά η Citigroup.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία "Insee", αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Ωστόσο τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε αύξηση 1,7%, έναντι του 1,9% προηγουμένως.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν 0,1% υψηλότερα τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,8% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την μικρότερη άνοδο από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μια αύξηση 0,5%.

"Η Παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται πως έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, καθώς τα δημογραφικά στοιχεία, η έλλειψη επενδύσεων, η επιβράδυνση στα κέρδη της παραγωγικότητας και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής περιορίζουν την οικονομική επέκταση. Το πρόβλημα είναι πως μετά από χρόνια ανάκαμψης, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, οι περισσότερες Προηγμένες και Αναπτυσσόμενες Οικονομίες έχουν κλείσει το χάσμα μεταξύ της πραγματικής και της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης", σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

"Ως ομάδα, οι Αναπτυγμένες Οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα έρθουν αντιμέτωπες με την πλήρη απασχόληση και καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να περιορίσουν τον πληθωρισμό", εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναμένει η ανάπτυξη στις Προηγμένες Οικονομίες να επιβραδυνθεί από το 2,3% πέρυσι, στο 2,2% φέτος και στο 1,7% μέχρι το 2020. Όμως οι Αναδυόμενες και Αναπτυσσόμενες Οικονομίες, που αναπτύχθηκαν ως ομάδα κατά 4,3% το περασμένο έτος, είναι επίσης πιθανό να "πιάσουν ταβάνι" και να συμβάλουν λιγότερο στην Παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 101 (από 98,4) μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται μετά από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014", αναφέρει το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας για τον Δεκέμβριο.

"Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, εάν από τον Αύγουστο θέλει να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως από τις Αγορές» σημειώνει η οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt". "Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η Χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς Δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη. Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους Δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του Ελληνικού Κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια Δημοσίων Δανειστών. Συνολικά 248 δισ. ευρώ κρατούν Ευρωπαίοι Δανειστές, άλλα 13 δισ. ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των Δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της, που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059".

Διατηρεί τη σύσταση "buy" για τις Ελληνικές συστημικές Τράπεζες η AXIA (καθώς θεωρεί ότι οι Τράπεζες θα περάσουν τον σκόπελο των "stress test" και του "IFRS 9" χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια), σε έκθεση στην οποία περικόπτει, παράλληλα, τις τιμές - στόχους.

Ειδικότερα η ΑΧΙA μειώνει την τιμή - στόχο στα 2,60 ευρώ (από 3 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 1,19 ευρώ (από €1,20) για τη Eurobank, στα 0,36 ευρώ (από €0,50) για την Εθνική και στα 4,59 ευρώ (από €6,20) για την Πειραιώς.

Η AXIA θεωρεί ότι η μείωση στις προβλέψεις θα αποτελέσει τον καταλύτη για την κερδοφορία των Τραπεζών, καθώς το κομμάτι των καθαρών εσόδων από τόκους θα παραμείνει υπό πίεση λόγω χαμηλότερων όγκων. Ωστόσο εκτιμά ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα ενισχύονται με ρυθμό της τάξεως του 5% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα διαβλέπει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, τόσο από την πλευρά του αριθμού των καταστημάτων όσο και από το μέγεθος των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Αναμένει μια βελτίωση του δείκτη συνολικά έσοδα προς συνολικές δαπάνες στο 47% το 2020.

Ως παράγοντες κινδύνου η ΑΧΙΑ βλέπει τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία και τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ενδεχομένως να πλήξουν τον ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού των Τραπεζών.

Αναφέρει επίσης την πιθανότητα χειρότερων από τα αναμενόμενα δεδομένων από τo "μέτωπο" των "stress tests" και του "IFRS 9".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 845,23 (+0,47%) και 830,34 μονάδων (-1,30%), στις 17.00 βρέθηκε στις 834,82 (-0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 836,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 70,5 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Σαράντης, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας η Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+1,79%) και η Καρέλιας (+4,29%, με λίγες συναλλαγές), ενώ σε ιστορικό υψηλό έκλεισε η Autohellas (+0,84%) που αύξησε αισθητά τον όγκο συναλλαγών.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ελλάδος (+0,30%), Χαλκόρ (+2,5%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+3,52%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Μουζάκης (+6,03%), με την κίνηση της μετοχής να συνοδεύεται από ενδιαφέροντα σενάρια, όσον αφορά την αξία των ακινήτων της εισηγμένης και όχι μόνο.

Κάποιοι προσπαθούν να βρουν κομμάτια στον Περσέα (0%), όμως οι χαμηλές συναλλαγές κρατούν αμετάβλητη την τιμή της μετοχής (σύμφωνα με το νέο σύστημα προσδιορισμού κλεισίματος). Όμως στη σημερινή συνεδρίαση εμφανίστηκε αξιοπρόσεκτο "bid" στο ανώτατο όριο ανόδου και αυτό μπορεί να αποτελεί μία σημαντική ένδειξη όσον αφορά τις επικείμενες εξελίξεις σε Νηρέα και Σελόντα.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Reds (+9,32%), Σπύρου (+6,99%, κυρίως με "ανοιχτές" εντολές αγορών), Τρ. Αττικής (+8,66%) και Έλτον (+4,29%), κάποια κινητικότητα, από πλευράς αγοραστών σημειώθηκε στην Paperpack (+3,57%), ενώ το Ιασώ (+9,57%) συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες τέσσερις, κλείνοντας σε υψηλά 7,5 ετών (!)

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Λύκο (+10,84%), στον απόηχο της είδησης για ανάληψη του έργου των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, για την Profile (1,71%), ενώ η ανακοίνωση για επικείμενη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών έως 5,1 εκατ. στην Σφακιανάκης (-7,89%), δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα και σαφώς υποδεέστερη της αρχικής, με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το αυξημένο volatility ανέβασε σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.558 συμβόλαια).

Στα 10.107 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.214 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.287, 4.046 για τον Ιανουάριο και 241 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.148,75) κινήθηκε μεταξύ 2.136 και 2.172,75 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.557), Εθνική (46.307), MIG (5.582), Alpha Bank (10.697), Πειραιώς (6.064), ΔΕΗ (1.312), Μυτιληναίο (720), Intralot (1.528), Ελλάκτωρα (1.049), Viohalco (708), ΓΕΚ (227), ΟΤΕ (382), ΑΔΜΗΕ (597), Τρ. Αττικής (1.740), Lamda Development (206), Motor Oil (145), ΕΕΕ (143), ΕΧΑΕ (374), Ελ. Πετρέλαια (229), ΟΠΑΠ (178), Cenergy (443).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.135, Eurobank 46.904, Εθνική 112.906, Alpha Bank 35.920, Viohalco 11.449, Μυτιληναίο 10.772, Τρ. Αττικής 12.570, Intralot 10.736 και Πειραιώς 16.854.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                        Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.234.360 τεμ., (από 8.652.220 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.606.236 τεμ. (111.534.719), Πειραιώς 9.271.856 τεμ. (9.189.856), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.129.413) και Eurobank 25.933.080 τεμ. (24.920.080).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v