Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ να κινείται προς τις 845 μονάδες. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, Eurobank, OΛΠ, ΑΔΜΗΕ. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. «Τσιμπάει» ο τζίρος.

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Επανάκαμψη των long και εκ νέου αντίδραση στο ΧΑ πάνω από τις 840 μονάδες. Με τη Φρανκφούρτη να εξισορροπεί και την αγορά να γίνεται δέκτης ενθαρρυντικών μηνυμάτων από το «μέτωπο των τραπεζών», οι short μείωσαν τις θέσεις τους και σταδιακά μετά τις 12:30 ανέλαβαν εκ νέου οι long. Συν τω χρόνω και τα μηνύματα από τα futures από τη Wall Street, που συνέβαλαν στο να ισχυροποιηθεί η κίνηση των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο ΓΔ νωρίτερα να ενισχύεται πάνω από 0,70%, «βλέποντας» προς τις 845 μονάδες.

Στην περιοχή των 13.290 μονάδων ο DAX, θετικά τα μηνύματα που παίρνουν οι τραπεζίτες για τα stress tests, με το σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου να κάνει μετά τις 12:35 θετικό... γκελ σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία.

Από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος «γύρισε» σε θετικό έδαφος (11:15), με την τάση να ισχυροποιείται μετά από περίπου μία ώρα, διαφάνηκε πως οι long ήταν θέμα χρόνου να αναλάβουν τα... ηνία και στα blue chips.

Ετσι, με τον ΔΤΡ πριν λίγο να ενισχύεται 2,83% στις 952,55 μονάδες, η συνακόλουθη κίνηση για τον FTSE25 ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσει προς τις 2.170 μονάδες. Σταδιακή και η ενίσχυση των συναλλαγών, λίγο μετά τις 14:00 -όπως αναμενόταν- η επιτάχυνση των εντολών στο σύστημα, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της γενικά καλύτερης εικόνας που επικρατεί πλέον στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τζίρος στα 37,5 εκατ. ευρώ, με το 46% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο στα blue chips. Παρατηρημένο για ακόμη μία συνεδρίαση πως οσάκις αντιδρά ο τραπεζικός κλάδος, διευρύνεται το μερίδιο συναλλαγών/τζίρου στα 4 συστημικά τραπεζικά χαρτιά, άλλη μία ένδειξη πως ενεργοποιείται πολύ intraday/short term money, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο, ευρύτερα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Οδηγός, ως αναμενόταν, η Εθνική, με αγοραστές έως 3% υψηλότερα, θυμίζοντας την προσέγγισή μας στο τελευταίο σχόλιο πως όσο η τιμή συντηρείται πάνω από το 0,33 ευρώ, έχει ξεκάθαρα long τάση. Στη μετοχή της ΕΤΕ επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο των βραχυπρόθεσμων κινήσεων των traders, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερούν Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Οσον αφορά στον κλάδο, να θυμίσουμε τη συνάντηση της Δευτέρας, των Ελλήνων τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM, με την Ντανιέλ Νουί να έχει δύο ημέρες αργότερα, την Τετάρτη, αντίστοιχη συνάντηση με τους Ιταλούς τραπεζίτες.

Και εκεί, στον ιταλικό κλάδο των 285 δισ. NPLs και με τη χώρα σε προεκλογική περίοδο προς τις 4 Μαρτίου, αρχίζουν οι... πονοκέφαλοι για την ΕΚΤ και τον «super Mario». Να δούμε εάν το τελευταίο θα μπορούσε να επηρεάσει και πώς τη στάση του SSM (ECB) απέναντι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στα stress tests που ξεκινούν αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτά για τον κλάδο-κλειδί, που όσο ο ΔΤΡ γράφει τιμές υψηλότερα των 890-905 μονάδων, δεν εμπνέει ανησυχία για τους long.

Στα blue chips και τα mid caps, όπου γίνεται (κυρίως στα πρώτα) σημαντικό μερίδιο συναλλαγών/τζίρου και με τις μετοχές των Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Jumbo, FF Group, Motor Oil αλλά και ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ υψηλά στη σχετική κατάταξη.

Περισσότερες οι μετοχές με άνοδο έναντι αυτών που υποχωρούν, με τις Viohalco, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ να ξεχωρίζουν και την Coca Cola στο συν, στα 27,40 ευρώ, να βοηθά στην ανοδική κίνηση των δεικτών.

Στα Mid Caps κινητικότητα σε ΥΓΕΙΑ, MIG, όμιλο Ιντρακόμ, Intralot αλλά και σε Πλαίσιο, Νηρέα, Cenergy, J&P Αβαξ κ.α.

Στις 14:47 ο τζίρος ήταν στα 37 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 59/42, με την ισορροπία να έχει ανατραπεί υπέρ των ανοδικών, σε σχέση με την τελευταία αναφορά μας.

Σημειώνεται πως για τον FTSE25, τεχνικά σημεία και «μέτρηση» έχουν «ανέβει» από νωρίς στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v