Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια διαφοροποίησης με όπλο το ομόλογο

Νέα προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διαφοροποιηθεί από το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Η ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, βασικό όπλο. Οι τραπεζικές μετοχές και η Coca Cola σε ρόλο οδηγού.

ΧΑ: Προσπάθεια διαφοροποίησης με όπλο το ομόλογο

Νέα προσπάθεια της αγοράς να κλείσει σε θετικό έδαφος, με βασικό εργαλείο την έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Νωρίτερα ο ΓΔ κινήθηκε στο εύρος των 843,30-856,19-846,55 μονάδων, σε μία διακύμανση σχηματισμού Λ, με την κορυφή να σημειώνεται με αφορμή την ανακοίνωση της είδησης για το «άνοιγμα του βιβλίου προσφορών» για το νέο ομόλογο, 7ετούς διάρκειας. Ωστόσο στη συνέχεια η διεύρυνση των απωλειών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με γνώμονα και την κλίση των futures στη Wall Street, επιβάρυνε το κλίμα και στην Αθήνα, με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να «γυρίσουν» σε αρνητικό έδαφος, πριν επιχειρηθεί νέα προσπάθεια.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, σχολιάζοντας το επιτόκιο εκκίνησης του 7ετούς από το 3,75%, το αποτιμούσαν ως «τσιμπημένο» (δεδομένης της ρευστότητας, επιφυλακτικότητας στις αγορές), πλην όμως νωρίτερα διαμορφωνόταν στα 3,5%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει κι άλλο. Θα δείξει, επαναλαμβάνοντας πως δεδομένης της συγκυρίας, η έκδοση έπρεπε να γίνει έστω και στο... και πέντε.

Προφανώς το καλύτερο θα ήταν να είχε «βγει» την αμέσως επομένη του επιτυχούς Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όταν και ο ΟΔΔΗΧ και οι primary dealers ήταν καθ' όλα έτοιμοι και βεβαίως το κλίμα στις αγορές πολύ πιο βολικό αλλά έστω... συνεκτιμώντας πως την προσεχή Παρασκευή έρχεται και η βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch.

Η προσπάθεια αντιστροφής γίνεται με την Coca Cola (+1,44%) αλλά και το θετικό γύρισμα της Πειραιώς, της Alpha Bank αλλά και της ΕΤΕ, ενώ οριακά πτωτικά κινείται η Eurobank.

Στον FT Mid Caps ξεχωρίζουν οι τίτλοι των J&P Αβαξ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Ιντρακόμ, Intralot, MIG, Νηρέας, ΥΓΕΙΑ και Fourlis. Στο μείον από τα mid caps μόλις 3 μετοχές, με Cenergy, Attica Bank και Πλαστικά Θράκης να υποχωρούν έως 1,66%.

Στις 16:00 ο τζίρος ήταν στα 43,1 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 48/52 μετοχές. Δηλαδή εξαιρουμένης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που συγκριτικά «ταλαιπωρούνταν» περισσότερο, η εικόνα σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία ήταν εμφανώς καλύτερη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v