Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η έξοδος στις αγορές δίνει κάποια «καύσιμα»

Η είδηση της έκδοσης του νέου ομολόγου βοήθησε να αλλάξει πρόσημο ο Γενικός Δείκτης και να περάσει σε θετικό έδαφος, παρά το αρνητικό ξεκίνημα. Προσεκτικές οι κινήσεις αγοραστών και πωλητών, με το βλέμμα πάντα στο εξωτερικό.

ΧΑ: Η έξοδος στις αγορές δίνει κάποια «καύσιμα»

Στο μείον η Ευρώπη, στο συν η Αθήνα, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι προχωρά η έκδοση του επταετούς ομολόγου. Η είδηση βοήθησε ώστε οι ήπιες αρχικές πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη να δώσουν τη θέση τους σε μικρή άνοδο. 

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τις ήπιες πιέσεις σε βασικούς δείκτες και μετοχές, έχουν ως αποτέλεσμα την κλίση του DAX προς τις 12.518 (-0,58%) και του CAC 40 προς τις 5.241 (-0,27%). Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς από την Τρίτη σημειώθηκε μία προσεκτική μεταφορά θέσεων/ρευστότητας προς ασφαλέστερες πηγές, όπως διαμορφώθηκαν οι κρατικοί τίτλοι μετά το sell-off στην αρχή της εβδομάδας.

Στον ρυθμό των διεθνών αγορών και η ελληνική, σε έναν εύλογο συγχρονισμό καθώς οι κινήσεις των funds ακολουθούν μία κυκλικότητα από αναπτυγμένες σε αναπτυσσόμενες αγορές (με... καθυστέρηση το πολύ μίας συνεδρίασης).

Οπως και στο χθεσινό ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης, έτσι και σήμερα, στο πτωτικό, πωλητές και αγοραστές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενέργειές τους, με ενδεικτικό τον συγκριτικά μέτριο τζίρο που είχε αλλάξει χέρια στα πρώτα 50' και δεν ξεπερνούσε τα 6,6 εκατ. ευρώ. Οπως και χθες έτσι και σήμερα δεν παρατηρείται αυξημένη ροή συναλλαγών, σήμερα από την πλευρά των πωλητών, με την προσφορά να απορροφάται από τα επίπεδα των 843 μονάδων (για τον ΓΔ) και των 945 (για τον ΔΤΡ).

Εάν μάλιστα στη συνέχεια επιβεβαιωθούν ως βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (για σήμερα-αύριο) οι περιοχές των 840 και 940 αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι traders να ανέβουν λίγο και πάλι προς τις 850 και 960 μονάδες.

Σε θετικό πρόσημο η αγορά λίγο πριν τις 11:30, με τη συνδρομή των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και με το «γύρισμα» των Μυτιληναίου, Jumbo, Lamda Development, Viohalco. Διαφοροποιό στοιχείο της μέχρι τώρα συνεδρίασης η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, δηλαδή σε δύο από τις σταθερότερες/κυριότερες επενδυτικές θέσεις των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Το γεγονός πως και στις δύο οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο και ότι ο τζίρος συνολικά ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ (στις 11:20 ήταν το 50% του συνολικού) είναι από μόνο του ενθαρρυντικό. Αυτό γιατί δείχνει την εμπιστοσύνη των funds σε δύο από τους ισχυρότερους ομίλους του ΧΑ, με μακροπρόθεσμα θετική απόδοση και θετικές προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Εως τα 12,04 ευρώ πριν λίγο η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 10,53 ευρώ του ΟΠΑΠ και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως αυτοί οι δύο όμιλοι λειτουργούν ως εγγύηση σε μία τόσο νευρική και αυξημένης μεταβλητότητας φάση της αγοράς.

Πέραν αυτών, στον τραπεζικό κλάδο οι μεταβολές είναι μεικτές/ήπιες, με λίγο υψηλότερα την Alpha Bank και την Πειραιώς και λίγο χαμηλότερα την Εθνική και τη Eurobank. Στον τραπεζικό κλάδο έχει πραγματοποιηθεί το 29% της μέχρι πριν λίγο αξίας συναλλαγών.

Συγκριτικά αυξημένη και σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΔΕΗ, Intralot, MIG, Τέρνα Ενεργειακής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και Ιντρακόμ, ΕΚΤΕΡ κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v