Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητα το χρηματιστήριο

Κέρδη άνω του 1% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τα περισσότερα blue chips να κινούνται ανοδικά. Κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό. Υπεραποδίδουν Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ. Οι επόμενοι στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές.

Ανεβάζει ταχύτητα το χρηματιστήριο

Με αμερικανικό... αέρα, οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν υψηλότερα. Ενδεικτικό το συν 0,48% για τον DAX στη Φρανκφούρτη και η επαναφορά πάνω από τις 12.400 μονάδες.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα ανοδικό περιβάλλον, οι πρώτες κινήσεις στο ΧΑ είναι από την πλευρά των long παικτών. Προσεκτικές και με φειδώ, τουλάχιστον στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης και μέχρις ότου επιβεβαιωθεί (ή όχι) η τεχνικότητα των 821 μονάδων, ανεβάζοντας ταχύτητα στη συνέχεια.

Ενδεχόμενη ενίσχυση της εκτίμησης πως η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί εκ νέου σε στήριξη (από αντίσταση, μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης) πιθανότατα να ενεργοποιούσε και άλλους από την πλευρά των αγοραστών.

Θα δούμε στη συνέχεια πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση και ποια θα είναι η στάση των ξένων (και... ξένων), θυμίζοντας πως από σήμερα η Wall Street -λόγω αλλαγής ώρας- «έρχεται» νωρίτερα προς τη δική μας, με το άνοιγμα να γίνεται στις 15:30.

Σε θετικό πρόσημο η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών και των περισσότερων μετοχών-σηματωρών από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στις 12:40, στις 833 μονάδες ο ΓΔ, στις 889 ο ΔΤΡ, στις 2.138 ο FTSE25 και στις 1.285 ο FT Mid Cap, με τον τελευταίο να σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους. Η τάση άρχισε να ισχυροποιείται σταδιακά μετά τις 11:00-11:05, με ενεργότερη τη συμμετοχή των αγοραστών, με αποτέλεσμα η σχέση ανοδικών/πτωτικών να βελτιωθεί αισθητά σε 42/26 μετοχές και κινητικότητα από τα μεγάλα μέχρι τα μεσαία, μικρότερα χαρτιά του ταμπλό.

Με δόση αλλά χωρίς χρέος το σημερινό Eurogroup, όπως από νωρίς μας έχει ενημερώσει η Ελενα Λάσκαρη, κάτι που έχει προεξοφληθεί και αποτιμηθεί από την αγορά με την κίνηση της Παρασκευής προς τις 821 μονάδες.

Προσεκτικές οι κινήσεις των δύο πλευρών στον τραπεζικό κλάδο, με γνώμονα σήμερα τη Eurobank που ανοίγει την... αυλαία για τον τραπεζικό κλάδο. Στο 0,787 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με αγοραστές και η Alpha Bank στο 1,935 και ανακοίνωση αποτελεσμάτων την προσεχή Τρίτη 20 Μαρτίου.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, ζητούμενο για τη διαμόρφωση ανοδικής τάσης, για τον ΔΤΡ, είναι η υπέρβαση των 900-910 μονάδων, στόχος που εάν επιτυγχανόταν σε εβδομαδιαίο «κλείσιμο», θα ενίσχυε περαιτέρω τους long. Θα δούμε, καθώς ακόμη είμαστε στην αρχή της εβδομάδας.

Στο 0,2888 η Εθνική, ζητούμενο η επάνοδος πάνω από το 0,30 ευρώ, στα 3,576 η Πειραιώς με στόχο τα 3,8 ευρώ. Τραπεζοβαρές το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με το 47% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο-κλειδί. Κάτι που ενδεχομένως να λειτουργεί ευνοϊκά για το ανοδικό ενδεχόμενο.

Σε Alpha Bank και Eurobank ο μεγαλύτερος τζίρος, μέχρι τις 12:40, με Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ να ακολουθούν ενώ αυξημένες συναλλαγές/τζίρος πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ έχει γίνει στη Mermeren.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές η ΓΕΚ/Τέρνα στα 5,33-5,40 ευρώ και στόχο την προσέγγιση των υψηλών στα 5,64 ευρώ, από τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου.

Ισχυρές αγορές έως τα 19 ευρώ στη μετοχή της Motor Oil, με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2017 και την Alpha Finance να προβλέπει διανομή μερίσματος 1,1 ευρώ/μετοχή. Οι κινήσεις των αγοραστών στη μετοχή διευκολύνονται και από την τελευταία υποχώρηση της τιμής.

Με αγοραστές σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco κ.α.

Από τη μεσαία κατηγορία, MIG, Intralot, J&P Αβαξ, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, Νηρέας, MLS με αγοραστές. Από τις μετοχές με άνοδο, η προσοχή σε Profile, ΕλβάλΧαλκόρ, Ελτράκ, ΙντραΚατ, Κέκροψ κ.α.

Στις 11:15 ο τζίρος διαμορφωνόταν σε 5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v