Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση και τζίρο το Χρηματιστήριο

Στις 822 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κλείνει μια «θυελλώδη» εβδομάδα με απώλειες μόλις 0,18%. Ανοδικά ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 3,42 στις πέντε συνεδριάσεις. Νέα πτώση 8,6% σήμερα για τη μετοχή της Folli Follie. Ποια είναι τα τεχνικά δεδομένα.

Ψάχνει κατεύθυνση και τζίρο το Χρηματιστήριο

Σε σκηνικό φθίνοντα τζίρου και αυξημένης ατασικότητας, έχει επιστρέψει το Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει εγκλωβισμένος σημαντικά χαμηλότερα των 850 - 870 μονάδων και οι διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα λείπουν ακόμα και όταν οι Διεθνείς Αγορές επιστρέφουν σε θετικά πρόσημα.

Το "stock picking" σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους μπορεί να "σώζει τα προσχήματα" και να μην επιτρέπει να απειληθούν οι 800 μονάδες, όμως το γενικότερο ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έχει μειωθεί σημαντικότατα, μετά το volatility που έφερε η υπόθεση της Folli Follie Froup (-8,59%) και τίποτα δεν δείχνει ότι οι αγοραστές είναι προ των πυλών, για να επιστρέψουν δριμύτεροι, τουλάχιστον όσον αφορά τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που κινούνται προς νέα πολυετή (Profile), ή ιστορικά υψηλά (Κρι Κρι), ή έστω διατηρούν την επαφή τους με αυτά (Ικτίνος, Καράτζη, Πλ. Κρήτης), οι αγοραστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις εμφανίζονται μόνο όταν έχει προηγηθεί σημαντική πίεση στις τιμές και αυτή η επανεμφάνιση είναι, συνήθως, βραχύβιου χαρακτήρα.

Το χειρότερο σενάριο δεν είναι η, προς τα κάτω, διόρθωση δεικτών και μετοχών, αλλά η επιστροφή του Χ.Α. στην συναλλακτική απαξίωση, όπου ελάχιστοι, Δεικτοβαρείς, τίτλοι θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές.

Η επιστροφή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις γνωστές παθογένειες του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, θα είναι μία ακόμα απογοήτευση για τα χαρτοφυλάκια και τους "κωδικούς λιανικής", που μπήκαν "καθυστερημένα" στο Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Μία ματιά στην σημερινή καθαρή αξία συναλλαγών (μικρότερη από 37 εκατ.), ασφαλώς και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν ήταν υπερβολή, να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τα διαπιστευτήριά της από το ξεκίνημα.

Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 15 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, ο οποίος στο ημίωρο έφθασε στα 2,2 εκατ. και στην ώρα στα 3,6 εκατ. Με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας Παγκόσμιο ρεκόρ στενού εύρους διακύμανσης, είχε κινηθεί μεταξύ 818,27 (+0,07%) και 820,71 μονάδων (+0,37%).

Όμως ακόμα και με την συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, τα πράγματα δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερα και στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, στις 13.30 ο ΟΛΠ παρέμενε με συναλλαγές χαμηλότερες των 1000 τεμ., η ΕΕΕ με όγκο χαμηλότερο των 2000 τεμ., οι Τιτάν και Σαράντης με συναλλαγές χαμηλότερες των 3000 τεν., η ΕΧΑΕ δεν ξεπερνούσε σε όγκο τα 5000 τεμ. και οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Lamda Development, είχαν διακινήσει λιγότερα από 10000 τεμ.

Με όλα τα παραπάνω καθίσταται περισσότερο από ευνόητο, ότι ο πήχης των προσδοκιών παραμένει ιδιαίτερα χαμηλά, ακόμα και αν επιστρέψει η "κανονικότητα" στα ταμπλώ των Διεθνών Αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, παρά τα νέα θετικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όπου σημειώθηκε νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων, τόσο για τους Ελληνικούς (στο 4,03% η απόδοση του 10ετους), όσο και για τους Αμερικανικούς τίτλους (στο 2,95% η απόδοση του 10ετους).

Εκτός και αν οι ενεργοί παίκτες φοβούνται κάποιες αρνητικές εκπλήξεις από την επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI, το βράδυ της 14/5.

"H προτροπή του Μάριο Σεντένο για συμφωνία σε επίπεδο SLA (Staff Level Agreement) ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ίσως αποτελέσει θετικό καταλύτη για τη σημερινή συνεδρίαση, στο βαθμό που εκτιμηθεί ότι συνιστά μια ρεαλιστική προοπτική. Ανοικτό επομένως το ενδεχόμενο για θετικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Εθνικής (+3,25%) και Eurobank (+2,02%), δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως επίσης και ο Τραπεζικός δείκτης.

Ο τελευταίος βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 997,03 μονάδες (+1,98%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 993,24 (+1,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 994,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,68%.

Τεχνικά, το κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα της ζώνης 988 - 996, θα αφήσει θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1012 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "κόκκινα' καταναλωτικά δάνεια έως 10.000 ευρώ, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, και τα οποία δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 4 - 5 χρόνια 'γκρουπάρει' η Eurobank, με στόχο να τα πουλήσει τον Οκτώβριο του 2018. Σε δεύτερο χρόνο, προς το τέλος του 2018, ή το αργότερο στις αρχές του 2019, η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους έως 2 δισ. ευρώ".

Ένδεια ειδήσεων από τους υπόλοιπους κλάδους, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με εκτεταμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κεφάλαια από τον ESM, από τις εκδόσεις ομολόγων και το πρωτογενές πλεόνασμα, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν ήδη διαμορφώσει ένα 'μαξιλάρι' ταμειακών διαθεσίμων ύψους 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που άντλησε η HSBC, μετά από επαφές με τον ΟΔΔΗΧ, αναφέρουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται μια ακόμα εκταμίευση από τον ESM της τάξεως των 12 δισ. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020, αθροίζουν επιπλέον 18 δισ. ευρώ. Συνολικά, έως το 2020 η Χώρα θα έχει ένα 'μαξιλάρι' 50 δισ. ευρώ, όταν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι 45 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά έως το 2020, μήνυμα το οποίο εκπέμπουν εμφατικά τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με πηγές της Αγοράς".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., λιγότερο ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η Εγχώρια Αγορά δείχνει να εξοικειώνεται με τις ανησυχίες που αφορούν την υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ, όμως για να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, χρειάζεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και αυτή στην παρούσα φάση δεν φαίνεται (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, προσπάθησε να αντιδράσει μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 0,58%. Απαραίτητη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,38 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να "αναμετρηθεί" με την επόμενη αντίσταση των 5,70 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 5,01 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 4,80 ευρώ.

Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το "κόκκινο", καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά των 9,19 ευρώ (κλείσιμο 7/5). Αν ο τίτλος κατοχυρώσει τα 9,58 ευρώ, ξεφεύγει από την φάση πλάγιας κίνησης, βάζοντας στο "κάδρο" την επόμενη αντίσταση στα 10,10 ευρώ. Αν "τα τιμόνια γυρίσουν ανάποδα", η πρώτη στήριξη στα 9,13 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 9,05 ευρώ.

Αν και μόλις μία εβδομάδα απομένει, προκειμένου οι Ενδιαφερόμενοι Επενδυτές να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να ξεφύγει από το "consolidation" ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,39%), τουλάχιστον όσο αυτός αναλώνεται σε κλεισίματα μεταξύ 7,80 και 8,60 ευρώ. Η μετοχή συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

"Κατηφορίζοντας" κι άλλο σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών της 10/05/2018 και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας "Ευρωσύμβουλοι" (-15,91%) μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία "Επιτήρησης".

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 30 Απριλίου 2018 ανακοίνωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας "Εριουργία Τρία Άλφα" παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι η τελευταία δεν προέβη εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρθούν οι λόγοι για τους οποίους οι μετοχές της τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοανοδικά η Foodlink (+5,98%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,46%), ενώ προς υψηλά 9,5 ετών έχει "βάλει πλώρη" η Profile (+9,66%).

Απόλυτα βραχύβιος αποδείχθηκε ο "ενθουσιασμός" για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή, στην Κανάκη (-1,55%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Σελόντα (+4,52%), Centric (+4,14%) και Νηρέας (+5,28%), ενώ προς υψηλά 8ετιας κινείται η Εβροφάρμα (+17%).

Δεύτερη μέρα διόρθωσης για την Mermeren (-12,47%), κάτι για το οποίο η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Intralot (+3,51%), Ιντρακόμ (+8,89%), Ελλάκτωρα (+3,45%) και Ιντρακάτ (+6,15%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Άνεμος (+2,92%), Κέκροψ (+6,52%) και Μύλοι Λούλη (+2,8%).

Τεχνικά, δεν άλλαξαν τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τραυματισμένης, τεχνικά, εικόνας, απαιτείται η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 826 μονάδων και η υπέρβαση της ζώνης 834 - 841. Καθοδική κίνηση χαμηλότερα των 810 - 797 μονάδων, θα ξαναβάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά των 786 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,39%) και για την σχετική αποκατάσταση της "ομαλότητας", minimum ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 2160 - 2172, ενώ για να οριστικοποιηθεί η επιστροφή του ανοδικού momentum χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2202 - 2214 μονάδων.

Πρώτο μέλημα η διακράτηση των 2131 μονάδων, προκειμένου να μην επιστρέψουν τα σενάρια δοκιμασίας των 2080 - 2055 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για την Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,18%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 3,42%, ενώ το ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 5,5% και διαμορφώθηκε στα 67,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,49% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 13,45%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Εβδομάδα αξιοπιστίας' θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Το 2008 η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες και ότι η κρίση δεν θα μας αγγίξει. Μετά ήρθαν τα "κόκκινα" δάνεια και όσες Τράπεζες δεν έκλεισαν, έχασαν περισσότερο από 99% της αξίας τους.

Τα τελευταία χρόνια, αποδόσεις έδωσαν οι μη Τραπεζικές μετοχές και μάλιστα πέρυσι παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα.

Και έρχεται η έκθεση της "QCM", για την Folli Follie, που παρουσιάστηκε ότι αμφισβητεί την αξιοπιστία του ισολογισμού δεύτερης Ελληνικής εταιρείας (η πρώτη ήταν η Globo) και συνεπώς όλων των Ελληνικών εισηγμένων.

Φυσικά η Globo δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήταν εισηγμένη στο Λονδίνο και εποπτευόταν από τις Αγγλικές Αρχές.

Η Folli Follie εξέδωσε ομολογιακό δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο, μόλις πέρυσι τον Οκτώβριο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνεπώς όφειλε να έχει ελεγχθεί από Ξένη Ελεγκτική Εταιρεία και Ξένες Εποπτικές Αρχές και Αναδόχους.

Που βρίσκεται συνεπώς η γενίκευση ότι "δυο Ελληνικές 'χτύπησε' η 'QCM', άρα κάτι 'βρωμάει' στην Ελλάδα";

Φυσικά η αντίδραση της Folli ήταν αλλοπρόσαλλη, ενώ η αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου ήταν τουλάχιστον "ανασφαλής".

Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί ότι η Ελλάδα, έχοντας μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στον Κόσμο, είναι αξιόπιστη.

Είναι αστείο να διαμαρτύρονται όλοι οι Παραγωγικοί Φορείς ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει κανείς, γιατί όλο πρέπει να στέλνεις αναφορές σε κάθε Φορέα του Δημοσίου και οι Φορείς αυτοί να μην νιώθουν "σίγουροι" ότι οι έλεγχοί τους είναι αποτελεσματικοί.

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων στην Ελλάδα Επιχειρήσεων και πιστεύω ότι το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο δίνει αυτή τη δυνατότητα. Κάποιοι όμως πρέπει να πάρουν την ευθύνη.

Τεχνικά το Χρηματιστήριο "κράτησε" λίγο κάτω από τις 800 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

"Αν όλος ο Μάιος δεν προσφέρει πολύ αρνητικά επίπεδα τιμών, οι πιθανότητες είναι το Καλοκαίρι να είναι θετικό και το Χρηματιστήριο να προσφέρει αποδόσεις" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Έως και -8,7% βρέθηκε να χάνει ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη του Μαΐου, κατεβαίνοντας βιαστικά μέσα σε πέντε συνεδριάσεις από τις 863 στις 786 μονάδες, σημείο από όπου και αντέδρασε ως διαγραμματικό πιεσμένο ελατήριο άνω του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων" υπενθυμίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Για τη συνέχεια αυτό, που προέχει για να μπορέσει να ατενίσει ο Δείκτης το σημείο αντίστασης των 840 μονάδων είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος της περιοχής των 814 με 810 μονάδων. Θετική εξέλιξη η πιθανή αποτύπωση ενός candlestick διαφυγής άνω των 830 μονάδων με σημαντικό τζίρο συναλλαγών.

Το ανάλογο επίπεδο, που δε θα πρέπει να διαπεραστεί εκ νέου καθοδικά για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι 2130 με 2100 μονάδες. Συντήρηση του εν λόγω επιπέδου θα δώσει λαβές στους αγοραστές για μια ανοδική κίνηση ανακούφισης προς τη γνωστή ζώνη αντίστασης των 2180 με 2200 μονάδων.
Μελανό τεχνικό σημείο η νωχελική ανοδική αντίδραση του δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου κάτομβρος προσπαθεί να ξεφύγει από το μέσο επίπεδο των 50 μονάδων τεχνικού δείκτη.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης ναι μεν έχει διαφύγει καθοδικά από το ανοδικό τόξο τάσης, που τον οδηγούσε ανοδικά από τις 760 μονάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει διαθέσεις πλαγιοκαθοδικής κίνησης παρά τις όποιες βραχυχρόνιες πτωτικές εξάρσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον Τραπεζικό σε μια νέα αντιπαράθεση με το ορόσημο των 1000 μονάδων, όπου εάν τμηθεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα τον επαναφέρει σε ανοδική τροχιά προς την περιοχή των 1085 μονάδων.

"Σημείο αλλαγής στρατηγικής οι 940 μονάδες" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να χαλάσει ένα θετικό κλίμα το οποίο χτίζονταν επί ενάμιση μήνα" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μετά την δημοσίευση της έκθεσης του επενδυτικού κεφαλαίου "QCM" κατά των στοιχείων του ισολογισμού της FF Group, η Αγορά έδειξε να αιφνιδιάζεται δυσάρεστα απλώνοντας εκ νέου ένα πέπλο μεταβλητότητας "επί δικαίων και αδίκων".

Η υπόθεση της FF Group δεν αφορά μια τυχαία μετοχή που διαπραγματεύεται σε ένα Τοπικό Περιφερειακό Χρηματιστήριο, άλλα μία εκ των 9 Εκπροσώπων της Χώρας στον Παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley. Η διάδοση της αρνητικής φημολογίας ήταν τέτοια που δεν άφησε περιθώριο ανάπαυλας, ή δεύτερης σκέψης: Οι μετοχές του Χ.Α. ενσωμάτωσαν αμέσως ένα ρίσκο αποτύπωσης των μεγεθών τους, σε μια λογική που βασίζονταν περισσότερο στην αδυναμία εξακρίβωσης κάποιων δεδομένων. Σε δεύτερο χρόνο η εικόνα εξομαλύνθηκε επιμέρους, αφού παρατηρήθηκαν δράσεις που αναχαίτιζαν φημολογία και ανακριβή δημοσιεύματα. Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει.

Η "διένεξη" της Folli – Follie φαίνεται, επί του παρόντος, να επισκιάζει τα πάντα. Οι Τράπεζες αν και έχουν βελτιώσει την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, δεν κατάφεραν να έχουν κάποια καλή συνέχεια μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των "τεστ αντοχής". Το ίδιο ισχύει και με εταιρείες που έδειξαν τι γίνεται στο α’ τρίμηνο της χρονιάς (Μυτιληναίος, ΟΤΕ) αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια από την Επενδυτική Κοινότητα.

Λόγω της φύσης και του χρόνου που απαιτεί η πλήρης αποτύπωση των μεγεθών που αμφισβητούνται από το επενδυτικό κεφάλαιο "QCM", η επόμενη περίοδος θα ενσωματώσει ένα επιπλέον στοιχείο ρίσκου στην αποτίμηση του Χ.Α. και θα αυξήσει το βαθμό ευαισθησίας καθολικά στις ανακοινώσεις που σχετίζονται με το θέμα, ειδικά σε όσες έχουν αρνητικό άκουσμα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά το “flash crash” της περασμένης Τρίτης (στιγμιαία στις 786,81 μονάδες) ανέκαμψε έως την ζώνη των δύο βασικών κινητών μέσων που ορίζουν την μεσοπρόθεσμη τάση, όπου και παρέμεινε σβήνοντας διακυμάνσεις και τζίρους.

Αν στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιο υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία, ότι πλέον η τάση κινείται σε ένα γρήγορο ορίζοντα προς τις 880 μονάδες, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Η απότομη πτώση της Αγοράς, ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκάλεσαν, έχει μεταβάλει την βραχυπρόθεσμη προοπτική θέτοντας εκ νέου προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν πλήρως τα αγοραστικά σήματα: Η υπέρβαση των 825 μονάδων μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την θετική εικόνα επαναφέροντας τον MACD σε αγοραστική θέση (πτωτικό σήμα την περασμένη Δευτέρα) και να δώσει μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τους δύο βασικούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η πτώση των τζίρων στο ανέβασμα της αντίδρασης από τα τοπικά χαμηλά δεν είναι καλή ένδειξη, όσο όμως η Αγορά κινείται πάνω από τις 820 μονάδες, οι αγοραστές διατηρούν τις ελπίδες τους για σταδιακή αποκατάσταση της ανοδικής τάσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα αναμετρηθεί εκ νέου με την γνώριμη στήριξη των 800 μονάδων, από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Με αρκετά προγραμματισμένα γεγονότα και ανακοινώσεις γεμίζει και η ερχόμενη εβδομάδα: Η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Coral ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών των δεικτών της Morgan Stanley. Στις 15 Μάιου παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής (4 νέες για 1 παλιά + 0,3 ευρώ ανά μετοχή) ενώ η διαδικασία της συμμετοχής των Μετόχων στην ΑΜΚ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Μαΐου. Από το μέτωπο των γ.σ. ξεχωρίζουν αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων (έκτακτη με βασικό θέμα την πώληση της ΔΕΣΦΑ) στις 14 Μαϊου, των Πλαστικών Θράκης (15/5) και των Intralot, Αεροπορία Αιγαίου (16/5). "Την ερχόμενη Παρασκευή, λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Μάιο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,16%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,35%).

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ ψηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Απόλυτα οριακές οι μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο, για να διασφαλίσει ότι τα Κράτη - Μέλη της δεν θα ακολουθήσουν αποκλίνουσες πορείες, αν υποστούν ένα οικονομικό σοκ", υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

"Ο στόχος του θα ήταν να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο σταθεροποίησης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στις Εθνικές πολιτικές", υπογράμμισε ο ίδιος.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Απρίλιο.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των τιμών εισαγωγών κατά 0,5% τον Απρίλιο. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 3,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην επίπτωση που είχαν στα αποτελέσματα της Πειραιώς οι έκτακτες ζημιές 138 εκατ. ευρώ από την εθελούσια έξοδο στέκεται η Bank of America, σημειώνοντας σε έκθεσή της ότι κάποια από τα κόστη του σχεδίου για τη μείωση των NPEs αρχίζουν να φαίνονται.

H Bank of America διατηρεί τη σύσταση "underperform" με την τιμή - στόχο στα 3,23 ευρώ.

Η Citi διατηρεί σύσταση "neutral" για την Ελληνική Τράπεζα με την τιμή - στόχο στα 3,99 ευρώ. Επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χάρις κυρίως στον περιορισμό του ELA (2,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο και κάτω του 1,5 δισ. ευρώ το Μάιο). Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στην έκθεσή της η Wood υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της. Η τιμή - στόχος βρίσκεται στα 3,3 ευρώ.

Για την Euroxx η σύσταση είναι "overweight" και η τιμή - στόχος στα 4,9 ευρώ. Σημειώνει την εκτίμηση της διοίκησης της Πειραιώς ότι θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA τους επόμενους μήνες και πως σε ότι αφορά τα κεφάλαια η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει σε απελευθέρωση σταθμισμένου με ρίσκο ενεργητικού 3,5 δισ. ευρώ ή 100 μονάδων βάσης σε όρους CET1.

Η Alpha Finance διατηρεί "ουδέτερη" σύσταση με την τιμή - στόχο στα 4,38 ευρώ. Επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η αδυναμία σε καθαρά έσοδα από τόκους υπονοεί μια χρονιά πρόκληση για την κερδοφορία.

Για την Pantelakis Securities η τιμή - στόχος είναι 3,70 ευρώ και η σύσταση "ουδέτερη". Σημειώνει τις μικρότερες προβλέψεις και τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους και επισημαίνει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων και να πιάσει τους στόχους για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, χωρίς να δημιουργήσει ανάγκη για επιπρόσθετες προβλέψεις.

"Τo δίκτυο σημείων πώλησης της Folli Follie στην Κινεζική Αγορά συρρικνώθηκε άνω του 50% πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις της στην Ασία αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εισηγμένη", αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, η Folli Follie ανακοίνωσε 113 σημεία πώλησης στην Ηπειρωτική Κίνα σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, έναντι άνω των 240 σημείων πώλησης που περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2016.

Την Πέμπτη, η εταιρεία δήλωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις στην Περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αυξήθηκαν στα 928 εκατ. ευρώ το 2017, που αντιστοιχούν στο 65% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Η δήλωση για αυξημένες πωλήσεις στην Ασία από το ταχύτατα συρρικνούμενο δίκτυο στην Κίνα λαμβάνει χώρα, καθώς Επενδυτές και Ρυθμιστικές Αρχές "ξεσκονίζουν" την εταιρεία, μετά την έκθεση της "Quintessential Capital Management" που αμφισβητούσε τις οικονομικές καταστάσεις. Η Κίνα αντιστοιχούσε σε ποσοστό άνω του 33% των σημείων πώλησης της Folli Follie Παγκοσμίως, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2016.

Τη Δευτέρα η εταιρεία δήλωσε ότι τα σημεία πώλησης Folli Follie υποχώρησαν σε 587 το 2017, από 634 ένα χρόνο νωρίτερα και δημοσιοποίησε μια αναλυτική κατάσταση με όλα τα σημεία πώλησης που σχετίζονται με το σήμα Folli Follie. Κάλεσε τους Πάντες να τα επισκεφθούν.

Η λίστα περιλαμβάνει 113 σημεία πώλησης στην Κίνα και άλλα 57 μεταξύ Ταιβάν, Χονγκ Κογκ και Μακάο, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg. Περιλαμβάνει επίσης ένα σημείο πώλησης στο Τέρμιναλ 3 του Αεροδρομίου "Shanghai Hongqiao". Το Αεροδρόμιο δεν έχει Τέρμιναλ 3.

"Τουλάχιστον δέκα σημεία πώλησης που καταγράφηκαν σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία έχουν επίσης σταματήσει να πωλούν κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ της Ελληνικής εταιρείας τους τελευταίους μήνες, ή χρόνια", σύμφωνα με τηλεφωνήματα που έγιναν από το Bloomberg News αυτή την εβδομάδα.

"Η λίστα περιλαμβάνει επίσης σημεία πώλησης που ορίζονται απλά ως 'κενά' και 'online' και 63 Duty Free που δεν προσδιορίζονται" αναφέρει το πρακτορείο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 823,54 μονάδες (+0,72%). Στις 17.00 είχε διορθώσει στις 821,56 (+0,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 822,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,58%.

Ο τζίρος στα 56,1 εκατ., όμως από αυτά τα 19,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Με οριακά κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μεγάλη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.267 συμβόλαια).

Στα 8.285 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.311 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 620, 371 για τον Μάιο και 249 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.141,75) κινήθηκε μεταξύ 2.137,25 και 2.154 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.764), Εθνική (7.571), MIG (2.241), Alpha Bank (1.599), Πειραιώς (977), ΔΕΗ (411), Intralot (541), Viohalco (148), Folli Follie Group (788), ΓΕΚ (214), Ελλάκτωρα (248), Ιντρακόμ (261), ΟΤΕ (165).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.635, Eurobank 24.888, Εθνική 147.244, Alpha Bank 22.486, Πειραιώς 15.914, ΔΕΗ 10.641, Ελλάκτωρα 10.054, ΑΔΜΗΕ 10.024.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                            Name of Issuer                    NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.567.653 τεμ., (από 14.040.653 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.261.578 τεμ. (101.009.578), Πειραιώς 17.464.082 τεμ. (17.800.367), ΔΕΗ 5.570.766 τεμ. (5.398.586), Eurobank 22.783.325 τεμ. (22.678.325), Folli Follie Group 2.759.448 τεμ. (2.359.448).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v