Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα στραφεί η προσοχή των επενδυτών

Πλούσια η «ατζέντα» της εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα (το βράδυ) με την αναθεώρηση των δεικτών MSCI και ολοκληρώνεται με λήξη στα παράγωγα την Παρασκευή. Στο προσκήνιο αναμένεται να παραμείνει η μετοχή της Folli Follie. H προσοχή και στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

ΧΑ: Πού θα στραφεί η προσοχή των επενδυτών

Από τις 822,37 μονάδες για τον ΓΔ, τις 994,07 για τον ΔΤΡ και τις 2.147,72 για τον FTSE25 ξεκινά η εβδομάδα, μετά την τελευταία "θυελλώδη" οπότε δοκιμάσθηκαν αξιοπιστία, αντοχής και θεσμοί στο ούτως ή άλλως "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες 6 συνεδριάσεις, που εκ των πραγμάτων (και του αποτελέσματος) επανακαθορίζουν πολλά στο ΧΑ (και όχι μόνο) ανέδειξαν παθογένειες και πτυχές που η αγορά (ευρύτερα εννοούμενη) θα χρειαστεί χρόνο για να θεραπεύσει. Και αν...

Η θεματογραφία του Εuro2day.gr για την επίμαχη "υπόθεση FF Group" τόσο πλούσια και κατατοπιστική, που δεν νομίζω ότι αφήνει και πολλά κενά για στη συνέχεια. Από την τελευταία εβδομάδα κρατώ το- εν τέλει- οριακό μείον 0,18% για τον ΓΔ αλλά και το ενθαρρυντικό συν 3,42% του ΔΤΡ αλλά και το συν 3,10% του FTSE25, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Πρακτικά η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε εμφανή προσπάθεια του "συστήματος" να περιορίσει τις παράπλευρες παρενέργειες από την "υπόθεση FF Group", να την απομονώσει- ει δυνατόν- από το υπόλοιπον της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και την επιμονή αρκετών ισχυρών χεριών για κάτι καλύτερο.

Μονόδρομος, κατά την εκτίμηση μου, αυτή η τακτική, καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την ΕΥ, να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πάρει 2-3 ή και 4 εβδομάδες. Χρόνος, που αλλοίμονο, εάν "καεί" με αφορμή τον συγκεκριμένο όμιλο.

Ηδη την Παρασκευή ο Γιώργος Σαββάκης αναφερόταν στην χαμένη ευκαιρία για το ΧΑ να ακολουθήσει το ανοδικό "γύρισμα" στην Wall Street, την συνακόλουθη αντίδραση των ευρωπαικών αγορών, τα νέα δεδομένα από το "ακριβό πετρέλαιο" τα "νομισματικά", τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Aύριο, πρωί, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης θα "χτυπήσει" το κουδούνι για την είσοδο και διαπραγμάτευση του ομολογιακού της Coral στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, ενός θεσμού που αποδεικνύεται αποτελεσματικός και ουσιαστικός. Η αγορά πρέπει να προχωρήσει, αναπτύσσοντας παράλληλα εκείνους τους μηχανισμούς, το πλαίσιο που στο μέλλον θα προστατεύει τον θεσμό, την επενδυτική κοινότητα από περιπτώσεις ανάλογες από την τελευταία. Ας γίνει το πάθημα, μάθημα. Μα να γίνει και να μπουν μπροστά οι διεργασίες προκειμένου να αποφευχθούν στη συνέχεια ανάλογα κρούσματα.

Εκτιμώ, πως προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουν να διευκολύνουν και οι Βρυξέλλες, όπως αναφέραμε σχετικά την Παρασκευή (στον Εκηβόλο).

Στα της αγοράς και πάλι, καθώς η εβδομάδα προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, ξεκινώντας με την Coral και καταλήγοντας με την λήξη στα Παράγωγα, την Παρασκευή. Πρόκειται για λήξη απλής σειράς (του δείκτη) ωστόσο έχει την σημασία της και λόγω του ότι την Δευτέρα το βράδυ θα έχει προηγηθεί η εξαμηνιαία αλλαγή δεικτών της Morgan Stanley. Δεδομένου ότι πρόκειται για ουσιαστική αναθεώρηση αναμένεται πως στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης θα υπάρξουν εισροές-εκροές, ανακατατάξεις.

Το θετικό πρόσημο για τον ΔΤΡ (που σημειωτέον είναι θετικό και σε μέτρηση μηνός, 20,44%, και 3μηνου, 8,40% αλλά και 13,45% από την αρχή του έτους) δίνει ελαφρύ προβάδισμα στους long για τη συνέχεια.

Ψηλώνει ο πήχης για τις συστημικές τράπεζες, σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης αποτιμώντας τις νέες εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της αγοράς μετά τα stress tests. Θετικά διάβασε τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής η Moody's , ενώ στον Εκη της Τρίτης 8/5 είχαμε κάνει ξεχωριστή αναφορά στην σημειολογικά σημαντική αναβάθμιση από τον ξένο οίκο των ομολόγων της έκδοσης EPIHIRO (ονομαστικής αξίας 785,6 εκατ. ευρώ).

Αναθεώρηση προπομπός που εάν από βδομάδα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις δανειστών- Αθήνας για την τέταρτη αξιολόγηση θα μπορούσε να φέρει και άλλες, από τα ξένα σπίτια. Η προοπτική ενός SLA μέχρι το Eurogroup της 24 ης Μαίου λογικά θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των long, να διαμορφώσει ακόμη μεγαλύτερη μόχλευση στις τράπεζες, να οδηγήσει τον ΔΤΡ υψηλότερα των 1.010-1.020 μον. που είναι και το ζητούμενο.

Υπέρ των long θα μπορούσε να λειτουργήσουν: η δυναμική συγκεκριμένων blue chips, η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, η στάση των ισχυρών χεριών απέναντι σε blue chips-διαχρονικές θέσεις τους αλλά και στην ανάδειξη νέων ελπιδοφόρων δυνάμεων από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κατηγορία.

Ηταν την τελευταία "θυελλώδη" εβδομάδα που καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (στα 9,59 ευρώ, στις 9/5), της μετοχής του ΚΡΙ ΚΡΙ μία μέρα αργότερα (στα 4,24 ευρώ), της πλευράς Κόκκαλη να περιορίσει τις απώλειες (με συν η Ιντρκάτ, με μεγαλύτερες απώλειες η Intralot, με μικρότερες η Ινταρκόμ), των συγχρονισμένων κινήσεων να γίνει διαχειρίσιμη η πίεση στον FTSE25 (με την εκ περιτροπής επιστράτευση των Coca Cola, ΟΤΕ κ.α. δυνάμεων).

Στα 67,7 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, κατά 5,5% χαμηλότερος της αμέσως προηγούμενης εβδομάδος γεγονός που δείχνει την προσεκτική στάση των ισχυρών χεριών, την προσπάθεια τους να γίνει μία σχετική διαχείριση της κρίσης.

Από τα 21 blue chips του δείκτη, με θετικό πρόσημο "έκλεισαν" την εβδομάδα τα: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Sarantis, TITAN. Για τις 10 από τις 21 μετοχές αυτής της κατηγορίας οι long κατάφεραν να έχουν θετικό αποτέλεσμα, που πρακτικά σημαίνει ότι για τα blue chips χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά, αρχής γενόμενης από αύριο. Το στοίχημα θα παιχτεί σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που για ακόμη μίαν εβδομάδα είχαν αρνητικό πρόσημο (με μείον 1,92% και 3,44% αντίστοιχα) με τη μετοχή του πρώτου σε συγκριτικά καλύτερη θέση.

Ικανοποιητική η εικόνα στα μεσαία, κατηγορία εισηγμένων/μετοχών με μικρότερη έκθεση σε θέσεις ξένων funds. Cenergy, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, Ιντρακάτ, ΚΛΜ, Νηρέας, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ δλδ οι μισές από τις μετοχές του FT Mid Cap.

Τεχνικά ο ΓΔ μετά το...στιγμιαίο black out στις 786,81 την Τρίτη ανέκαμψε έως την περιοχή των δύο βασικών ΚΜΟ που ορίζουν τη μεσοπρόθεσμη τάση με το volatility και τις συναλλαγές/τζίρους σταδιακά να εξορθολογίζονται (κυρίως την Πέμπτη, Παρασκευή).

Η υπέρβαση των 825 μονάδων θα επανεργοποιούσε σήματα long καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα ο MACD έχει δώσει σήμα short. Συμπερασματικά στο όριο το ΧΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανοδικής επαναφοράς αλλά και ενεργό το πτωτικό με την περιοχή των 800 μονάδων (ως σημείο διέλευσης του ΚΜΟ ημερών) μία σημαντική περιοχή στήριξης.

Συγκρατημένα αισιόδοξα για τους long το ανοδικό momentum του ΔΤΡ, η ισχύς συγκεκριμένων blue chips και οι προσδοκίες πως η προοπτική επίτευξης ενός SLA με τους δανειστές θα άμβλυνε ακόμη περισσότερο τις συνέπειες όσων δρομολογήθηκαν από την συνεδρίαση της Παρασκευής 4 ης Μαίου.

Στην ατζέντα της εβδομάδος η έκτακτη γ.σ των Ελληνικών Πετρελαίων με βασικό θέμα την πώληση του ΔΕΣΦΑ (στις 14/5), των Πλαστικών Θράκης (15/5), των Αεροπορίας Αιγαίου και Intralot (16/5). Στις 15 του μηνός και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την αμκ της Αttica Bank (4 νέες για 1 παλιά + 0,30/μετοχή) με την σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Οσον αφορά στους...δείκτες, ιδιαιτέρως ενθαρρυντική η υποχώρηση του 10ετούς στα 4,020% (από 4,096% στην αρχή της Παρασκευής και 4,18% την Πέμπτη), σε συνδυασμό με την άνοδο (κατά 0,39%) του GREK/ETF στα 10,26$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v