ΧΑ: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη σε μια συνεδρίαση που χαρακτήρισαν το stock picking και οι υποτονικές συναλλαγές. Πειραιώς, ΔΕΗ και Jumbo στους κερδισμένους της ημέρας. Πτωτικά ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

ΧΑ: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο στο ΧΑ, και δεύτερη στη σειρά για τον Ιούνιο. Το σχετικά ισορροπημένο κλίμα στις ευρωπαικές αγορές (μετοχές, ομόλογα) έδωσε την δυνατότητα στους traders να εστιάσουν και στα εταιρικά αποτελέσματα. Αφήνοντας κατά μέρος την Ιταλία, την Ισπανία, τους δασμούς Τραμπ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι long είχαν το πάνω χέρι.

Το "άνοιγμα" των futures του S&P 500 στην Wall Street για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από την σημαντική περιοχή των 2.727 μονάδων ενίσχυσε τις κινήσεις τους από τις 16.00΄-16.15' με αποτέλεσμα στην Φρανκφούρτη να περνά τις 12.760 μονάδες, στις 17.10΄(ώρα Ελλάδος) δίνοντας μία τελευταία ώθηση στους long στο ΧΑ, οι οποίοι έφθασαν έως τις 781,46 μονάδες.

Σε μία ούτως ή άλλως "ρηχή" αγορά, με συναλλαγές μέτριες και τζίρο στα 32,4 εκατ. ευρώ, η σημερινή αντίδραση δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι λιγότερο-κάτι περισσότερο από συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης. Κίνηση, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης (735,66 μον.) και μπορεί να φέρει τον ΓΔ έως τις 800-805 μονάδες χωρίς να αλλάζει η τάση. Σημειωτέον, πως με τον ΓΔ να «κλείνει» τελικά στις 778,57 μον. η μηνιαία μέτρηση παραμένει αρνητική (στο μείον 5,50%).

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και τζίρου, με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή σε μεγέθη χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος. Συνολικές συναλλαγές 21,3 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 31,5 εκατ. ευρώ.

Στην επόμενη ημέρα, του G7 και του Washington Group, την ΕΛΣΤΑΤ και τις εταιρικές κινήσεις/ανακοινώσεις η προσοχή traders και επενδυτών. Παρότι μέσα το σαββατοκύριακο δεν βγήκε κάτι περισσότερο για το χρέος (εξέλιξη, που είχε προεξοφληθεί από την πλειονότητα των traders) ο στόχος παραμένει ορατός, καθώς οι εμπλεκόμενοι δίνουν νέο ραντεβού στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος και το CNBC κάνει λόγο για αισιοδοξία της Αθήνας για ελάφρυνση χρέους. Παράλληλα συνεχίζεται η διελκυστίνδα για την προληπτική πιστωτική γραμμή αν και όπως σημειώνουν έμπειροι παράγοντες ακόμη υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τον Ιούλιο- Αύγουστο και στο... τραπέζι παραμένουν ενεργά 2-3 κύρια σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση όσοι ποντάρουν σε μία κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους (ακόμη και στο χειρότερο σχέδιο, δηλαδή το γερμανικό) θεωρούν, πως ο κλάδος-κλειδί είναι ο τραπεζικός και ότι η τάση περνάει μέσα από την πορεία του δείκτη... ευαισθητήρα του ΧΑ. Στις 897,04 μον. ο ΔΤΡ πετυχαίνοντας να διορθώσει ανοδικά κατά 11,25% σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά να υπολείπεται 6,67% σε μηνιαία. Ωστόσο ο ΔΤΡ έχει ενισχυθεί 2,38% από την αρχή του έτους έχοντας ως κατ΄ αρχήν ζητούμενο την υπέρβαση των 920 μονάδων.

Στην ενδεχόμενη υπεραπόδοση του ΔΤΡ έναντι των blue chips, του FTSE25, βρίσκεται το... κλειδί για όσους "βλέπουν" την αγορά υψηλότερα. Στον κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερος τζίρος στην Πειραιώς. Σε άτυπο... ανταγωνισμό Alpha Bank και Eurobank για το ποια θα πιάσει πρώτη τον στόχο της τιμής της τρίτης ΑΜΚ. Στα 1,968 ευρώ η Alpha Bank, στα 0,9675 η Eurobank με επιθετικότερο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα.

Αυτό γιατί ο FTSEΜid Cap μπορεί να είναι ο δείκτης-πρωταθλητής 2ετίας πλην όμως για τη συνέχεια απαιτείται η στήριξη, η υπεραπόδωση των τραπεζικών. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα για τον δείκτη έχει σχηματισθεί "διπλός πυθμένας" στις 1.150 μονάδες. Σημερινό "κλείσιμο" στις 1.217,58 μονάδες, με κοντινή στήριξη στις 1.184 και αντίσταση στις 1.228 μονάδες. Στις 1.268 το stop για τις short θέσεις. Προσώρας η μεσαία κατηγορία είναι αυτή, που κάνει την διαφορά.

Το διάγραμμα του FTSEΜid Cap

Συνεδρίαση μόλις 32,4 εκατ. δύσκολα προσφέρεται για κάτι περισσότερο από ένα θετικό στατιστικό στο μίνι σερί που διαγράφει η αγορά και για επιλεκτικές κινήσεις. Σε stock picking κινήσεις και σήμερα αρκετοί traders με τη μετοχή της ΔΕΗ από νωρίς στο επίκεντρο. Συναλλαγές στο εύρος 2,09-2,194 και τελική τιμή στα 2,154 ευρώ με τζίρο 776.027 ευρώ. Σημαντικό μέρος των συναλλαγών αφορούσε σε trading κινήσεις στην λογική της προεξόφλησης θετικών εξελίξεων για την Επιχείρηση.

Αποθαρρυντική η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου σημειωτέον έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος μετά την Πειραιώς. Σχεδόν 3,4 εκατ. ευρώ με τη μετοχή να αδυνατεί να υπερβεί τα 10,60 και μάλιστα στο τέλος με... μαρκετιές να κλείνει στα 10,42 ευρώ δεν άφησαν καλή εικόνα.

ΕΛΠΕ και Motor Oil, διαδρομές αντίθετες, καθώς η πρώτη ενισχύθηκε στα 7,40 η δεύτερη υποχώρησε στα 17,90 ευρώ. Με πλεονέκτημα η πρώτη και λόγω του διαγωνισμού για την διάθεση του πλειοψηφικού ποσοστού έχει συγκεντρώσει και 'γρήγορο χρήμα". Αποτίμηση στα 2,26 δισ και 1,98 δισ. αντίστοιχα. Από τα blue chips κινητικότητα και σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ.

Στις 64/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών βελτιώνοντας κατά πολύ την προηγούμενη (στις 43/55 στις 14.00΄) με πλειάδα και σήμερα τίτλων από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Από τον FTMid Cap με κέρδη ΕΛΤΕΧ Ανεμος- ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με τζίρο 350.711 στην θυγατρική έναντι 75.498 στη μητρική), J&P Αβαξ, Ικτίνος, Ιντρακόμ, Intralot, ΟΛΘ, Νηρέας.

Στις 17.48΄το GREK/ETF με μικρή άνοδο 0,27% στα 9,38$, το 10ετές λίγο υψηλότερα (0,20%) στα 4,476%.

Τεχνικά δύο σημεία χρήζουν προσοχής, για τον DAX οι 13.200 μον. και για τον ΓΔ εάν με τη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνονται οι 775 μονάδες ως στήριξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v