Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαναβλέπει τις 790 ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, με τα περισσότερα blue chips στο «πράσινο». Πρωταγωνιστής ο τίτλος του ΟΤΕ, ανοδικά οι τράπεζες, «βοήθειες» από Coca Cola. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

ΧΑ: Ξαναβλέπει τις 790 ο Γενικός Δείκτης

Επιταχύνει ανοδικά το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 790 μονάδες. Με τους αγοραστές να ενισχύουν τις θέσεις τους σε Φρανκφούρτη και Παρίσι και τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε νέα υψηλά, ήταν θέμα χρόνου να αναλάβουν ενεργότερη δράση οι δυνάμεις των long και στην Αθήνα.

Ετσι, μετά το πρώτο διερευνητικό ημίωρο, που σημειώθηκαν και αρνητικές τιμές, οι αγοραστές σταδιακά κινήθηκαν σταθερά όλο και υψηλότερα, φθάνοντας έως τις... παρυφές των 790 μονάδων.

Με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο η ανίχνευση του εδάφους μέχρι τις 11:00, με επίσης περιορισμένες και η συνέχεια, παραπέμποντας σε μία χαμηλού κόστους προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος με σημείο αναφοράς τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης. Εάν, όπως όλα δείχνουν -μέχρι τώρα-, κλείσει με θετικό πρόσημο και η σημερινή συνεδρίαση, θα πρόκειται για ένα μικρό ανοδικό 5άρι με 3 στις 3 θετικές συνεδριάσεις για τον Ιούνιο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι τώρα λειτουργούν οι τράπεζες και τα blue chips όπως λίγο ως πολύ αναμενόταν, με τις μετοχές-κλειδιά να επιβεβαιώνουν την τεχνικότητά τους. Ειδικότερα θα σταθώ στον τίτλο του ΟΤΕ, που είχαμε προτάξει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας δίνοντας συγκεκριμένα τεχνικά στίγματα (σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη).

Από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος και ξεκινώντας από τα 10,40 η μετοχή ενισχύθηκε έως τα 10,69 ευρώ, σε μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη ανοδική διόρθωση. Με τη μετοχή του ΟΤΕ στο 2,11% και την Coca Cola στο 1,60%, η «μάχη» κρίθηκε σχετικά εύκολα για τους long. Αποτέλεσμα η κίνηση του FTSE25 πάνω από τις 2.075 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να επανέρχεται προς τις 920 μον., που ήταν και το ζητούμενο που είχαμε θέσει.

Ετσι σε μία by the book κίνηση της αγοράς, με μέτρια αξία συναλλαγών, οι long «μετρούν» 21 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο συν και 70 ανοδικές, έναντι 29 με απώλειες.

Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, παρά τη συντήρηση του 10ετούς στο 4,4469%, οι long έχουν τον πρώτο λόγο. Ενδεχομένως να μετράει και το ότι την Πέμπτη στελέχη των συστημικών ομίλων πρόκειται να παρουσιάσουν (κυρίως) τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και προοπτικές στα κεντρικά της Goldman Sachs, στο Messe Turm, στη Φρανκφούρτη.

Αναλυτικότερα, στον άτυπο... ανταγωνισμό που εστιάζουμε των Alpha Bank vs Eurobank για το ποια θα «πιάσει» πρώτη την τιμή της τρίτης αμκ, νικητής αναδεικνύεται η Αlpha Βank, καθώς νωρίτερα έφθασε έως τα 2,018 ευρώ.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (περιμένοντας την Πέμπτη την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΕΕΓΑ), μεγαλύτερος τζίρος στην Αlpha Βank.

Από τα blue chips πέραν των ΟΤΕ και Coca Cola, που αναφέραμε με αγοραστές (και σε τιμές κατά 1% υψηλότερες) είναι στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ (σχετικό διάγραμμα στον Εκηβόλο), Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Sarantis.

Aπό τις 20 μετοχές του FT Mid Cap με αυξημένες συναλλαγές ενισχύονται οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis αλλά και των Ικτίνου, MIG, Ιντρακόμ κ.α. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για τους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Fourlis καθώς σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό κανονισμό, την Παρασκευή θα πρέπει να αντικατασταθεί η μετοχή της Folli Follie στον FTSE25. Η παρέλευση 10 εργάσιμων/συνεδριάσιμων για τη σε αναστολή μετοχή της εισηγμένης φέρνει ως επικρατέστερη να την αντικαταστήσει τη μετοχή της Fourlis. Ωστόσο την Πέμπτη θα αποφασίσουν στο ΧΑ, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες 4 υποψηφιότητες, των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΘ, ΥΓΕΙΑ και Attica Bank.

Στις 14:00 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 17,9 εκατ., ενώ από τις 70 με άνοδο ξεχώριζαν οι Αστικά Ακίνητα, Byte, Foodlink, Centric, CPI κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v