Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει χαμηλότερα χωρίς τζίρο το ΧΑ

Πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ κάτω από τις 770 μονάδες. Κέρδη για τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Προβληματίζει ο όγκος συναλλαγών. Η προσοχή και στα ομόλογα.

Συνεχίζει χαμηλότερα χωρίς τζίρο το ΧΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση ιδιαίτερα χαμηλού ενδιαφέροντος δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, προεξαρχόντων του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, το οποίο καταγράφει κέρδη υψηλότερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, έχοντας επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και της αξιοπρόσεκτης αποκλιμάκωσης των αποδόσεων για τα ομόλογα Ιταλίας και Ελλάδας.

Από την αρχή της συνεδρίασης και με τη συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης επιμένει σε κίνηση με αρνητικό πρόσημο και απλά έχει σημειώσει σχετική αντίδραση από το πρωινό χαμηλό των 763,02 μονάδων (-1,30%).

Ακόμα πιο ανησυχητικά παραμένουν τα μηνύματα από το «μέτωπο» των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος περιορίζεται στα 13,5 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, δηλαδή μιλάμε για μία συνεδρίαση που μετά από τρεις ώρες έχει καθαρή αξία συναλλαγών οριακά μικρότερη των 10 εκατ. ευρώ.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 13:30 και από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με 604 τεμ. συναλλαγές παραμένει ο ΟΛΠ (0%), χαμηλότερα των 5.000 τεμ. οι συναλλαγές για Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και Σαράντη, ενώ δεν ξεπερνά τα 10.000 τεμ. ο όγκος στην ΕΥΔΑΠ.

Αξίζει υποσημείωσης ότι οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να καταγράφει κέρδη 0,80%, ενώ στα υψηλά ημέρας τα κέρδη του εν λόγω δείκτη έφθαναν στο 2,44%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην της Μυτιληναίος (-2,47%, λόγω της αποκοπής μικτού μερίσματος 0,32%), αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφει μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,25%), ενώ με απώλειες μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Από τους τίτλους που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, μόνο οι Grivalia (+1,81%) και ΕYΔAΠ (+1,73) σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Χωρίς «οπαδούς» και αγοραστικό ενδιαφέρον, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε Τρ. Αττικής (+2,51%), Ιντρακάτ (+4,87%) και Fourlis (+1,32%, καθώς από αύριο παίρνει τη θέση της Folli Follie Group στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v