Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μαζεύονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη

Στην περιοχή των 780 μονάδων κινείται πλέον ο ΓΔ, με τον τζίρο για άλλη μια συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Πτώση καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha.

XA: Μαζεύονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη

Εξανεμίζονται τα όποια κέρδη είχαν διαμορφωθεί από την αρχή της συνεδρίασης, με ενδεικτική τη σταθερή κλίση του Γενικού Δείκτη από το αρχικό υψηλό των 786,69 έως το χαμηλό, νωρίτερα, των 780,83 μονάδων.

Πολλή ταλαιπωρία και χρόνος για μία πλαγιολίσθηση σε εύρος μόλις 6 μονάδων, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία ο τζίρος μόλις μετά τις 15:30 ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών εξισορροπούνταν στις 51/48 μετοχές.

Συνεπώς, ως προς την έκβασή της σταθεροποιητική η ροή της συνεδρίασης, με αδυναμία υπέρβασης καν των 790 και -προσώρας- δύσκολη την απώλεια των 780 μονάδων. Εικόνα που δείχνει το δίλημμα και των πωλητών και των αγοραστών για το προς τα πού να κινηθούν, σε μία αγορά που και σήμερα δίνει την αίσθηση της «μουδιασμένης» και χωρίς επενδυτική δυναμική. Αλλωστε συναλλαγές/τζίρος ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.

Νηνεμία και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (ενδεικτική η έλλειψη προσανατολισμού του DAX στις 12.855 μονάδες, με σημείο αναφοράς τις 12.881 μον.), με τους traders να έχουν κατεβάσει ταχύτητες από Μιλάνο μέχρι Αθήνα. Επιστροφή της μεταβλητότητας στα προ ημερών περιορισμένα εύρη διακύμανσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για σήμερα-αύριο και από Δευτέρα.

Στο ΧΑ, αποκαρδιωτικό το κλίμα τόσο συναλλακτικά όσο επενδυτικά, καθώς ο τραπεζικός κλάδος μετά την αρχικά ενθαρρυντική εικόνα «γύρισε» και μετά τις 13:30 παραμένει σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Η κλίση του δείκτη, από τις 909 προς τις 885 μονάδες. Στον κλάδο έχει πραγματοποιηθεί το 28% του τζίρου, καθότι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil έχει γίνει (αθροιστικά) το περίπου 35% ενώ τζίροι έχουν αλλάξει χέρια και σε τίτλους των Μυτιληναίου, Jumbo, Intralot, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, Ικτίνος, Viohalco, Grivalia κ.α.

Μεικτή η σχέση για τις 24 μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, EΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ.

Στις τράπεζες υποχωρούν Alpha Bank στο 1,93, Εθνική στο 0,2784 και Eurobank στο 0,947 ευρώ.

Από την αρχική ανοδική 3άδα των Coca Cola, OTE και ΟΠΑΠ, στη μεν πρώτη μετά το αρχικό 30,07 ακολούθησε η κλίση προς τα 29,54 ευρώ. Στη δε δεύτερη, ομοίως, με αρχικά υψηλότερες τιμές έως τα 10,48 και σταδιακά μέχρι νωρίτερα προς τα χαμηλότερα των 10,24 ευρώ, διαμορφώνοντας ανάλογη κλίση.

Απ' ό,τι φαίνεται στην αρχή της συνεδρίασης, μετά δε το χθεσινό άδειασμα, οι δύο βαρύτερες μετοχές του ΧΑ «χρησιμοποιήθηκαν» προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μίας ενδεχόμενης άμεσης περαιτέρω διόρθωσης.

Στα ελάχιστα άξια αναφοράς της συνεδρίασης, τα νεότερα από τον Μυτιληναίο, καθώς στη διάρκεια της ενημέρωσης των μετόχων/επενδυτών βγήκαν ειδήσεις για το ενδιαφέρον της εισηγμένης για ΔΕΠΑ και λιγνιτικές μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v