Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 765 μονάδες

Απώλειες για το Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο -3% Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil. Σταθεροποιητικά η Coca Cola. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 765 μονάδες

Βαρύ το κλίμα στο ΧΑ, όσο δεν διαφαίνεται φως σε σημαντικά μέτωπα και όσο... κακοφορμίζει η «πληγή» της Folli Follie.

Με πωλήσεις/απώλειες είχαν προηγηθεί τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με... πρώτο θέμα στη Φρανκφούρτη τις εξελίξεις που «σπρώχνουν» την Deutsche Bank σε αναζήτηση διεξόδων (συζητά με Commerzbank για συγχώνευση), με τον DAX νωρίτερα να καταγράφει μεγάλη διόρθωση, πάνω από 1%, κλίνοντας προς τις 12.670 μονάδες.

Ανησυχητική η τεχνική εικόνα του δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και μάλιστα μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αρνητικών οικονομικών μεγεθών για τη βιομηχανία τον Απρίλιο. Εκτενής η αναφορά μας για τη νέα βουτιά των βιομηχανικών παραγγελιών, με παράλληλη κάμψη της ζήτησης στη γερμανική αγορά και στην εσωτερική ευρωπαϊκή. Αυτό σε μία συγκυρία που το... ντόμινο στα ομόλογα, ξεκινώντας από το Μιλάνο, περνώντας από Αθήνα σε Μαδρίτη, Λισαβόνα, αρχίζει να ακουμπά και το Παρίσι.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, συνεκτιμώνται οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα (Σκοπιανό, χρέος, αξιολόγηση κ.λπ.), την ώρα που, όπως σωστά σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, «η "πληγή" της Folli Follie συνεχίζει να κακοφορμίζει απειλώντας να... μολύνει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και δη της κατηγορίας εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων».

Οπλο για τους short η έλλειψη συναλλαγών, σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας (στις 09:08), καταλήγοντας ότι «... σε αποτυχημένη προσπάθεια ανακατάληψης των 2.071 μον. -για τον FTSE25- , οι short θα γίνουν επιθετικότεροι, με τον κίνδυνο ο επόμενος γύρος διόρθωσης να είναι βαθύτερος του προηγούμενου. Θυμίζοντας πως το τελευταίο ανοδικό σερί ξεκίνησε από τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης -29/5-, τις 1.949,47 μονάδες».

Mέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος για ακόμη μία φορά, θυμίζοντας πως μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφωνόταν στα μόλις 39 εκατ. ευρώ.

Αγορά χωρίς ενεργούς επενδυτές, με τους πωλητές να υπερισχύουν (σε μηνιαία προσέγγιση) των αγοραστών και αρκετούς ξένους να μειώνουν τις θέσεις τους, όσο δεν διαφαίνεται η απαραίτητη γι' αυτούς «εγγύηση» της ελληνικής οικονομίας/αγοράς μετά τις 20 Αυγούστου. Κοινή εκτίμηση στο ΧΑ, πως οι «αγορές» θα ήθελαν ένα «πλαίσιο υπο/στήριξης-εγγύησης» στην έξοδο προς τις αγορές (είτε αυτό θα ήταν η παρουσία του ΔΝΤ είτε μία προληπτική γραμμή ή ακόμη ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας). Οσο στο συγκεκριμένο μέτωπο δεν διαφαίνονται λύσεις, με την τελευταία κρίση στις αγορές ομολόγων να καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για νέα έκδοση ομολόγου, τόσο οι πωλητές θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Από τις 776 μονάδες το καθοδικό «άνοιγμα» του ΓΔ, με κλίση προς τις 768 μονάδες, από τις 2.032 το επίσης πτωτικό ξεκίνημα του FTSE25 προς τις 2.015 μονάδες, από τις 974 προς τις 857 ο ΔΤΡ με εμφανή την έλλειψη διάθεσης των αγοραστών να (υπο)στηρίξουν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε ρηχά... νερά ψυχολογία και τιμές, σημείωνε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναλύοντας τις κρίσιμες τεχνικές τιμές ειδικότερα σε κλάδους, μετοχές που διαμορφώνουν τάση.

Στον τραπεζικό κλάδο, με σημαντικές απώλειες και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζικών, με ποσοστά πάνω από 2% και την Πειραιώς να χάνει περισσότερο από 3%.

Κοινός τόπος πως ο κλάδος που πρώτος αποτιμά τις όποιες εξελίξεις είναι ο τραπεζικός. Σε αυτή τη φάση της αγοράς, η αποτίμηση είναι αρνητική, με τις απώλειες να φτάνουν στο 4,15% σε μέτρηση εβδομάδας και συνολικά σε 12,07% σε μηνιαίο.

Ωστόσο δεν είναι μόνον ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί αλλά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και τα blue chips, που «πληρώνουν» (κυρίως ) την υπόθεση της Folli Follie.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφωνόταν σε αυτή την κατηγορία εισηγμένων/μετοχών το γεγονός πως οι πωλητές υπερίσχυαν στις 23 από τις 24 μετοχές του δείκτη. Εξαίρεση στον αποκαρδιωτικό/πτωτικό κανόνα η Coca Cola, που στα 29,37 ευρώ παρέμενε σταθερή.

Πωλητές σχεδόν στο σύνολο των blue chips -σηματωρών από τον «βαρύ» ΟΤΕ μέχρι τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Αποθαρρυντική για τους long η αρνητική -τεχνική- εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ, που «δοκιμάζοντας» χθες για τρίτη φορά τα σημαντικά 10,10 ευρώ, είχε ως συνέπεια τον νέο γύρο ρευστοποιήσεων. Από τα 10,14 στα 9,97 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επιστρέφοντας πτωτικά σε επίπεδα τιμών που «έγραφε» τον Δεκέμβριο του 2017.

Στις 11:17 ο τζίρος στα 5,6 εκατ. ευρώ, με το 40% στις τράπεζες και ανησυχητικά αυξημένο τζίρο στη διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v