Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 770 ο Γενικός Δείκτης

Πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου σε G7, Ιταλία και τα ανοιχτά ελληνικά μέτωπα. Τα περιθώρια βραχυπρόθεσμης αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

ΧΑ: Κάτω από τις 770 ο Γενικός Δείκτης

Εβδομάδα δύσκολης πρόβλεψης για Διεθνείς Αγορές και Χ.Α.

Απόλυτα αποφασιστική για τη βραχυπρόθεσμη τάση, θεωρείται από πολλούς αναλυτές η εβδομάδα που ξεκινά, τόσο για τις Διεθνείς Αγορές, όσο και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι πρώτες θα κληθούν να τιμολογήσουν τον απόηχο των αποτελεσμάτων της «G7» στον Καναδά, αλλά και τις επερχόμενες ανακοινώσεις από Fed και ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε το Σαββατοκύριακο στροφή 180 μοιρών εναντίον των Συμμάχων του στην Ευρώπη και στον Καναδά, τους οποίους απείλησε με βαρείς τελωνειακούς δασμούς, έπειτα από μια Σύνοδο Κορυφής της «G7» που, κατά πολλούς, κατέληξε σε φιάσκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για δασμούς στα ευρωπαϊκά και ξένα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, πρόκειται για έναν τομέα που έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος απ' ό,τι τα δύο μέταλλα (αλουμίνιο και χάλυβα) που πλήττονταν μέχρι τώρα από τους δασμούς.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας τις αποφάσεις της Fed (13/6), που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών, θα προχωρήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά και της ΕΚΤ (14/6), που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την ημερομηνία τερματισμού του QE.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και το επερχόμενο triple witching Ιουνίου.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και η εβδομάδα δεν ξεκινά με τις θετικότερες παρακαταθήκες, καθώς οι βασικοί του δείκτες έρχονται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 2,06% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 5,41%.

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, η επιμονή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε τόσο χαμηλά επίπεδα διατηρεί τον πήχη των προσδοκιών ιδιαίτερα χαμηλά.

Όσο και αν φαίνεται εντυπωσιακό, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 18 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό, πλέον, όριο των 800 μονάδων, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 750 μονάδων, θα επιστρέψουν τα σενάρια για πιθανή δοκιμασία τιμών προς τις 700 μονάδες.

Οι ενεργοί παίκτες θα περιμένουν τις εξελίξεις σε Εθνική Ασφαλιστική και Folli Follie Group, αλλά και τα νεότερα μηνύματα από τις αγορές ομολόγων, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ειδικών συνθηκών», καθώς «την ερχόμενη Παρασκευή συμπίπτει το triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE (αλλαγές στις σταθμίσεις), οι οποίες θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου», όπως αναφέρει η Beta Sec.

«Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της», είναι ο τίτλος άρθρου της «Saarbrücker Zeitung», που αναφέρεται στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

Ευνόητο είναι από τα παραπάνω, πως ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Την Τρίτη 12 του μηνός, οι μετοχές της Fourlis θα αντικαταστήσουν αυτές της Folli Follie Group στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 «θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Ιουνίου 2019», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,32 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,272 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v