Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία αντίδρασης στο ΧΑ

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης παρά την άνοδο που κατέγραφε νωρίτερα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Τιτάνα, Μυτιληναίο. Απώλειες για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Σαράντη. Περιορισμένος ο τζίρος για ακόμη μια συνεδρίαση.

Αδυναμία αντίδρασης στο ΧΑ

Νέα διόρθωση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 778,62 μονάδων. Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με τελικό απολογισμό αρνητικό, με την προσοχή των traders στραμμένη στο Παρίσι.

Όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, έτσι και σήμερα, διαρροές και φήμες οδήγησαν τους αρχικούς αγοραστές σε αναδίπλωση και προς το κλείσιμο σε πωλήσεις, που μάλιστα στην περίπτωση συγκεκριμένων μετοχών είχαν ως συνέπεια την...κάθετη διόρθωση λ.χ. του ΟΤΕ στα 10,14 ευρώ.

Αυτή την φορά οι φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς, μετά τις 16.45΄-17.00΄ήταν από την γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις οποίες το χάσμα μεταξύ Βερολίνου- ΔΝΤ παρέμενε αγεφύρωτο.

Νωρίτερα η Handelsblatt δημιουργούσε κλίμα λέγοντας, πως το Ταμείο αποχαιρετά την Ελλάδα- καμία ελπίδα να τα βρει με το Βερολίνο, ήταν ο υπότιτλος- . Αυτά δεδομένου του βαρέος κλίματος στο δεύτερο ήμισυ της χθεσινής συνεδρίασης οδήγησαν αρκετούς traders σε πωλήσεις της τελευταίας στιγμής και στον τραπεζικό κλάδο και στα blue chips. Αποτέλεσμα, η περαιτέρω διόρθωση του ΔΤΡ προς τις 882 μονάδες, κλείσιμο λίγο πάνω από το χαμηλό ημέρας και του FTSE25 στην περιοχή των 2.040 μον.- επίσης οριακά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Τελειώνει ο χρόνος συμμετοχής στο πρόγραμμα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αλλά όπως φάνηκε τα "ισχυρά χέρια" προεξοφλούσαν το αδιέξοδο.

Ετσι συμπληρώθηκε ένα 2ήμερο, με τη συνεδρίαση να ξεκινά μεν με ανοδική διόρθωση αλλά στη συνέχεια να κλίνει χαμηλότερα. Δύο οι χαμηλές τιμές, εχθές στις 778,85 και σήμερα στις 778,62 μονάδες. Εάν δεν πρόκειται για σχηματισμό "διπλού πυθμένα"- κάτι που πιθανότατα θα φανεί αύριο- τότε η συνέχεια θα είναι προς το μέρος των short καθώς θα τους ανοίγει τον δρόμο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν ως πιθανότερο ενδεχόμενο, κατ΄αρχήν για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια της αγοράς, πως θα εξαρτηθεί από τις σημερινές επαφές, την όποια έκβαση υπάρξει από το...EwG και το Washington Group. Τα νεότερα θα αποτιμηθούν και αποτυπωθούν ανάλογα αρχής γενόμενης από την αυριανή συνεδρίαση, της Παρασκευής.

Ωστόσο οι ενδείξεις που "φιλτράρονταν" προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυρίως όμως οι συνεχιζόμενες πωλήσεις ισχυρών χεριών στον ΟΤΕ δημιουργούσαν έντονη επιφυλακτικότητα. Ειδικότερα για την δεύτερη βαρύτερη μετοχή της αγοράς η για τρίτη φορά δοκιμασία της περιοχής των 10,10 ευρώ, οι επίμονες εντολές πώλησης για ισάριθμη φορά δεν προοιωνίζονταν ενθαρρυντικές εξελίξεις για τους long.

Στα της συνεδρίασης, που ναι μεν ξεκίνησε με ενθαρρυντικές ενδείξεις- περισσότερες απ΄ ότι εχθές- με επιβεβαίωση των 782 μονάδων ως σημαντική περιοχή, με αγοραστές σε τραπεζικές μετοχές και blue chips η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ετσι μετά τις 14.00΄ξεκίνησε το "μάζεμα" των αρχικών κερδών για να "γυρίσει" μισή ώρα αργότερα σε αρνητικό έδαφος όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος, και μάλιστα με χαμηλό ημέρας, όπως προαναφέραμε.

Ο τελικός απολογισμός αποθαρρυντικός, για τους long, καθώς η εικόνα για αρκετά blue chips "γύριζε" εκ νέου σε αρνητική, με τη τάση να δίνει σήμα short ενώ στα υψηλά ημέρας (εχθές-σήμερα) υπήρξαν ενδείξεις διανομής θέσεων που συνήθως αποτελεί προπομπό επερχόμενου κύκλου διόρθωσης.

Σε κάθε περίπτωση καθαρότερη εικόνα θα έχουν οι traders αφού γίνει αποτίμηση των εξελίξεων και αύριο στο ταμπλώ θα αποτυπωθούν ανάλογα οι κινήσεις τους. Με βάση τη μέχρι πριν λίγο αίσθηση στην χρηματιστηριακή αγορά η προεξόφληση για αύριο ήταν αρνητική.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, όπως και τις 3 προηγούμενες ημέρες, αν και σήμερα ο τζίρος ήταν κατά 7 εκατ. αυξημένος σε σχέση με εχθές. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη προσφορά- και δη προς το τέλος- στον ΟΤΕ καθώς έφθασε στα 7,181 εκατ. ευρώ. Δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος, με 6,474 εκατ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 0,26% στα 9,62% χωρίς να καταφέρει να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Σε κλίση και η μετοχή της Coca Cola, που ναι μεν ξεκίνησε από τα 30,07 αλλά κατέληξε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, και στα 29,37 ευρώ.

Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος, με σταθερή προσφορά- μετά την χθεσινή προσέγγιση της Goldman Sachs- εξαίρεση στην διόρθωση η μετοχή της Πειραιώς που αντιδρώντας 1,18% έκλεισε στα 2,904 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε: ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Lamda Development, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ. Στα υπόψη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πειστική θετική παρουσία για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν αρνητικά η...βουτιά για τη μετοχή της ΚΛΜ από την στιγμή που ανακοινώθηκε το "πάγωμα" της ΑΕΕΑΠ, με την τιμή έως 10,39% χαμηλότερα στα 0,69 ευρώ. Θετική εικόνα για Cenergy, J&P Αβαξ, ASCo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνο, Ιντρακάτ, Intralot, MIG, MLS, Νηρέα και Fourlis.

Στις 54/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς κόντρα στην διόρθωση των μεγάλων πήγαν αρκετοί μικρομεσαίοι, όπως οι Profile, Κέκροψ, Εκτέρ, Καράτζης, Σελόντα.

Στις 17.55΄οι...δείκτες, GREK χαμηλότερα 0,95% στα 9,41$, 10ετές οριακά χαμηλότερα στα 4,575%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v