Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίοι… αντίθετοι για χρηματιστήριο και ομόλογα

Πώς η Folli Follie… έριξε σήμερα τους δείκτες. Στις 758 μονάδες υποχώρησε ο ΓΔ με τον τζίρο να παραμένει αναιμικός. Αντιστάθηκαν Πειραιώς, ΟΤΕ και Motor Oil. Σημαντική αποκλιμάκωση για την απόδοση του 10ετους.

Βίοι… αντίθετοι για χρηματιστήριο και ομόλογα

Συνεδρίαση που επιφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις για τους λίγους, όπως έδειξε και ο τζίρος, που είχαν την υπομονή να την παρακολουθήσουν από αρχής μέχρι τέλους.

Και αυτό διότι τα μικρά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί και η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά και τα Ελληνικά ομόλογα (στο 4,51% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), συνηγορούσαν, τουλάχιστον, για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Αντ΄ αυτού, οι ενεργοί παίκτες είδαν τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, συμπληρώνοντας και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Εκτός από το αρνητικό πρόσημο των βασικών δεικτών, σταθερός και ο χαμηλός τζίρος, που εμφάνισε νέα υποχώρηση, όμως τι μπορεί να περιμένει κανείς από μία Αγορά που χρειάζεται 18 λεπτά για να συμπληρώσει το πρώτο εκατομμύριο συναλλαγών και φθάνει στα 1,8 εκατ. στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης;

Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα σε "κόκκινο φόντο".

Ο πρώτος, ότι οι αγοραστές αποδείχθηκαν εξαιρετικά λίγοι προκειμένου να απορροφήσουν και την ελάχιστη προσφορά και έτσι η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε "υγιεινός περίπατος" για τους εν δυνάμει πωλητές.

Ο δεύτερος λόγος ήταν "τεχνικός" και αφορούσε, για σήμερα την σύνθεση των Γενικού Δείκτη και FTSE25.
Πιο συγκεκριμένα, αφορούσε την απόφαση του Χ.Α. να διαγραφεί από τους Γενικό Δείκτη και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο, η μετοχή της Folli Follie Group.

Το "βάρος" των μετοχών της εταιρείας, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 8 Ιουνίου στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη ήταν 1,02%, όση και κατ’ επέκταση η επίδραση του μηδενισμού της τιμής μετοχής στην τιμή εκκίνησης του Δείκτη κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Επίσης, το "βάρος" των μετοχών της εταιρείας, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 8 Ιουνίου στη σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν 0,66%, όση και κατ’ επέκταση η επίδραση του μηδενισμού της τιμής μετοχής στην τιμή εκκίνησης του εν λόγω δείκτη κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Άρα οι δύο βασικοί δείκτες του Χ.Α. ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση με "ντεζαβαντάζ", το οποίο, όπως αποδείχθηκε, δεν μπόρεσαν να καλύψουν καθ'΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Τώρα, από το να υπάρχει κάποιο "μειονέκτημα" στην σημερινή κίνηση των δεικτών, μέχρι να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ασφαλώς και υπάρχει σημαντική απόσταση, όμως είναι μία ακόμα ένδειξη της τρέχουσας αδυναμίας στο ταμπλώ του Χ.Α.

Τρίτος λόγος δεν ήταν άλλος από τις τελικές δημοπρασίες, όπου οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν ”επίδειξη ισχύος" κλείνοντας 12 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (!)

"Η επιβεβαίωση του επιπέδου στήριξης λίγο κάτω από τις 760 μονάδες, είναι σημαντικό από τεχνικής πλευράς, για να αποφύγει τη περαιτέρω διολίσθηση προς αχαρτογράφητες περιοχές ο Γενικός Δείκτης. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα 1ου τριμήνου η Frigoglass, ενώ την Τετάρτη υπάρχει δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων και την Παρασκευή αλλάζουν οι σταθμίσεις των δεικτών FTSE" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Για σήμερα δεν αναμένουμε σημαντική διαφοροποίηση, ενώ υπενθυμίζουμε ότι την εβδομάδα αυτή λήγουν τα Παράγωγα τριμηνιαίου κύκλου. Παρατηρούνται αυξημένες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας που εντείνουν την νευρικότητα και στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί αξιολογώντας τις εξελίξεις" τόνιζε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Merit Investment Sec.

"Η αξιολόγηση προχωρά όπως αναμενόταν. Δηλαδή η Ελλάδα θα κάνει το ελάχιστον δυνατόν και δεν θα πάρει τίποτα ουσιαστικό, μεταθέτοντας έτσι το πρόβλημα για το μέλλον. Αυτά σε συνδυασμό με τον Διεθνή Εμπορικό πόλεμο και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, δημιουργούν ένα σκηνικό μεγάλης αστάθειας, σε μια Ελλάδα που περιμένει τον Τουρισμό να τη σώσε" τονίζει ο Κώστας Φέγγος (πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και 19η συνεδρίαση με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό, πλέον, όριο των 800 μονάδων, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 750 μονάδων, θα επιστρέψουν τα σενάρια για πιθανή δοκιμασία τιμών προς τις 700 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, είχε "ταγό" τον Τραπεζικό κλάδο, με τον Τραπεζικό δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 879,99 μονάδες (+2,44%). Όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών, ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 853,5 μονάδες (-0,64%), στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 858,6 (-0,05%) () και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 852,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,71% και στο χαμηλό ημέρας.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 919 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 884 και 910 μονάδες. Σε περίπτωση δριμείας επιστροφής των πωλητών, σημαντική στήριξη στην ζώνη 868 - 860 (η οποία χάθηκε "πανηγυρικά" σήμερα) και αμέσως επόμενη στήριξη στις 840 μονάδες.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Πειραιώς (+1,87%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" στα 2,964 ευρώ, με πρώτη αντίσταση στα 2,90.

Σημαντική η στήριξη στα 2,75 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 2,48 ευρώ.

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο και ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, "Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της", ήταν ο τίτλος άρθρου της "Saarbrücker Zeitung" που αναφέρεται στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το Ελληνικό πρόγραμμα.

"Η απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί", αναφέρουν Τραπεζικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

Ευνόητο είναι με τα παραπάνω, πως ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "την αναγκαιότητα να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο 'Euro2day.gr' ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Στόχος, να παρουσιαστεί στις Αγορές ένα πειστικό πλάνο για την μετά μνημόνιο εποχή, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να γυρίσει σε αυτές για δανεισμό. Υπογραμμίζει, ότι η Χώρα μας δεν πρέπει να στραφεί άμεσα στις Αγορές και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υποστηρίζουν την λογική αυτή".

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης, στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η τηλεδιάσκεψη για να αποφασιστεί αν θα εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως θυμίζει η νέα ανακοίνωση του ESM το συμβούλιο των διευθυντών ανέβαλε την εξέταση της έκθεσης των Θεσμών για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να επιτρέψει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για τα ληξιπρόθεσμα έχουν εκτελεστεί, ώστε να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση του ποσού.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (-3,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Όμως αξίζει υπενθύμισης, ότι από σήμερα, οι μετοχές ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,32 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,272 ανά μετοχή).

Με πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, σήμερα προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση ο τίτλος της ΕΧΑΕ αναρριχόμενος μέχρι τα 4,795 ευρώ (+0,95%), όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε με αρνητικό πρόσημο, στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 1,47%.

Το ημερήσιο "stop short" στα 4,97 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 5,04 ευρώ. Αν παραβιαστεί καθοδικά η στήριξη στα 4,62 ευρώ (σημερινό κλείσιμο στα 4,68 ευρώ) απαιτούνται άμεσες κινήσεις "stop loss".

Συμπερασματικά, οι επενδυτές παραμένουν αμέτοχοι περιμένοντας πιο σημαντικές ειδήσεις για να ενεργοποιηθούν και αυτό κάνει ιδιαίτερα εύκολο το "'έργο" των "short", ενώ συνεχίζει να επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Όλο και λιγότερα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Ιντρακάτ (+2,25%) και Fourlis (+2,48%), με τον τελευταίο να παίρνει από αύριο την θέση της ΦΦΓΚΡΠ στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (-1,16%), ενώ η είδηση για επικείμενο reverse split της μετοχής, αλλά και διανομή δωρεάν μετοχών στην Ιντρακόμ (-5,55%) δεν φάνηκε να αρέσει στην Αγορά, με τον τίτλο να συμπληρώνει τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" έχει κατέβει στις 790 μονάδες, όμως καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 755 μονάδων θα απαιτήσει άμεση μείωση θέσεων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,57%), το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 2080 μονάδες, όμως η σημερινή καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2000 μονάδων, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1970 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα απαιτούνται συνεχείς κινήσεις "stop loss".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τo 10ετες παραμένει πάνω από το 4,5% χωρίς να έχουμε στην παρούσα σημαντικότερη αποκλιμάκωση" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά, με πολύ χαμηλούς τζίρους, περιμένει νέα από κάπου, μιας και δεν έχουμε εξελίξεις με το χρέος, ενώ ακόμα δεν έχουμε εκταμίευση της υποδόσης, περιμένοντας την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στον Ιδιωτικό τομέα.

Το Σκοπιανό συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο χωρίς να έχουμε κάποια νέα δεδομένα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί το ενδιαφέρον με εμπρηστικές δηλώσεις λίγο πριν τις εκλογές.

Το "κουβάρι" της Folli Follie μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται, έχοντας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην αγορά.

Η Αγορά χρειάζεται, σε πρώτη φάση, επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι κάποιο ανοδικό momentum.

"Ένα νέο από το θέμα χρέος μπορεί να κάνει την διαφορά, μιας και αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή, ή όχι του ΔΝΤ" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον δείκτη Shanghai Composite (-0,47%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο "Κορεάτης" Kospi (+0,76%).

Κλειστές παρέμειναν σήμερα οι Αγορές στην Αυστραλία.

Κέρδη στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας καταγράφηκαν στα $3,11 τρισ. στα τέλη Μαΐου, μειωμένα κατά $14,23 δισ. από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Λαϊκής Τράπεζας.

Οι εκτιμήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί ανέμεναν τα Κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα στα $3,10 τρισ., ενώ η μείωση αυτή, καταγράφεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα, που καταγράφει το κόστος των παραγόμενων Αγαθών πριν την μεταφορά τους από την Μονάδα παραγωγής, κατέγραψε ετήσια αύξηση 4,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η μηνιαία αύξηση του PPI καταγράφηκε στο 0,4%, αντιστρέφοντας την τάση μείωσης του, που είχε καταγραφεί από τον Φεβρουάριο,

Οι Κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων ενισχύθηκαν τον Μάιο κατά 9,6%, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας στα 2,29 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Reuters.

Οι πωλήσεις για τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς κινήθηκαν ανοδικά κατά 5,7% σε ετήσια βάση, στα 11,8 εκατ. οχήματα.

Η άνοδος του προηγούμενου μήνα έρχεται μετά την άνοδο κατά 11,5% του Απριλίου και κατά 4,7% του Μαρτίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η παραγωγή σε αυτόν τον τομέα εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Συνολικά η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αρνητική κίνηση κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

Το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπόλοιπο Κόσμο διευρύνθηκε, στα 14 δισ. Στερλίνες, από 12 δισ. τον Μάρτιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πάνελ για τις Ελληνικές Τράπεζες διοργάνωσε την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη η Goldman Sachs.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο CEO της Εθνικής Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο σύμβουλος του CEO της Πειραιώς Γιώργος Χριστόπουλος, ο CFO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο CFO της Eurobank Χάρης Κοκολογιάννης.

Οι Έλληνες τραπεζίτες συμφώνησαν ότι τα βασικά ορόσημα των τελευταίων 12 μηνών περιλαμβάνουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ολοκλήρωση του πλαισίου για τα ΝPLs και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των "stress tests" των Τραπεζών. Επιπρόσθετα και οι τέσσερις Τράπεζες έχουν διαπιστώσει σταθερή βελτίωση στη ρευστότητα και κάποιες ανέκτησαν πρόσβαση στις Αγορές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες εξέφρασαν την άποψη ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα για τη μεταμνημονιακή περίοδο μετά τον Αύγουστο.

Η Goldman Sachs διατηρεί σύσταση "buy" με στόχο τα 2,5 ευρώ για την Αlpha Βank, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral" για τις Τράπεζα Πειραιώς (στα 3,4 ευρώ ο στόχος), Eurobank (με τιμή - στόχο στο 1,04 ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (με τιμή - στόχο στο 0,29 ευρώ).

Σε "accumulate" από "buy" μειώνει τη σύσταση για τη μετοχή της Fourlis η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία μειώνει και την τιμή - στόχο στα 6,5 από 7 ευρώ.

Στα 15 ευρώ από 14,5 προηγουμένως αυξάνει την τιμή - στόχο της μετοχής της Σαράντης η ΙΒG, διατηρώντας σύσταση "neutral".

H Επενδυτική Τράπεζα εκτιμά πως η απόκτηση του 90% της Ουκρανικής Ergopack στην Ουκρανία, θα αυξήσει τα φετινά έσοδα της Ελληνικής εισηγμένης κατά περίπου 10 εκατ. και τα EBITDA κατά 1 εκατ. ευρώ.

Τονίζει ωστόσο, πως η Αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τον θετικό αντίκτυπο από την απόκτηση της Ergopack, με την τιμή της μετοχής να πραγματοποιεί αξιοπρόσεκτη άνοδο από την αρχή του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 762,26 μονάδες (-1,40%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 763,62 (-1,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 758,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,82%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 37,3 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΙΚΤΙΝ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Grivalia, Lamda Development και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με οριακή πτώση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με αύξηση των συναλλαγών, λόγω και μετακύλισης θέσεων στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρήθηκε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.041 συμβόλαια).

Στα 5.902 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.568 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.628, 1.720 για τον Ιούνιο, 1.888 για τον Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.010,5) κινήθηκε μεταξύ 2.000 και 2.033 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υπερτίμηση 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (53.868 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.491), Εθνική (18.770), MIG (6.982), Alpha Bank (3.063), Πειραιώς (3.490), ΔΕΗ (4.636), Intralot (5.705), ΟΤΕ (906), Μυτιληναίο (605), ΟΠΑΠ (329), Viohalco (5.705), Ελλάκτωρα (2.721), ΓΕΚ (353), Ελ. Πετρέλαια (879), ΑΔΜΗΕ (2.228), Cenergy (1.151), ΕΥΔΑΠ (401), Τέρνα Ενεργειακή (155), Fourli (114), Lamda Development (313), Ιντρακόμ (2.724).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,25 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 57.608, Eurobank 17.610, Εθνική 141.760, Alpha Bank 15.149, Πειραιώς 14.150.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer                   NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.616.826 τεμ., (από 15.679.748 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 96.683.324 τεμ. (95.864.105), Πειραιώς 15.086.709 τεμ. (15.361.747), ΔΕΗ 5.417.925 τεμ. (5.417.925), Eurobank 20.871.382 τεμ. (20.690.374), Folli Follie Group 1.727.327 τεμ. (1.727.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v