Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με «τσιμπημένο» τζίρο στο ΧΑ

Πάνω από τις 760 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τα περισσότερα blue chips στο «πράσινο». Μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς. Πιέσεις για Jumbo.

Αντίδραση με «τσιμπημένο» τζίρο στο ΧΑ

Μπορεί τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να κινούνται με μικρά πρόσημα και οριακές μεταβολές, όμως η νέα, σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα (στο 4,37% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς), σε συνδυασμό με τις πιέσεις των τιμών που έχουν προηγηθεί, «επιβάλλουν» την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην οποία, μέχρι στιγμής, δείχνει να συμμετέχει το μεγαλύτερο μέρος από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα αξιοσημείωτα, η ευδιάκριτη διάθεση του τζίρου να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εκατομμύριο συμπληρώθηκε σε 11 λεπτά (χθες σε 18 λεπτά), ενώ με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου ο τζίρος ήταν στα 3,5 εκατ. (1,8 εκατ. χθες) και της πρώτης ώρας συναλλαγών στα 7,5 εκατ. (4,5 εκατ. χθες).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου φαίνεται να έχει «κηρυχθεί γενική επιστράτευση», μόνο οι Motor Oil (-0,32%), Jumbo (-0,98%) και Fourlis (-0,65%), με τον τελευταίο να κάνει «ντεμπούτο» στον δείκτη FTSE25, κινούνται με αρνητικό πρόσημο, όμως και στις τρεις περιπτώσεις, οι μέχρι στιγμής απώλειες δεν ξεπερνούν τα «ανεκτά όρια» και θεωρούνται εύκολα αναστρέψιμες.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές που εμφανίζουν διαθέσεις να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πειραιώς (+3,18%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Eurobank, Viohalco, Σαράντης και με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Αlpha Βank, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Ασφαλώς και για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, πρώτο ζητούμενο είναι να μην αποδειχθεί, για πολλοστή φορά, "fake" το ανοδικό ξεκίνημα και πολύ περισσότερο η εξάπλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και εκτός των στενών πλαισίων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η ήδη τραυματισμένη τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές θα επιβαρυνθεί σημαντικότατα και θα αποδειχθεί ότι οι "sellers" έχουν τον απόλυτο έλεγχο της Εγχώριας Αγοράς.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v