Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται επειγόντως αντίδραση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το «φρένο» στην πτωτική τροχιά των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων ψάχνουν οι επενδυτές. Αρωγός το θετικό κλίμα στις αγορές, μετά τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

ΧΑ: Ζητείται επειγόντως αντίδραση

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρώτα συμπεράσματα από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, με τον ηγέτη της Β. Κορέας.

Εξερχόμενος ο Αμερικανός πρόεδρος από το γεύμα εργασίας, δήλωσε πως «σημειώθηκε πρόοδος και η συνάντηση πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε κανείς», σημειώνοντας πως «αναμένει να υπάρξουν υπογραφές μετά τη Σύνοδο», χωρίς όμως να αναφέρει σε τι θα αφορούν.

Στον απόηχο της παραπάνω συνάντησης κινούνται σήμερα το πρωί τα μεγάλα Χρηματιστήρια Ασίας και Ειρηνικού, όπου διαφαίνεται επικράτηση των ανοδικών τάσεων, με εξαίρεση τον «Κορεάτη» Kospi, που κινείται με μικρές απώλειες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις δεν έχουν αφήσει και τις καλύτερες «παρακαταθήκες» για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 19 συνεδριάσεις χαμηλότερα από την πάλαι ποτέ ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων και όλα δείχνουν ότι έχει μετατραπεί σε «σκληροτράχηλη» αντίσταση.

Επίσης, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 3,85% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 6,10% και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για κάποια ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Ασφαλώς και σήμερα δεν θα υπάρχει το χθεσινό «τεχνικό» πρόβλημα για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ξεκίνησαν τη χθεσινή συνεδρίαση με «ντεζαβαντάζ» λόγω μηδενισμού της τιμής της Folli Follie Group και αφαίρεση του τίτλου από τους παραπάνω δείκτες, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα τη θέση της ΦΦΓΚΡΠ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παίρνει ο τίτλος της Fourlis, που έρχεται από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένο με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί με διάφορους τρόπους και με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και τότε θα υπάρξει μια, ας πούμε, "αποκάλυψη", η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και τότε θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά από συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς εκείνο που προβληματίζει ακόμα περισσότερο και από τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι η παγιωμένη, χαμηλή, συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Folli Follie Group έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις περισσότερες χρηματιστηριακές.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, που απευθύνονται στους πιο «γρήγορους» από τους ενεργούς παίκτες, τα τελευταία «οχυρά» των αγοραστών είναι οι 757-755 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 1.970 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες έχει ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, καθώς οι Αγορές περιμένουν τις ανακοινώσεις των Fed, BoJ και ΕΚΤ, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή είναι το triple witching Ιουνίου, το οποίο συμπίπτει και με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE (αλλαγές στις σταθμίσεις), οι οποίες θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v