Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧA, με την προσοχή να στρέφεται (και) στα ομόλογα. Κέρδη για Alpha, Σαράντη, Μυτιληναίο, ΔΕΗ. Απώλειες για Τιτάνα, Coca Cola. Επανεμφάνιση των... short, με τη Marshall Wace να αυξάνει τη θέση της στην Πειραιώς.

Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, όταν την ίδια ώρα συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου επίθεση των πωλητών στα ιταλικά ομόλογα, κίνηση που δεν δείχνει να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,04%, ενώ την ίδια ώρα το Ιταλικό Χρηματιστήριο υποχωρεί μόνο κατά 0,24%.

Μικρή ενίσχυση παρουσιάζει και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου και διαμορφώνεται στο 4,06%, όταν με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προσπαθεί να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά για πολλοστή συνεδρίαση ο τζίρος είναι στα όρια της απελπισίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 755,27 (-0,09%) και 758,9 μονάδων (+0,39%), ενώ ο τζίρος ακουμπά τα 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούν «πακέτα» (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ελάχιστοι είναι αυτοί που παρουσιάζουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, είτε με αρνητική, είτε με θετική κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα οι ΕΧΑΕ (+1,07%), ΟΠΑΠ (+1,60%), Σαράντης (+2,35%) και Τιτάν (-1,45%).

Όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι «ταλαιπωρούνται» με κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και αυτό αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν θετικά το +3,23% της Intralot και το +2,35% για τον τίτλο του Ελλάκτωρα.

Μικρές απώλειες σημειώνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ανοδικά κινούνται Alpha Bank και Πειραιώς.

Αξίζει υποσημείωσης ότι οι short φαίνεται να ξαναβλέπουν το Χρηματιστήριο, με τη Marshall Wace να αυξάνει την καθαρή αρνητική της θέση στην Πειραιώς, από 0,81% σε 0,90%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v