Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στο ΧΑ

Στα επίπεδα των 760 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο με το τζίρο να ανεβάζει ταχύτητες. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίο. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia, Motor Oil.

Προσπάθεια ανόδου στο ΧΑ

Επρεπε να περάσουν 4,5 ώρες συνεδρίασης για να υπερβεί ο τζίρος το όριο των 10 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον σήμερα δεν θα επαναληφθεί το χθεσινό απογοητευτικό...13άρι αν και τόσο ο ρυθμός συναλλαγών όσο η σύνθεση τους παραμένει στα πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 12 συνεδριάσεων. Μόλις μία (αυτή της 31ης Ιουλίου) ξεπέρασε σε αξία των συναλλαγών τα 20 εκατ. ευρώ.

Και να αναλογιστεί κάποιος πως το ΧΑ μετρά μόλις 7 συνεδριάσεις πριν την 20η Αυγούστου με την εκκωφαντική απουσία ξένων fund managers, traders και επενδυτών να στέλνει τα μηνύματα της στην Αθήνα.

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια ελέω Wall Street και προσοχής των βραχυπρόθεσμων στα εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου και δη του τραπεζικού κλάδου, με τα futures του S&P 500 να "δείχνουν" υψηλότερα τον δείκτη στις 2.855 μονάδες. Στις 2.872,87 μονάδες το ιστορικό υψηλό για τον "δείκτη των δεικτών".

Στα καθ΄ημάς χαμηλοί ρυθμοί με ενθαρρυντική ένδειξη την επιβεβαίωση των 759 μονάδων στα πρώτα 15΄της συνεδρίασης με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αναλάβουν οι λιγοστοί αγοραστές οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη έως τις 763,33, τον FTSE25 έως τις 2.025,33 και τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 845,73 μονάδες. Τουλάχιστον από την τεχνική πλευρά της η αγορά δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους long εν όψει της ανακοίνωσης την Πέμπτη των εταιρικών αποτελεσμάτων 6μηνου για ΟΤΕ και Coca Cola.

Ενθαρρυντική η-επιτέλους- έστω περιορισμένης έκτασης προσπάθεια μόχλευσης στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να αντιδρά από τις 834,44 σχεδόν 12 μονάδες υψηλότερα. Την ίδια ώρα που το ελληνικό 10ετές υποχωρούσε χαμηλότερα του ορίου του 4% στα 3,982% ακολουθώντας την διόρθωση του 10ετούς ιταλικού μικραίνοντας μάλιστα την διαφορά μεταξύ των δύο τίτλων.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το ΧΑ, σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας, και απ΄ ότι φαίνεται για τον ΓΔ οι 759 μονάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς/στήριξη σε διάστημα μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με την προυπόθεση πως για τον ΔΤΡ οι 835-830 θα αποδειχθούν όντως περιοχή στήριξης θα μπορούσε ο κλάδος να ανέβει λίγο με πρώτο στόχο τις 860 μον. και η αγορά συνολικότερα με την συνδρομή δυνάμεων όπως του ΟΤΕ, της Coca Cola αλλά και άλλων που θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά.

Αρμονική- τεχνικά- η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ, με νέο γύρο αγοραστών, σήμερα από τα 11,09 έως τα 11,22 και ορατό πλέον τον στόχο των 11,40 ευρώ με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού. Παράλληλα η Coca Cola, με αγοραστές από τα αρχικά χαμηλά των 30,77 έως τα 31,04 με πολύ φιλόδοξο στόχο το υψηλό των 31,90 ευρώ. Δύσκολη, πολύ δύσκολη η επίτευξη του Πέμπτη- Παρασκευή αλλά...στα υπόψιν...

Με ΟΤΕ και Coca Cola οδηγούς για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, διαμορφώνεται σταδιακά μετά τις 14.55΄ ένα πιο ζωηρό κλίμα σε μετοχές του δείκτη αλλά και των χαμηλότερων κατηγοριών.

Ενδεικτικό το ότι στις 15.15΄ μόλις σε 4 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές (Grivalia, Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ ), ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν με 56 ανοδικές έναντι 36 πτωτικών.

Βελτιωμένη η εικόνα για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Intralot από τον FT Mid Cap, μεγαλύτερα κέρδη για τις Revoil, Μοτοδυναμική, Ευρωπαική Πίστη κ.α αυτής της κατηγορίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ο νέος αλγόριθμος (από 3 Σεπτεμβρίου) για τον υπολογισμό της τιμής κλεισίματος των μετοχών που βρίσκονται στην κατηγορία της Επιτήρησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v