Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί «ξέχασε» την έξοδο από το μνημόνιο

Απνοια στην εγχώρια αγορά παρά την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα βαρίδια που άφησε πίσω της η κρίση και οι προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

ΧΑ: Γιατί «ξέχασε» την έξοδο από το μνημόνιο

Κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στην Tesla, κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθ΄ οδόν προς το ΔΝΤ και τα capital controls η Τουρκία (σύμφωνα με το Bloomberg) και στα καθ΄ ημάς εάν δεν ήταν ο ΟΤΕ θα μετράγαμε την 12η ή 13η (έχω χάσει πια τον λογαριασμό) συνεδρίαση με καθαρό τζίρο χαμηλότερο των 20 εκατ. ευρώ.

Το λέγαμε την Δευτέρα, το λέγαμε εχθές το ξανά λέμε και σήμερα... αυτό δεν είναι χρηματιστήριο χώρας- μέλους της ευρωζώνης. Είναι όμως μία αγορά, που ενώ μένουν μόλις λίγες μέρες για το "τέλος των μνημονίων" και την "έξοδο στις αγορές" η συμμετοχή των επενδυτών τον Ιούλιο περιορίστηκε στα χαμηλότερα των δύο τελευταίων ετών, τόσο καλά. 

Για "ελληνικό παράδοξο" κάνουν λόγο αρκετοί, καθώς η επικείμενη έξοδος αντί να ελκύει επενδυτικά ή και κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιθέτως δημιουργεί επιφυλακτικότητα ακόμη και ανησυχίες για την επόμενη ημέρα. Το χρηματιστήριο παραμένει... κολλημένο πέριξ των 750-760 μονάδων- από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου όταν "χάθηκαν" για τελευταία φορά οι 800 μονάδες- τα ομόλογα συντηρούνται σε σημαντική απόσταση από τα αμέσως πιο επικίνδυνα τα ιταλικά και μακράν- σχεδόν 200 μ.β- από τα πορτογαλικά- χώρας/οικονομίας που βγήκε από το ένα μνημόνιο της (όπως και η Ιρλανδία) με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις (και διεθνώς) και χωρίς capital controls- τα funds είτε παραμένουν θεατές ή αδιαφορούν με ορισμένους να διαβλέπουν αύξηση του ρίσκου για μία οικονομία που από την Τρίτη 21 η Αυγούστου θα βγαίνει στην... τρικυμία των αγορών με ένα "σωσίβιο" 25 και πλέον δισ ευρώ. 

Η χώρα, η οικονομία είναι η μόνη από τις 4 που βγαίνει στις αγορές με αστερίσκο για το χρέος (από το 2032 και μετά), με capital controls, με το banking να βαρύνεται από 90+ δισεκατομμύρια NPEs, υπερφορολόγηση και υπογεγραμμένη δέσμευση για παραγωγή υπέρ πλεονασμάτων στο... διηνεκές. Εύλογη, συνεπώς, η στάση της πλειονότητας επενδυτών και traders, funds και επενδυτικών οίκων, αξιολόγησης, επιφυλακτικοί, ολίγον ανήσυχοι και αναμονή για το πως θα...ξημερωθεί η επόμενη ημέρα. Σε μία συγκυρία που και το πολιτικό σκηνικό δεν είναι και στα καλύτερα του. 

Πολυλογία θα πείτε, και εν μέρει έχετε δίκιο, αλλά απαραίτητα αυτά για να περιοριστώ στα συνήθη των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, πρακτικά στο stock picking. 

Τεχνικά όσο ο ΓΔ δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 735 μονάδων αφήνει ανοιχτό το πεδίο για επιλεκτικές κινήσεις που διακρίνονται από long τάση ή έχουν τα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης. Οι 759 μονάδες είναι ένα σημείο αναφορά που εάν επιβεβαιωθεί και σήμερα θα δώσει τη δυνατότητα κινήσεων σε blue chips όπως ο ΟΤΕ, η Coca Cola αλλά και μετοχών όπως η ΕΥΔΑΠ (εάν υπερβεί σήμερα τα 5,65 ευρώ), η Grivalia- που τις 2 τελευταίες συνεδριάσεις κάνει πακέτα στα 8,54-8,52 ευρώ, ο Μυτιληναίος εάν περάσει τα 8,70, η Viohalco πάνω από τα 3,15, η ΓΕΚ Τέρνα στην περίπτωση που κινηθεί στα 5,30, η ΤΕΝΕΡΓ στα 5,82 που είναι και νέα υψηλά κ.α. 

Η ιδιότυπη αυτή πλαγιοσυσσώρευση της αγοράς αφήνει περιθώρια για κινήσεις και στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, απ' όπου ξεχωρίζουν λ.χ. το ΚΡΙ ΚΡΙ με νέο ιστορικό υψηλό στα 4,25 ευρώ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ εάν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση από τα 2,12 και 2,01 έως τα 1,7 και "χρωστά" μία κίνηση μέχρι το gap των 1,90-1,95, η Intralot εφ' όσον συνεχίζεται η ανοδική διόρθωση από τα τελευταία χαμηλά των 0,651, το ΥΓΕΙΑ και ακόμη ορισμένες μετοχές από αυτές τις κατηγορίες. 

Δεδομένου, ότι αύριο είναι η μέρα που λόγω αποτελεσμάτων ΟΤΕ και Coca Cola υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον θα θέλαμε να δούμε σήμερα την στάση των traders και επενδυτών σε αυτές τις 2 μετοχές, το ενδεχόμενο ο ΓΔ να κινηθεί πάνω από τις 766-768 μονάδες, με τον FTSE25 να μπορεί να "δει" τις 2.030 και τον ΔΤΡ υψηλότερα των 845 μονάδων. Και με συναλλαγές πιο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v