Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Με περιορισμένο τζίρο η εγχώρια αγορά αναζητά πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Θετική η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ανοδική προσπάθεια για Eurobank, Alpha Bank και Τιτάν. Η εικόνα στις μετοχές του ΟΤΕ και της Coca Cola.

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διστακτικό από τις 758,78 μονάδες στο ΧΑ. 

Στα εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου η προσοχή traders και επενδυτών, κυρίως σε αυτά των τραπεζών, με τους long να ξεκινούν με προβάδισμα στην Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο το ιταλικό 10ετές να διορθώνει προς τα 2,889%. Συνεκτιμώντας την εικόνα της Wall Street, το ανοδικό σερί του Nasdaq, την Apple πάνω από το όριο του 1 τρισ$ φαίνεται πως οι long μπορούν να κινηθούν λίγο υψηλότερα. Ενδεικτικά στην Φρανκφούρτη νωρίτερα ο DAX στις 12.670 μονάδες. 

Στο ΧΑ περιορισμένες οι πρώτες κινήσεις σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών, με ενδεικτικό το ότι στις 10.50΄ σε 4 μετοχές του δείκτη δεν είχε γίνει καν πρώτη πράξη "ανοίγματος", ενώ σε άλλες 6 οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 100 κομμάτια. 

Συναλλακτική απραξία, στα συνήθη πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (μόλις μία συνεδρίαση με αξία συναλλαγών πάνω από το όριο των 20 εκατ. ευρώ), καθώς επενδυτές και traders, ξένα funds παραμένουν στην πλειονότητα τους επιφυλακτικοί. 

Μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τον Δείκτη Τραπεζών χαμηλότερα στις 835 μονάδες, ανάλογης συναλλακτικότητας σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τον FTSE25 στις 2.014 μονάδες. 

Οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο γίνονται με γνώμονα και την εικόνα όπως διαμορφώνεται στα κρατικά ομόλογα, με ενθαρρυντική ένδειξη την αποκλιμάκωση της απόδοσης με αποτέλεσμα την υποχώρηση του 10ετούς χαμηλότερα του ορίου του 4% στα 3,990%. Αναμφίβολα ενθαρρυντική εξέλιξη που ωστόσο δεν αρκεί για να αλλάξει θεαματικά το-έστω- βραχυπρόθεσμο κλίμα.

Συγκριτικά στα χθεσινά επίπεδα- μέχρι τώρα- η αξία συναλλαγών, με νέο πακέτο στη μετοχή της Grivalia (για 100.000 στα 8,58 ευρώ) και αυξημένες συναλλαγές στον τίτλο της Jumbo, όπως και σε αυτόν της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Αυτές είναι και οι 3 μετοχές στις οποίες η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ, μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. 

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι, λίγο μετά τις 10.55΄ και από τα χαμηλά των 758,28 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε Eurobank, Πειραιώς αλλά και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola κ.α. 

Στα 1,843 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 0,2742 ευρώ της Εθνικής, στα 0,846 ευρώ της Eurobank και στα 2,68 ευρώ της Πειραιώς. 

Από τις 2 μετοχές ενδιαφέροντος- για αυτή την εβδομάδα- στον ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 11,09-11,14 ευρώ, στην Coca Cola μεταξύ 30,77-30,96 ευρώ. 

Στις 27/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 155 (!) μετοχές αμετάβλητες. 

Στις 11.10΄ ο τζίρος στα 2,2 εκατ. ευρώ.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v