Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πακέτα του ΟΤΕ έκλεψαν τις εντυπώσεις

Στα 51 εκατ. ευρώ ανήλθε ο όγκος συναλλαγών μετά από τρεις προσυμφωνημένες συναλλαγές στην μετοχή του Οργανισμού ύψους 33,75 εκατ. ευρώ. Οριακή η άνοδος για το Γενικό Δείκτη που αναζητά κατεύθυνση εν μέσω θέρους.

ΧΑ: Τα πακέτα του ΟΤΕ έκλεψαν τις εντυπώσεις

Ένας ΟΤΕ ένα ΧΑ μόνος του, θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος εύγλωττος για τη σημερινή συνεδρίαση.

Ήταν τα διαδοχικά πακέτα στην βαρύτερη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου ο λόγος για να φανεί πως ο τζίρος...εκτινάσσεται σε επίπεδα πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Μετά από έναν κύκλο 11 συνεδριάσεων με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά το όριο των 20 εκατ. ήρθε η σημερινή για να δοθεί η εντύπωση πως η αγορά αφυπνίστηκε, άρχισε να λειτουργεί και πάλι ως αγορά.

Τελικός απολογισμός, ο Γενικός Δείκτης στις 761,29 μον. (0,22%) , ο Δείκτης Τραπεζών στις 837,19 μον. (0,12%), ο FTSE25 στις 2.018,85 μον. (0,13%) και ο Mid Cap να διαφοροποιείται- σήμερα- αρνητικά έναντι των άλλων τριών δεικτών.

Συναλλαγές 11,554 εκατ. τεμάχια και τζίρος 51,457 αλλά με μόνο τον ΟΤΕ να πραγματοποιεί 3,259 και 36,460 εκατ. ευρώ, με τρια μεγάλα πακέτα που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 14.30' αξίας 11,25 εκατ. έκαστο (και πιθανότατα αφορούσαν σε αλλαγή θέσεων ισχυρών χεριών, ενδεχομένως και λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 6μηνου, μεθαύριο Πέμπτη).

Συνεπώς αναφερόμαστε και σήμερα σε μία συνεδρίαση... αλά one stock show αν και πέραν της μετοχής του Οργανισμού συγκριτικά ικανοποιητική ήταν η συναλλακτικότητα σε μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ, Grivalia (πάνω από το όριο του ενός εκατ. ) αλλά και Motor Oil, Eurobank, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Alpha Bank, ETE, Intralot, Viohalco, ΔΕΗ, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, TITAN, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια (πάνω από το όριο των 100 χιλ. ευρώ).

Καθαρός τζίρος, εξαιρούμενων των πακέτων στον ΟΤΕ, στα περίπου 15 εκατ. έναντι του χθεσινού...13αριού, δημιουργώντας κάποιες αμυδρές προσδοκίες στους long πως θα μπορούσαν να κινηθούν λίγο υψηλότερα- όσον αφορά στους δείκτες- και να εστιάσουν πιο αποτελεσματικά σε μία ομάδα μετοχών στο πλαίσιο του σταθερού πλέον stock picking, τακτικής- μονόδρομου εδώ και 4-5 εβδομάδες.

 

To ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενθαρρυντικούς οιωνούς λόγω Wall Street και Φρανκφούρτης, Παρισιού, Μιλάνου με τις ανησυχίες για την εμπορική αντιπαράθεση Ουάσιγκτων- Πεκίνου να δίνουν την θέση τους στην προσοχή προς τα εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου και δη του τραπεζικού κλάδου.

Ενδεικτικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης στην Αθήνα, στην Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφωνόταν στις 12.705 (0,85%) και στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 από τις 2.860 μονάδες. Επίσης ενδεικτικά αναφέρεται πως μετά και την τελευταία παρέμβαση της Ρώμης (έριξε ένα δισ. στα ομόλογα) το ιταλικό 10ετές υποχώρησε χαμηλότερα του ορίου του 3% διευκολύνοντας έτσι την αποκλιμάκωση του αντίστοιχου ελληνικού που μετά από μία εβδομάδα επέστρεψε κάτω από το όριο του 4%, με ενδιαφέρουσα τη μείωση της απόκλισης μεταξύ των δύο τίτλων στο 1,10% αλλά με το πορτογαλικό πάνω από 100 μ.β "φθηνότερο" του ιταλικού.

Τέλος πάντων η αναφορά για την απόδοση των ομολόγων δεν έχουν σημασία σε αυτή την φάση όσον αφορά στον σχεδιασμό της Αθήνας (αυτός μετατίθεται για μετά την ΔΕΘ και ίσως προς το τέλος Σεπτεμβρίου) αλλά στην ελάφρυνση της κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο. Η υποχώρηση του 10ετούς συνοδεύτηκε με την προσπάθεια αντίδρασης στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ένδειξη πως ο κλάδος δεν λογίζεται ως...επενδύσιμος για τους traders και τους επενδυτές, με την προσοχή τους να παραμένει επικεντρωμένη στα blue chips.

Πράγματι στα blue chips παρέμεινε και σήμερα επικεντρωμένο το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον με βελτιωμένη την εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ικανοποιητική σε μεσαία- χαμηλότερη.

Πέραν του ΟΤΕ και σε Coca Cola και ΔΕΗ αλλά και σε μετοχές των Viohalco, Lamda Development, Grivalia σημειώθηκε συναλλακτικότητα ενώ και σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ υπήρξε ενδιαφέρον.

Τεχνικά για τον ΓΔ ενθαρρυντική ένδειξη είναι η επιβεβαίωση των 759 μονάδων, ενώ για τον ΔΤΡ των 835 μονάδων. Θα φανεί αύριο- Πέμπτη εάν ΟΤΕ και Coca Cola θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά για τους long με στόχο για τον ΓΔ την υπέρβαση των 770 μονάδων.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχώρισαν: Intralot και ΚΡΙ ΚΡΙ με την πρώτη να χρήζει προσοχής λόγω των αυξημένων συναλλαγών (τζίρος 352.551 εκατ) και την δεύτερη λόγω της σημαντικής ενίσχυσης της κατά 2,16% στα 4,25 ευρώ που είναι και "νέο ιστορικό υψηλό" δικαιώνοντας απόλυτα τους όλο και πολλούς πιστούς fans της.

Στις 59/40 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών με σημαντικότερη άνοδο οι τίτλοι των: Revoil, Μοτοδυναμική, Ευρωπαική Πίστη, ASCo κ.α από την ίδια κατηγορία.

To ημερήσιο διάγραμμα του FTSE 25

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v