XA: Η αντίδραση έμεινε από… καύσιμα

Η ραγδαία διήμερη αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων δεν στάθηκε αρκετή για το ΧΑ. Με οριακές απώλειες έκλεισε ο ΓΔ, μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Τι σηματοδοτεί η καθίζηση των συναλλαγών στα 36 εκατ.

XA: Η αντίδραση έμεινε από… καύσιμα

Ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 17,89% και από συνεχόμενα χαμηλά 10 μηνών και ο Γενικός Δείκτης από ισάριθμες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροιστικές απώλειες 7,3% και από συνεχόμενα χαμηλά 17 μηνών.

Στο διάστημα των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και μετά το χθεσινό κλείσιμο, ο τίτλος της Alpha Bank άθροιζε πέντε πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, με συνολικές απώλειες 18,57%, η μετοχή της Eurobank είχε "πετύχει" το απόλυτο στις πτωτικές συνεδριάσεις, με άθροισμα απωλειών 14,34%, ενώ αυτή της Πειραιώς με πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και την χθεσινή αμετάβλητη, άθροιζε απώλειες 19,59%.

Μόλις τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Εθνική, που επέστρεψε στο ταμπλώ μετά το πρόσφατο reverse split, όμως στο 4Χ4 των πωλητών, είχε προλάβει να καταγράψει απώλειες 19,53%, με τον τίτλο να "προσγειώνεται" χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την σημερινή νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4,24% η απόδοση του 10ετους), συνηγορούσαν για μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, που θα προσπαθούσε να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, κάτι που ούτε καν διανοήθηκε να το δοκιμάσει ο Δείκτης κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Δυστυχώς, η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, συνοδεύτηκε από σημαντικά χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), από αυτό των προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων και η λήξη βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, διαψεύδοντας στον απόλυτο βαθμό τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών, που επεσήμαναν την υπερπουλημένη εικόνα της Αγοράς και θεωρούσαν πιθανή μία "αναπήδηση", έστω και "για την τιμή των όπλων".

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η αναφορά στην εκτίμηση ότι η συνέχιση της 'νηοπομπής' των αρνητικών επιδόσεων για τον Τραπεζικό δείκτη συνιστά αρνητική υπερβολή, είναι λογική και πιθανή. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τη συνέχιση της πτωτικής πορείας του Τραπεζικού δείκτη αν οι Αγορές το προκρίνουν, ιδιαίτερα σε μια Αγορά 'ρηχή' και χωρίς ισχυρή Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα με τα κατάλληλα αγοραστικά αντανακλαστικά. Το μεσημέρι θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας για τον Αύγουστο που συνεκτιμώνται για τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας" τόνιζε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Για σήμερα αναμένουμε μια συνεδρίαση παρόμοια με την χθεσινή, από πλευράς μεταβλητότητας, χωρίς να προδικάζουμε, φυσικά, το πρόσημο στο κλείσιμο. Οι πιέσεις οδήγησαν ορισμένες Βαρύδεικτες εισηγμένες της πραγματικής Οικονομίας σε δοκιμασία κρίσιμων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, αλλά επειδή η υποχώρηση λαμβάνει χαρακτηριστικά συστημικής πτώσης δεν πρέπει να βιαζόμαστε" ανέφερε η Merit Sec.

"Καθώς η μεταβλητότητα διατηρείται, βλέπουμε περισσότερους λόγους για μία 'ανακούφιση' στη σημερινή συνεδρίαση, παρά την έλλειψη σημαντικών ειδήσεων.  Σημειώστε πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει αύριο μία σημαντική ομιλία στη ΔΕΘ, με την Αγορά να εστιάζει στις προθέσεις για παροχές" ανέφερε στα "προγνωστικά" της η Beta Sec.

"Αν όλο αυτό το ξεπούλημα στον Τραπεζικό δεν είναι απλά ένα 'παίγνιο' και δεν καταφέρει να μαζέψει, ή να ισορροπήσει σε αυτά τα επίπεδα, τότε ο Τραπεζικός κλάδος μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες ανακεφαλαιοποίησης, σε πιο γρήγορους χρόνους. Μπορεί τα 'margin' να οδηγούν χαμηλότερα, αλλά η Αγορά ξέρει να διορθώνει γρήγορα τέτοιου είδους καταστάσεις, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σοβαρότατοι λόγοι. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα μας δείξουν το τι πραγματικά συμβαίνει" τόνιζε στο πρωινός της report η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και με τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί το πρώτο κομμάτι της ανοδικής αντίδρασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 647,68 μονάδες (+2,42%), όμως από εκεί και πέρα "ξέμεινε από δυνάμεις", με αποτέλεσμα την βασανιστική διολίσθηση μέχρι τις 625,3 (-1,11%). Σχετική αντίδραση είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο εν λόγω δείκτης να βρεθεί στις 632,65 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 633,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί τον "βασικό στόχο" των "short" και αυτό καθιστά ακόμα δυσκολότερη την πρόβλεψη για το αν θα αντέξει η ζώνη στήριξης 614 - 604.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 646 και 666 μονάδες.

Για όσους έχουν την αντοχή μνα ασχολούνται ακόμα με το trading στο Τραπεζικό ταμπλώ, τα ημερήσια "stop short" έχουν κατέβει για την Alpha Bank (-0,21%) στα 1,728 ευρώ, για την Εθνική (+0,56%) στα 2,47 ευρώ, για την Eurobank (-0,45%) στα 0,788 ευρώ και για την Πειραιώς (+1,96%) στα 2,542 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "διακριτούς στόχους για τις εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους ως αποτέλεσμα πλειστηριασμών, ή οικειοθελών παραδόσεων, θα περιλάβουν οι συστημικές Τράπεζες στα νέα τριετή πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs) και δανείων (Non Performing Loans-NPLs)".

Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι Δανειστές για την πρώτη τους επίσκεψη στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων που θα έχουν Κυβέρνηση και Κουαρτέτο στη μεταμνημονιακή εποχή.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρή, ασφαλώς και σημαντικό ενδιαφέρον είχε η σημερινή "συμπεριφορά" της "shortαρισμένης" ΔΕΗ (+0,59%), ο τίτλος της οποίας ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 14,07%. Η μετοχή, αν και αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,58 ευρώ (+3,88%), δεν μπόρεσε να κρατηθεί κοντά στα υψηλά ημέρας και με το ζόρι ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρά κέρδη.

Οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,60 και 1,688 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 1,78 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 1,515 - 1,50 ευρώ, απαιτούνται επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων (!)

Και στην περίπτωση της Viohalco (-2,10%) επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,14%. Αν και ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,89 ευρώ (+1,05%), το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, να συμπληρώνει και έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (!)

Στα 3,055 το ημερήσιο "stop short" και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 3,16 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε πάνω στην στήριξη των 2,80 ευρώ και θέλει προσοχή, καθώς από εκεί και χαμηλότερα η εικόνα δυσκολεύει σημαντικότατα.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της AS Company ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,56 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,05 ανά μετοχή στους Μετόχους, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,2600.

Συνεχίζουν να μειώνονται τα άξια θετικής αναφοράς, από τα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ.

Συνεχίζει πλαγιοανοδικά με ελάχιστες συναλλαγές ο Λιβάνης (+18,75%), συνεχίζονται οι πωλήσεις από τον βασικό Μέτοχο στην Βιοτέρ (+7,55%), ενώ ο Βαράγκης (+17,65%), είχε να κάνει πράξη από τις 9/8, όπου διακίνησε 6 τεμ., ενώ η αμέσως προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφεται στις 25/7, με άλλα 6 τεμ. (!)

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης (+3,26%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Cenergy (+1,83%) και μετά από πέντε πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες έξι, η MIG (+0,96%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να αποτραπεί, ή έστω να αναβληθεί η "συνάντηση" με τις 660 μονάδες, χρειάζεται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 717 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 700 μονάδες. Κίνηση υψηλότερα των 717 μονάδων, φέρνει σαν επόμενες αντιστάσεις στις 733 και 792 μονάδες, όπου και αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό η βαριά τραυματισμένη εικόνα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43%) το δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα των 1817 μονάδων, επιδεινώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα και το κλείσιμο χαμηλότερα και των 1800 μονάδων ενισχύει το σενάριο για υποχώρηση προς τις 1755 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έφερε και την μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφθασαν στο 5,73% και η αμέσως μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση έχει σημειωθεί στην εβδομάδα από 5 έως και 12/2/2016 (-9,84%).

Στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 13,33%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 14,28% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 27,71%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Την εβδομάδα που πέρασε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέρρευσε και θύμισε σε πολλούς το Φθινόπωρο του 2014. Τότε ήταν σίγουρη η αλλαγή Κυβέρνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως επίσης η χρεοκοπία και το 'Grexit', που ήταν σχεδόν προφανή" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το "μαξιλαράκι" ρευστότητας των 24 δισ. που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση, εξασφαλίζει πως οι απαιτήσεις των Δανειστών θα ικανοποιούνται και δεν θα υπάρξει χρεοκοπία και το "Grexit" δεν "χρησιμοποιείται" εδώ και καιρό.

Όμως η Ελλάδα παραμένει προβληματική Χώρα, χωρίς προφανές σχέδιο εξόδου από την κρίση, παρότι έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια κατάρρευσης.

Η έξοδος από το μνημόνιο, σηματοδοτεί ότι πρέπει πάλι να "αναμετρηθούμε" με τις Αγορές και οι τελευταίες "δείχνουν τα δόντια τους".

Βγαίνουμε στην "ανοιχτή θάλασσα" των Αγορών, με "σωσίβιο" ένα "μαξιλαράκι" ρευστότητας.

Μπορούμε να "ξεφουσκώσουμε" μόνοι μας το "σωσίβιο" με παροχές, ή να το κάνουμε βάρκα, επενδύοντας στην ανάπτυξη.

Όλοι περιμένουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

Αν διαφανεί ότι πάμε να "ξεφουσκώσουμε" το "σωσίβιο", τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πολύ.

Αν διαφανεί σύνεση και έμφαση (έστω λεκτική) στην ανάπτυξη, τα πράγματα ακόμη σώζονται.

Σύντομα η Κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα "κόκκινα" δάνεια και τις Αποκρατικοποιήσεις και θα κληθεί να αποδείξει τις προθέσεις της.

Πάντως μέχρι τώρα έχει γίνει μεγάλη ζημιά με τις παλινωδίες.

Η έξοδος από τα μνημόνια έφερε πωλητές, αντί για αγοραστές. Ίσως γιατί όλοι ήταν έτοιμοι να πουλήσουν στα καλά νέα.

"Αυτό οδήγησε το Χρηματιστήριο σε υπερπουλημένη ζώνη, που είναι αναμενόμενο να φέρει κάποια προσωρινή, έστω, ανοδική αντίδραση" σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Εν αναμονή των παραδοσιακών Πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να 'πατήσει' μέσα στη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 690 με 685 μονάδων, μετρώντας τις δυνάμεις ανοδικής αντίδρασης που έχουν απομείνει" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η "σαθρή" από απόψεως διαγραμματικής ματιάς περιοχή των 685 μονάδων, έχει λάβει διαστάσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς μεταξύ των 700 με 685 μονάδων έχει σημειωθεί αξιόλογος τζίρος συναλλαγών, ενώ την ίδια ώρα, λόγω τις βίαιης καθοδικής κίνησης από τις 744 μονάδες, οι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν "χτυπήσει κόκκινο" προσεγγίζοντας υπερπουλημένα επίπεδα τιμών.

Η ένδειξη αυτή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ενεργών επενδυτών, καθώς εάν τμήσει ανοδικά τις 700 μονάδες, μπορεί να δώσει έναν γρήγορο ανοδικό στροφέα προς το επίπεδο των 725 με 730 μονάδων, τονώνοντας τις τιμές αρκετών μετοχών. Από την άλλη όμως το σημείο των 685 μονάδων θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εξόδου (stop loss), καθώς κάτω από εκεί το επόμενο σοβαρό επίπεδο στήριξης εκτείνετε σε αρκετά μεγάλο εύρος διακύμανσης μεταξύ των 660 με 630 μονάδων.

Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η έντονα πτωτική κίνηση των 150 μονάδων, από την περιοχή των 1950 μονάδων, έχει οδηγήσει το τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) σε "oversold" επίπεδα τιμών, όπου στατιστικώς ακολουθεί βραχυχρόνια ανοδική ανάταση, ενώ και διαγραμματικά ο FTSE25 θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί ανοδικά από το εύρος των 1800 με 1830 μονάδων, δίνοντας μια ταλάντωση προς τα σημεία των 1860 με 1870 μονάδων.

Στη δυσμένεια των Ξένων Θεσμικών Επενδυτών έχουν υποπέσει για άλλη μια φορά οι Τραπεζικές μετοχές, "σπρώχνοντας" τον Τραπεζικό δείκτη, με συνοπτικές διαδικασίες, σε ένα βαρύ -18% από την περιοχή αντίστασης των 770 μονάδων. Μάλιστα η κατηφορική κίνηση ήταν τόσο προωθητική ώστε δε σταμάτησε καν στις 670 μονάδες, ανοίγοντας το βήμα για το τελευταίο ισχυρό επίπεδο στήριξης των 620 με 604 μονάδων.

Εδώ ζητούμενο για τους "buyers", σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, είναι η δημιουργία ενός πλέγματος στήριξης μεταξύ των 630 με 650 μονάδων, στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει ένα ανοδικό σκίρτημα άνω των 670 μονάδων.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με την χειρότερη, σε απόδοση, εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή για το 2018 έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά παρουσίασε αυξημένη μεταβλητότητα, με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η εικόνα ουδόλως άλλαξε μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου, ή την αντίδραση που σημειώθηκε μέσα στην εβδομάδα στην απόδοση του Ελληνικού ομολόγου.

Η έντονη πτώση θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολλούς παράγοντες: H πίεση στο 10ετες ομόλογο έρχεται αφενός από τις αναταράξεις στις Γειτονικές Χώρες (Ιταλία και Τουρκία) που λειτουργούν και σαν συγκριτικό σημείο αναφοράς για το ρίσκο της Χώρας.

Αφετέρου οι Αγορές δείχνουν να ανησυχούν για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην μεταμνημονιακή εποχή, καθώς πληθαίνουν οι δηλώσεις περί παροχών και η ασάφεια που επικρατεί για το πως θα αντικατασταθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού από ένα πιθανό πακέτο ελαφρύνσεων.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά επηρεάστηκε και από την πίεση που δέχθηκαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, κυρίως λόγω των αναγνώσεων στα αποτελέσματα εξαμήνου και την μερική αναθεώρηση επί τα χείρω, σε τάσεις που αφορούν το οργανικό εισόδημα και την τελική γραμμή.

Επιπλέον, η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, με βάση το νέο πλάνο που θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται να αποτελεί στοιχείο που προβληματίζει την Αγορά, καθώς η επίσπευση των στόχων ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης αποκλίσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών.

Η Ελληνική Αγορά δείχνει περισσότερο φορτισμένη αρνητικά και κινείται, τις τελευταίες συνεδριάσεις, με γνώμονα την προστασία του κεφαλαίου και την μείωση της έκθεσης σε Ελληνικό ρίσκο.

Ο ρηχός χαρακτήρας των συναλλαγών, επίσης, έχει επιτείνει την πίεση της προσφοράς, καθώς οι καταλύτες νέων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ένταση της πίεσης, φαίνεται να απουσιάζουν επί του παρόντος (αλλαγή ατζέντας, Αποκρατικοποιήσεις, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ).

Ως εκ τούτου η Αγορά μπορεί να ελπίζει μόνο σε κάποια βραχύβια ανάκαμψη τιμών, δεδομένης της υποτιμητικής υπερβολής που παρατηρείται.

Τεχνικά, οι 700 μονάδες χάθηκαν μάλλον εύκολα, στο σερί των επτά πτωτικών συνεδριάσεων που ξεκίνησε από τις 29 Αυγούστου. Η διάσπαση ακολουθήθηκε με αυξημένο τζίρο, φορτισμένο και από τις ροές κεφαλαίων του MSCI, ενώ η πίεση είχε κατά κύριο λόγο εστίαση στον Τραπεζικό κλάδο.

Οι απώλειες στο πτωτικό ράλι ξεπέρασαν το 20% σε επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, φθάνοντας σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα. Η πτωτική τάση επιβραδύνθηκε προς τις 680 μονάδες, χωρίς ωστόσο η αντίδραση να δώσει πειστικές απαντήσεις ολοκλήρωσης της πτώσης.

Το σκηνικό δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αφού οι συναλλαγές έδειξαν μάλλον επιφυλακτικότητα για την συνέχεια. Όλο το σετ δεικτών (κινητοί μέσοι και MACD) κινείται πλέον στην λογική της πτώσης, με τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη να κινούνται στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών. Οι στηρίξεις είναι πλέον στις 670 μονάδες, ενώ οι 700 μονάδες είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης, με αρκετές συναλλαγές εγκλωβισμένων κεφαλαίων από τον Τραπεζικό κλάδο.

Μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας, καθώς η Αγορά πληροί μεν τις τεχνικές προϋποθέσεις για μια τεχνική αντίδραση, απουσιάζει ωστόσο η δυναμική και η ένταση για να υπάρχει κάποια ικανή διάρκεια και μονάδες ανόδου.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, με τους Επενδυτές να εξετάζουν παροχές, αλλά και αναπτυξιακά κίνητρα τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες. "Την σκυτάλη των αποτελεσμάτων εξαμήνου παίρνει την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η Quest, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Από τις ξένες ειδήσεις επισημαίνονται τα εξής:

"O Κινεζικός Κολοσσός 'HNA' σκοπεύει να αποχωρήσει πλήρως από την Deutsche Bank και να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που πραγματοποίησε στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη "Wall Street Journal".

Ο Κινεζικός όμιλος, ο οποίος από το 2015 ως το 2017 επένδυσε $40 δισ. σε Επιχειρήσεις στο εξωτερικό, έχει μερίδιο 7,6% στη Γερμανική Τράπεζα, αξίας πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ αναθεώρησε οριακά την ετήσια αύξηση στο 2,1%, από 2,2% προηγουμένως.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 201.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 147.000 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα προστεθούν 191.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 13 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύσταση "overweight" για τη μετοχή της Fourlis δίνει η Pantelakis Securities σε έκθεσή της, μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου, στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 7,1 ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 697,68 μονάδες (+1,29%), για να ακολουθήσει σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία μέχρι τις 687,73 (-0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 690,69 (+0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 687,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 35,7 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και ΟΤΕ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ. Αντίθετα, ο ΤΙΤΚ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τιτάν.

Υποδεέστερη της αρχικής και μοιρασμένη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.195 συμβόλαια).

Στα 8.749 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.818 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.330, 834 για τον Σεπτέμβριο και 496 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.792,25) κινήθηκε μεταξύ 1.798,5 και 1.828 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Alpha Bank, 91.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.230), Alpha Bank (5.581), Πειραιώς (2.571), MIG (785), Μυτιληναίος (669), ΔΕΗ (824), Τέρνα Ενεργειακή (176), Ελλάκτωρα (180), ΟΠΑΠ (205), ΟΤΕ (302), Viohalco (222), Intralot (383), ΑΔΜΗΕ (296), ΓΕΚ (157), Lamda Development (138), Motor Oil (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 57.102, Eurobank 40.137, Alpha Bank 37.496, ΔΕΗ 13.563, Πειραιώς 21.425.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                       Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.064.329 τεμ., (από 18.622.314 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.699.125 τεμ. (21.669.125), ΔΕΗ 6.130.590 τεμ. (6.118.590), Eurobank 23.358.813 τεμ. (23.358.813), Folli Follie Group 1.369.635 τεμ. (1.369.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v