Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στις 700 μονάδες επιστρέφει με το «καλημέρα» ο Γενικός Δείκτης, μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Κέρδη άνω του 3% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές. «Κλειδί» η τάση στις αγορές και η αποτίμηση της ομιλίας Τσίπρα.

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Υποχώρηση έδειξαν στο κλείσιμο της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq συμπλήρωσαν και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,2%, ο S&P 500 1% και ο Nasdaq 2,55% (η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 23 Μαρτίου για τον τεχνολογικό δείκτη).

Χωρίς αμφιβολία, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στις διεθνείς αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Χ.Α.

«Οι δασμοί σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας $267 δισ. είναι έτοιμοι», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, την ώρα που ο κόσμος αναμένει την απόφασή του για επιβολή φόρων σε κινεζικές εισαγωγές αξίας $200 δισ.

Συζητήσεις για το εμπόριο έχουν ξεκινήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι «το Τόκιο ξέρει ότι είναι σημαντικό εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στον τεχνολογικό κολοσσό Apple να κάνει την παραγωγή των συσκευών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κίνα απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην υποστεί ο όμιλος τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο, που είναι σε εξέλιξη.

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τα όσα έχουν προηγηθεί, φέρνει μικτές διαθέσεις σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς προκαλούν πιέσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Ασίας, που αποτελούν προμηθευτές του αμερικανικού κολοσσού.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τελευταίες εντυπώσεις ήταν με το μέρος των εν δυνάμει πωλητών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτά, με τον τραπεζικό δείκτη να διακόπτει το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων και τον Γενικό Δείκτη να μην αποφεύγει και την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 7,43%.

Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να παραμένει ο πλέον «ευάλωτος» στις πρώτες κινήσεις των πωλητών, όμως αργά αλλά σταθερά οι πιέσεις επεκτείνονται και στα μη τραπεζικά blue chips και αυτό έχει τη σημασία του, αν συνεχιστεί, για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι δανειστές για την πρώτη τους επίσκεψη στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο «τεστ» των σχέσεων που θα έχουν κυβέρνηση και θεσμοί στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, «εναρμονισμένες με τις προσδοκίες», χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν. Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι το οριστικό πακέτο παροχών που θα μπορέσει να δώσει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών θα συζητηθεί πριν τα Χριστούγεννα και δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί γύρω στον Φεβρουάριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ως πρώτο ζητούμενο δεν δείχνει μόνο η διακοπή του πτωτικού σερί και η άμεση επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 700 μονάδων, αλλά και η σταδιακή επιστροφή του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης παραμείνει και μετά τη σημερινή συνεδρίαση χαμηλότερα των 700 μονάδων, ψυχολογία και τεχνικές ενδείξεις θα επιβαρυνθούν σημαντικότατα, καθώς η αγορά θα έχει τιμολογήσει αρνητικά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Αφοί Κορδέλλου είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,0050 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,00425 ανά μετοχή).

Παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 25.996 ίδιες μετοχές της Ιντρακόμ. Το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 133.000.000, με νέα ονομαστική αξία €0,50 (από €1,41) ανά μετοχή.

Τέλος, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Παπουτσάνης είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,61 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,01 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,7800.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v