ΧΑ: Αποτιμά τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Οι short δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι στο ΧΑ, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν δυνάμεις αναστροφής. Στο επίκεντρο των ξένων αγορών θα τεθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η προσοχή και στις κινήσεις στα ομόλογα.

ΧΑ: Αποτιμά τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Το καίριο και εύλογο ερώτημα, που θα απαντηθεί από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περαστούν στο σύστημα, προοίμιο των οποίων θα έχουν οι traders από την αγορά Παραγώγων, 15΄ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στην υποκείμενη αγορά.

Κλίμα στις διεθνείς αγορές και η πρώτη αποτίμηση των funds θα κρίνουν εάν η ήδη απογοητευτική κατάσταση στα ελληνικά assets θα επιδεινωθεί ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης καθώς από αύριο σηματοδοτείται και ο πρώτος μεταμνημονιακός κύκλος παρακολούθησης της χώρας από τους δανειστές.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη το κυβερνητικό επιτελείο αποτιμά τις εξαγγελίες Τσίπρα «στοχευμένες και κοστολογημένες εντός δημοσιονομικών δυνατοτήτων», ευρύ πακέτο ελαφρύνσεων αλλά όχι παροχολογία, με έμφαση στους επαγγελματίες, στους νέους και στις ειδικές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο για τις αγορές απομακρύνθηκε η ανησυχία μίας άκριτης υποσχεσιολογίας/παροχολογίας και από αυτή την άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί πως κατ΄ αρχήν αποφεύγονται τα χειρότερα.

Θα δείξει ωστόσο πως θα αποτιμήσουν τα funds της εξαγγελίες συνεκτιμώντας πως τα τελευταία δύο 24ωρα πριν την ΔΕΘ η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε έως σχεδόν 45 μ.β για να «τσιμπήσει» λίγο προς το κλείσιμο της Παρασκευής στο 4,294%. Παραμένει μεν σε απαγορευτικά επίπεδα αλλά όχι και στα 4,65% plus.

Το δε GREK/ETF πήρε μία μικρή...ανάσα καθώς αποκολλήθηκε από το χαμηλό 52 εβδομάδων έως τα 8,23$. Πολύ κοντά στα χαμηλά αλλά με θετικό πρόσημο και με τον υπ.Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross να δηλώνει πως η Ουάσιγκτων δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, με την παρουσία και μόνο της Microsoft για πρώτη φορά να έχει την σημασία της. Από την πλευρά της η Ν.Δ σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή τίθεται θέμα αξιοπιστίας Τσίπρα και πως ήταν η τελευταία πρωθυπουργική παράσταση. Λίγο ως πολύ ότι αναμενόταν...την ώρα που στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα γίνει επίσης αποτίμηση των εκλογών στην Σουηδία (σήμερα Κυριακή). 

Μία σύντομη ματιά στις διεθνείς αγορές και δη στην Ευρώπη ευνοεί τους short καθώς το μείον 2,2% είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση (του Stoxx 600) από τα τέλη Μαρτίου, με τις εμπορικές διαμάχες Τραμπ να παραμένουν κύρια πηγή ανησυχίας. Στην Φρανκφούρτη ο DAX με οριακή άνοδο αλλά χαμηλότερα των 12.000 στις 11.959 και ανοιχτό τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης προς τις σημαντικές 11.800 μονάδες. Συνεπώς αυτή την εβδομάδα μπορεί να κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση και στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια με την Φρανκφούρτη στο επίκεντρο. 

Στα καθ΄ ημάς, με την κοινή εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός με την ρητορική του (και στο ευαίσθητο θέμα των συντάξεων) και κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Η πρώτη εκτίμηση έμπειρων χρηματιστών ήταν πως ο πρωθυπουργός κράτησε συναινετικούς τόνους απέναντι στους δανειστές ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πως «...θα εξηγήσει αναλυτικά στους Ευρωπαίους εταίρους στον προυπολογισμό του 2019 στα μέσα Οκτωβρίου» που πρακτικά παραπέμπει σε «ανοιχτή γραμμή» της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και Βερολίνο, Φρανκφούρτη.

Στα τεχνικά μας σημεία/ενδείξεις σχεδόν όλα συνηγορούν υπέρ των short και μένει να φανεί εάν από αύριο Δευτέρα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν δυνάμεις αναστροφής. Την Παρασκευή έγιναν κάποιες προσπάθειες αλλά στο τέλος επικράτησε η λογική του...κλειδώματος των θέσεων λόγω Σ.Κ. Πάντως τοπικές κορυφές καταγράφηκαν και για τους τρεις βασικούς δείκτες, για τον ΓΔ στις 697,68, για τον ΔΤΡ στις 647,68 και στις 1.827,36 για τον FTSE25. Εστιάζοντας στον τελευταίο δείκτη, έμπειρος αναλυτής σημειώνει πως «...το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδος που πέρασε ήταν η παραβίαση των επιπέδων 33,33% και 38,2% δηλαδή των 1.870 και 1.812 μονάδων αντίστοιχα. Μετατρέπονται σε αντιστάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμασθούν στο πλαίσιο ενός retest, αλλά πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η υπέρβαση- ειδικά της υψηλότερης των 1.870 σε εβδομαδιαία βάση.

Μάλιστα από την περιοχή των 1.870 διέρχεται και το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του μεγάλου πτωτικού κύματος από τις 4.455 στις 1.075 μονάδες. Πάνω του τερματίστηκε το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα κατά την πρώτη αξιολόγηση και ακολούθησε σημαντική διόρθωση. Αν βελτιωθεί το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές, ΑΝ, τότε οι long θα έχουν ελπίδες για προσέγγιση των 1.992 μονάδων» . Συνεπώς η συνέχεια εξαρτάται από την στάση των funds και δη των αμερικανικών μετά την ΔΕΘ που σε μεγάλο βαθμό συναρτάται και με την εικόνα των διεθνών αγορών και δη των ΕΜ.

Βραχυπρόθεσμα το στοίχημα θα κριθεί από το αν οι long καταφέρουν Δευτέρα- Τρίτη να ωθήσουν τον δείκτη προς την πρώτη αντίσταση των 1.830 μονάδων υποχρεώνοντας έτσι τους short να κλείσουν ένα μέρος των θέσεων τους ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί θα ενισχύει το σενάριο της περαιτέρω κίνησης προς τις 1.870 μονάδες. Μέχρι αυτά τα επίπεδα τιμών για τον δείκτη δικαιολογούνται κινήσεις από τους long στο πλαίσιο ενός reset, τα δύσκολα θα αρχίσουν από τις 1.908 μον. και πάνω, απ΄ όπου διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6%.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη



Εβδομάδα «φτωχή» σε ανακοινώσεις και εξελίξεις, με την προσοχή κυρίως στην Τετάρτη μέρα που όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης η αγορά θα περιμένει τα αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και Sarantis.

Από Τρίτη προσωρινά εκτός (λόγω reverse split ) η Intracom ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων 12μηνης διάρκειας αρχικού ύψους 625 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των προγραμματισμένων- ανά 3μηνο- εκδόσεων 12μηνων τίτλων σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ σε συνεννόηση με τον ESM.

Για αυτό θα έχει σημασία το επιτόκιο που θα διαμορφωθεί από τους primary dealers. Σε εβδομαδιαία μέτρηση από τις 25 μετοχές του δείκτη σήμα long έχουν μόλις 2 (!) από τις 25 μετοχές: Motor Oil και Sarantis.

Με τον ΓΔ να μετρά απώλειες 5,73%, τον FTSE26 σχεδόν 6,34% και 13,33% για τον ΔΤΡ χρήζουν αναφοράς και εκείνες οι μετοχές με απώλειες μικρότερες του 1%, δηλαδή οι Jumbo, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Μεγαλύτερες απώλειες από τις 25 του δείκτη για την Εθνική κατά 19,08% σε διάστημα εβδομάδος. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v