Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο στόχαστρο των πωλητών Πειραιώς και Eurobank

Σε εξέλιξη προσπάθεια να μετριαστούν οι βαριές απώλειες στις τράπεζες, μετά το limit down της Πειραιώς και το -15% της Eurobank. Πτώση και για Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Σαράντη, Fourlis. Αυξημένος ο τζίρος.

ΧΑ: Στο στόχαστρο των πωλητών Πειραιώς και Eurobank

Προσπάθειες να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο και να γίνει διαχείριση κρίσεως στα blue chips είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 45'. Εικόνα sell off στις τράπεζες μετά τις 11:20, όταν ενεργοποιήθηκαν εσπευσμένα εντολές πώλησης αρχικά στην Πειραιώς και σχεδόν αντανακλαστικά στις άλλες τρεις, με συνέπεια μέσα σε λίγα λεπτά ο μεν Δείκτης Τραπεζών να μετρά απώλειες σχεδόν 15%, με την Πειραιώς στο limit down, τις Εθνική και Eurobank με διψήφια ποσοστά απωλειών και την Alpha Bank έως 9,5% χαμηλότερα.

Η... επίθεση στον κλάδο κράτησε περί τα 20', στη διάρκεια των οποίων η αξία των συναλλαγών που έγινε στις μετοχές έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας σε συνολικά 23 εκατ. τον τζίρο λίγο μετά τις 12:20 καθώς η προσφορά συνεχιζόταν με ένταση, αλλά με τα stops να έχουν ανέβει λίγο υψηλότερα, σε μία συντονισμένη προσπάθεια να μαζευτούν οι απώλειες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν ευθέως την εικόνα του κλάδου γενικότερα και της Πειραιώς ειδικότερα στις τελευταίες εκθέσεις των ξένων οίκων, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενεργότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Θυμίζουν πως τα πρώτα μηνύματα προς τους τραπεζίτες είχαν σταλεί στη διάρκεια του Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, για να ακολουθήσουν τα «ξένα σπίτια», με προτελευταία χθες την HSBC και σήμερα νωρίτερα την Goldman Sachs.

Για συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ξεκινώντας το με το... τραπεζικό meltdown της Δευτέρας, απόρροια νέου σφυροκοπήματος στον ευάλωτο κλάδο και του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία έδειξαν να ανοίγουν μία χαραμάδα αισιοδοξίας για τους long, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων μπορεί να εμφανίζουν σήμερα καλύτερη εικόνα σε σχέση με τη χθεσινή, ωστόσο στο ΧΑ το πρόβλημα είναι καθαρά εγγενές.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον τραπεζικό κλάδο έρχεται να επιβαρύνει περισσότερο την ελλειμματική αξιοπιστία της αγοράς λόγω της υπόθεσης του σκανδάλου της Folli Follie. Απλά ο τραπεζικός κλάδος, εκ των πραγμάτων ευάλωτος (και μεσομακροπρόθεσμα μη επενδύσιμος), λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό γιατί στην... εμβάθυνση του sell off χρηματιστηριακά στελέχη έλεγαν πως έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί damage control καθώς δέχονταν εντολές για πωλήσεις και σε άλλες μετοχές πέραν του κλάδου.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι στις 11:34, με τον ΔΤΡ στις 456,98 μονάδες, ο FTSE25 διόρθωνε έως τις 1.726 μονάδες.

Από τις 11:45 και μετά, σταδιακά άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας διαχείρισης κινδύνου, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 9,46% και με τον ΓΔ κατά 2,66% χαμηλότερα.

Στις 12:36 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 41 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v