Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση χαμηλότερα στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 690 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων. Η πτώση στις διεθνείς αγορές και το χθεσινό... «άδειασμα» στο φινάλε της συνεδρίασης. Ποιες μετοχές που μπορούν να τροφοδοτήσουν την τάση.

Κίνηση χαμηλότερα στο Χρηματιστήριο

Με επικράτηση των πωλητών στις δημοπρασίες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας οι αγοραστές έδειξαν και διαθέσεις και δυνάμεις, αλλά στο τέλος δεν κατάφεραν τον στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από ένα πρώτο θετικό βήμα στην αρχή του μηνός.

Υψηλά ημέρας και τελικές τιμές για τον ΓΔ στις 697,75 και 691,30 μονάδες, για τον ΔΤΡ στις 586,29 και 577,88 και για τον FTSE25 στις 1.837,64 και 1.817,75 μονάδες. Συναλλαγές 14,1 εκατ. μετοχές, τζίρος 29,7 εκατ. ευρώ, με το 19% στον τραπεζικό κλάδο και την 5άδα των blue chips για ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, Motor Oil και Sarantis. Από αυτές τις πέντε μη τραπεζικές, με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν σε κλείσιμο μόνο η Μotor Οil και ο Sarantis χωρίς μεταβολή. 

Η χθεσινή εικόνα παρέπεμψε σε μία συνεδρίαση όπου οι long είχαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την αγορά στα υψηλά ημέρας, όπου και συντηρήθηκε για αρκετή ώρα -από τις 14:00 έως τις 15:45- οπότε ανέλαβαν οι short για να περιορίσουν τα όποια θετικά αποτελέσματα και να ρίξουν τη... χαριστική βολή προς το τέλος, στις 17:15 και στις δημοπρασίες. 

Το διάγραμμα δεικτοβαρών μετοχών με ενδεικτικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ δεν άφησε και πολλά περιθώρια για το τι εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα, με τη μετοχή να αντιδρά έως τα 10,79 και να αδειάζεται στο τέλος στα 19,55, πολύ κοντά στα χαμηλά των 19,53 ευρώ της αρχής. Στα χαμηλά ημέρας των 9 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα χαμηλά ημέρας των 29,16 ευρώ η Coca Cola, για να συμπληρωθεί η εικόνα με το γύρισμα μετοχών όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Αεροπορία Αιγαίου, η Grivalia, o TITAN (επίσης στα χαμηλά ημέρας των 21 ευρώ). 

Οπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, παρά το καλό διεθνές κλίμα στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ -Καναδά - Μεξικού, οι long δεν κατάφεραν να φέρουν τον ΓΔ πάνω από τις 700 μονάδες, κάτι που αποτελούσε την ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας.

Πλησιέστερη στήριξη στις 681 μονάδες, περιοχή που πρέπει να διαφυλαχθεί ως... κόρη οφθαλμού προκειμένου να μην ακυρωθεί ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο αναστροφής. Για την ουσιαστική βελτίωση της τάσης απαιτείται η υπέρβαση και σε κλείσιμο των 708-712 μονάδων, περιοχή απ' όπου εκτός όλων των άλλων αντιστάσεων διέρχεται και ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων. 

Οι τράπεζες στις οποίες προσέβλεπαν οι long για μία εκκίνηση, αδύναμες, η εικόνα μετοχών όπως του ΟΤΕ, της Coca Cola προβλημάτισαν σχετικά με την ευκολία που οι short πέτυχαν να αναστρέψουν την τάση και να δημιουργήσουν κλίμα. 

Στα ενθαρρυντικά για τους αγοραστές η μέτρια αξία συναλλαγών, η περιορισμένη προσφορά στις τράπεζες που δεν ακυρώνει εντελώς το σενάριο μίας βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης, αρκεί ο ΔΤΡ να επαναπροσεγγίσει τις 600-605 μονάδες σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων και ο FTSE25 να υπερβεί τις 1.840 μονάδες. 

Ζητούμενο για σήμερα η επιβεβαίωση των στηρίξεων, ενδεχομένως και με αφορμή τις θετικές δηλώσεις Ρέγκλινγκ και Σεντένο, με τον Μοσκοβισί να σημειώνει ότι οι προτάσεις της Αθήνας θα εξεταστούν μετά τις 15 Οκτωβρίου. 

Από τη θέση των ξένων ενισχύεται η εκτίμηση αναλυτών πως η ελληνική πλευρά προχωρά -και στο θέμα των συντάξεων- με προσεκτικά βήματα και σε συνεννόηση μαζί τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Και αυτό το κλίμα, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, θα μπορούσε να μετρήσει θετικά για την αγορά. 

Συνεπώς, οι long πάνε σήμερα σε μία δεύτερη προσπάθεια για κάτι καλύτερο, διασφαλίζοντας πρωτίστως τα μετόπισθέν τους.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v