Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΔΕΗ πιέζουν το ΧΑ

Κάτω από τις 690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να ακολουθούν την τάση στις ευρωαγορές. Στις τράπεζες οι εντονότερες πιέσεις, πτώση άνω του 3% για ΔΕΗ. Κίνηση υψηλότερα για ΟΤΕ, Coca Cola. Υπό πίεση και τα ομόλογα.

Τράπεζες και ΔΕΗ πιέζουν το ΧΑ

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τους πωλητές να ακολουθούν τα βήματα των συναδέλφων τους σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, με την προσοχή στραμμένη στην Ιταλία, καθώς στο χρηματιστήριο του Μιλάνου διορθώνουν δείκτες και μετοχές, την ώρα που το 10ετές yield εκτινάσσεται στο υψηλό των τελευταίων 4,5 ετών.

Πιέσεις καταγράφονται και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αναρριχάται ως το 4,31% και του επταετοούς να κινείται στο 3,95% από 3,77% χθες. 

Σε αυτό το περιβάλλον, με τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,52% χαμηλότερα στις 12.275 μονάδες, στην Αθήνα οι traders και οι επενδυτές δεν έχουν και πολλές επιλογές από το να ακολουθήσουν αμυντική τακτική. Αλλωστε και στη χθεσινή συνεδρίαση με τις διεθνείς αγορές σε καλύτερο κλίμα, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πωλητές ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο.

Συνεπώς άμυνα και βλέπουμε, με τις περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις να πιέζουν τον Γενικό Δείκτη έως τις 687 μονάδες, θυμίζοντας το σημείο αναφοράς των 681 μονάδων που αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Μεγαλύτερες οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ο κλάδος που διορθώνει περισσότερο και στο Μιλάνο και στη Φρανκφούρτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές και στα ομόλογα ενισχύει την εκτίμηση όσων επιφυλάσσονται για το αν η αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών θα έχει άμεσα τέλος. Απεναντίας, με τον χρονικό ορίζοντα να τοποθετείται στις 15 Οκτωβρίου, όταν θα διαφανεί εάν οι δύο πλευρές θα πάνε σε κάποιου είδους συμβιβασμό ή θα εντείνουν την κόντρα. Προσώρας οι αγορές ποντάρουν στο πρώτο ενδεχόμενο και με γνώμονα αυτό κινούνται οι ξένοι και στην ελληνική αγορά.

Στα της συνεδρίασης, έως σχεδόν 2% χαμηλότερα ο τραπεζικός κλάδος, με περιορισμένες συναλλαγές και προσφορά που δεν παραπέμπει -ακόμη- σε επιθετικότερες κινήσεις. Ωστόσο ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να προεξοφληθεί η στάση των traders από τις 14:00-14:30 και μετά.

Προς τις 1.810 μονάδες ο FTSE25, με τις απώλειες να διευρύνονται σταδιακά μετά τα πρώτα 35'-40' και όσο γίνεται πιο δυσχερής η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όσο οι ιταλικοί τίτλοι βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση.

Το 18% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένος εμφανίζεται για Jumbo, TITAN, OTE, Coca Cola και ΟΠΑΠ. Δεδομένου ότι από αυτές τις 5 μετοχές οι αγοραστές υπερισχύουν σε Jumbo, OTE και Coca Cola, φαίνεται η προσπάθεια των βραχυπρόθεσμων παικτών να εξισορροπήσουν τουλάχιστον το μη τραπεζικό μέρος του δείκτη.

Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την τάση που θέλει τους ξένους, τα funds να είναι διακριτικά και περιορισμένα μεν, σταθερά δε πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κάτι που διαρκεί από τις αρχές καλοκαιριού και εντείνεται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα. Διακριτικά μεν, σταθερά δε.

Με αγοραστές στις μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola, Grivalia και χωρίς μεταβολή σε Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ.

Στις 11:10 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 12/37 μετοχές, με 150 αμετάβλητες. Στα 2,8 εκατ. ο τζίρος.

Κλείνει θέση short το Oceanwood

Στον τραπεζικό κλάδο κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά χαρτοφυλακίων που είχαν ή διατηρούν μέχρι τώρα θέσεις πώλησης.

Για ένα από αυτά, το Oceanwood, μια ανοικτή θέση που αντιστοιχούσε στο 0,60% του ΜΚ της Eurobank, φέρεται να έχει κλείσει ή να κλείνει στη σημερινή συνεδρίαση.

Το συγκεκριμένο fund από κοινού με άλλα, κυρίως όμως το Landsowne και το Marshall διατηρούν εκ περιτροπής θέσεις πώλησης και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Το τελευταίο διάστημα φέρονται να τις έχουν μειώσει αισθητά.

Σε αντιδιαστολή με τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές, τα συγκεκριμένα funds έχουν long θέσεις σε blue chips. Ενδεικτική η περίπτωση του Landsowne που διατηρεί θέσεις αγοράς σε μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου, Jumbo και των δυο λιμενικών φορέων ΟΛΠ και ΟΛΘ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v