Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Προς τις 680 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Πτώση έως 7% για την Τράπεζα Πειραιώς. Απώλειες για ΔΕΗ, σταθερός ο ΟΤΕ. Θετική κίνηση για Σαράντη, Jumbo, Coca Cola.

Πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με την Ιταλία στο επίκεντρο, ιταλικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί έως τις 682,74 με τον Δείκτη Τραπεζών να "βαραίνει" έως τις 558,87 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα χθεσινά και πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδος ενισχύοντας την εκτίμηση μας πως οι πωλητές παραμένουν σταθεροί με μικρές/ελεγχόμενες εντολές που ελλείψει ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών οδηγούνται χαμηλότερα.

Στις 12.256 μονάδες ο DAX με απώλειες 0,65% και χαμηλή τιμή ημέρας τις 12.203 διαγραμματικά σε επικίνδυνη κλίση κυρίως λόγω Ιταλίας αλλά και ανησυχιών για τη παγκόσμια οικονομία. Για την Φρανκφούρτη "άγνωστος Χ" είναι- πλέον- και η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 14 Οκτωβρίου στην Βαυαρία.

Στο Μιλάνο, πίεση στις μετοχές, άνοδος στο yield του 10ετούς που νωρίτερα έφθασε έως τα 3,442% που είναι υψηλό σχεδόν 5ετίας, αποτυπώνοντας την ανησυχία των αγορών λόγω της αντιπαράθεσης Ρώμης- Βρυξελλαών.

Το 3,4% του ιταλικού δεν επιτρέπει και πολλά στην Αθήνα, με το αντίστοιχο ελληνικό στα 4,344%, επίπεδο απαγορευτικό για οποιαδήποτε σκέψη στην κατεύθυνση της εξόδου στις αγορές.

Ωστόσο το πρόβλημα της εγχώριας αγοράς είναι κυρίως τραπεζικό, με τον κλάδο να ταλανίζεται λόγω της επιφυλακτικότητας των ξένων funds και διαχειριστών για τις ενδεχόμενες ανάγκες που θα παρουσιαστούν μέσα στο επόμενο 3μηνο-6μηνο. «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ' όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα απ' όσο φοβόμασταν» σημειώνει η HSBC, ένας ακόμη ξένος οίκος που έρχεται να προστεθεί στη χορεία άλλων, που εμφανίζονται προβληματισμένοι από την εικόνα του εγχώριου banking.

To 32% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, το μεγαλύτερο τζίρο σε Αlpha Βank και Εθνική και τις ισχυρότερες πιέσεις/απώλειες με 6,77% για τη μετοχή της Πειραιώς. Για τη συγκεκριμένη μετοχή, το 1,761 είναι νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, μετά το 1,832 της 14ης Σεπτεμβρίου. Εύγλωττη η εικόνα και τεχνικά για τη μετοχή της Πειραιώς αλλά και για τον ΔΤΡ, που δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά προς τις 550 μον. (*).

Οι εντολές πώλησης δεν περιορίζονται στις τραπεζικές αλλά εκτείνονται στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, στο (σχεδόν) σύνολο των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ μόλις 16 είναι οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι των 74 που υποχωρούν.

Σε γενικές γραμμές, αποκαρδιωτική η εικόνα του ταμπλό, απογοητευτική και σε επιμέρους καθώς από τις 21 μη τραπεζικές του FTSE25 διασώζονται μόνο οι Coca Cola, Grivalia, ΕΧΑΕ και οι χωρίς μεταβολή ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, ελεγχόμενη μεν η... αιμορραγία στο ταμπλό, πλην όμως σταθερή εδώ και εβδομάδες, που παραπέμπει σε μείωση θέσεων κυρίως βραχυπρόθεσμων funds αλλά σταδιακά και πιο μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

Στα 13,7 εκατ. ο τζίρος στις 14:40.

(*) σχετική μέτρηση με διάγραμμα του ΔΤΡ αναρτήθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v