Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όρια κίνησης για τους δείκτες

Ανοιγμα σε θετικό έδαφος για τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρή αντίσταση πλέον οι 680 μονάδες, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών. Τι αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση. Ποιες μετοχές μπορούν να κάνουν contrarian κίνηση.

ΧΑ: Τα όρια κίνησης για τους δείκτες

Δραματικές ώρες στο ΧΑ, με το τραπεζικό meltdown να προκαλεί τριγμούς σε μία ούτως ή άλλως καταταλαιπωρημένη αγορά. 

Σε μία συνεδρίαση που ξεκινούσε με τους ενθαρρυντικούς οιωνούς από τη Ρώμη, στην Αθήνα διαδραματίστηκε ένα από τα πιο επιθετικά sell offs του 2018, φέρνοντας σε σημείο απαξίωσης κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή την ευαίσθητη «καρδιά» της οικονομίας, του επιχειρείν και εξαερώνοντας χρηματιστηριακή αξία που, όπως μετρούσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ανερχόταν στο 1,8 δισ. μέσα σε μόλις 4 ημέρες. 

Στον απόηχο της συνεδρίασης στη Λεωφόρο Αθηνών, ήρθε η βραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με τον Γιάννη Δραγασάκη να παραδέχεται πως η Folli Follie έκανε τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την παραδοχή του αντιπρόεδρου και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην ομιλία του στη χθεσινή επετειακή εκδήλωση του ΣΟΛ, ωστόσο έχουν παρέλθει πέντε μήνες και η υπόθεση είναι μόλις στα πρώτα βήματα διαλεύκανσής της, δίνοντας πάτημα σε αρκετούς fund managers να αναφερθούν στο τελευταίο Road Show στο Λονδίνο (19-20 Σεπτεμβρίου) και πάλι σε... greek statistics. 

Η κυβέρνηση βλέπει κερδοσκοπικές πιέσεις σε ΧΑ - τράπεζες, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου και προφανώς αυτές θα υφίστανται και πιθανότατα να εκδηλωθούν εκ νέου όσο διευκολύνει ορισμένους (κυρίως τα vulture/distress funds) αυτή η απαξίωση των τραπεζών, συνακόλουθα των χαρτοφυλακίων τους και δη αυτών των NPLs/NPEs κυρίως των επιχειρηματικών, ωστόσο οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη (Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Λιάκος) γνωρίζουν πολύ καλά πως υφίσταται και θέμα τραπεζών. 

Την ώρα που στις ξένες αγορές οι εξελίξεις στην Ιταλία έδιναν την αναμενόμενη -από νωρίς το πρωί της Τετάρτης- αντίδραση, για να ακολουθήσει αργότερα η Wall Street με νέα ρεκόρ και sell off στα ομόλογα, στο ΧΑ τα πλήγματα ήταν τραυματικά για ένα σημαντικό μέρος της αγοράς πέραν του τραπεζικού κλάδου. Προφανώς και υπήρξαν contrarian κινήσεις, με πιο αξιοπρόσεκτη αυτή του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου, με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίο να ξεχωρίζουν, αλλά και επιμέρους περιπτώσεις που για διάφορους λόγους δεν παρασύρθηκαν από τη...βύθιση των τραπεζών. 

Η χθεσινή συνεδρίαση ανέδειξε έναν κλάδο, τον ενεργειακό, ως έναν από αυτούς που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια και με τη συνδρομή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα διαμορφώσει ένα... άλλο επενδυτικό/επιχειρηματικό τοπίο. Σημειωτέον πως ένα από τα πανίσχυρα σπίτια, η Goldman Sachs, στην τελευταία έκθεσή της αναφέρεται στις προοπτικές της αιολικής ενέργειας, κυρίως λόγω της μεγάλης βελτίωσης στην τεχνολογία των τουρμπίνων για ανεμογεννήτριες, όπως μου επισήμαινε έμπειρος αναλυτής και γνώστης των όσων ειπώθηκαν στο conference call της Τέρνα Ενεργειακή

Στέκομαι στον κλάδο της ενέργειας, γιατί για τον τραπεζικό η θέση μου είναι γνωστή και ξεκάθαρη καιρό τώρα, πως δεν είναι επενδύσιμος μέχρις ότου... όπως επίσης ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι ελάχιστα αντιπροσωπευτικοί του τι γίνεται πέραν του ταλαιπωρημένου κλάδου. Επιτέλους κάποια στιγμή οι χρηματιστηριακές αρχές ας εξετάσουν λίγο πιο σοβαρά τη συγκεκριμένη, ουσιαστική στρέβλωση που υφίσταται ένα μέρος εισηγμένων με πορεία που παρασάγγας απέχει από αυτή των τραπεζών. 

Υπερβολικό το sell off των τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley, αλλά η προσέγγισή της με αστερίσκους αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης μέχρις ότου υπάρξει περισσότερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς και οι τράπεζες αποσαφηνίσουν επαρκώς και πειστικώς τους στόχους για τη μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμμετοχή διαγραφών/πωλήσεων. Πρακτικά ο ξένος οίκος λέει πως για τον ΔΤΡ η ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων θα είναι μέχρι νεωτέρας ισχυρή αντίσταση. Προφανώς, στο πλαίσιο ενός retest, ανοδικές διορθώσεις να εκδηλωθούν με βάση το χθεσινό χαμηλό των 457 μονάδων (φανταστείτε να μην είχε γίνει και... r/s στον κλαδικό δείκτη) προς την εν λόγω περιοχή, κάτι που θα διευκόλυνε και το κλείσιμο short θέσεων στον δείκτη και στις μετοχές του κλάδου. 

Ζητούμενο, κατά την εκτίμησή μου, είναι να μη χαθεί η ευκαιρία για πολλές εισηγμένης της μεγάλης αλλά και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διατηρήσουν -στο πλαίσιο του δυνατού- την τάση τους, το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών θέσεων που έχουν «χτίσει» μεσομακροπρόθεσμα «ισχυρά ξένα χέρια» και συντηρητικά χαρτοφυλάκια τη δυναμική που έχουν ως επιχειρηματικοί όμιλοι, εταιρείες σε διάφορους κλάδους και τομείς, στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας. 

Στις 1.759,43 μονάδες ο FTSE25 με χαμηλό ημέρας τις 1.726,92, με την περιοχή των 1.817 να μετατρέπεται σε ισχυρή αντίσταση, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής και με τις 1.675 μονάδες ορατές στο επόμενο τραπεζικό sell off. 

Για τον Γενικό Δείκτη οι 680 μονάδες, σημαντικό σημείο αναφοράς και μέχρι και την Τρίτη ανθεκτική στήριξη, μετατρέπεται σε ισχυρή αντίσταση. Επόμενο, χαμηλότερο σημαντικό σημείο στήριξης στις 647 μονάδες, με ενδεχόμενη απώλειά της να κινδυνεύει να οδηγήσει σε ακύρωση τη μεσοπρόθεσμη τάση.    

Μέσα στα τόσα αρνητικά της χθεσινής συνεδρίασης και ένα θετικό για τους traders, η ενίσχυση της μεταβλητότητας, οι διαφορές μεταξύ χαμηλών ημέρας - τελικής τιμής και περιθωρίων υπεραντίδρασης -καθαρά τεχνικής- που προσδίδουν... νεύρο στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v