Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα διδάγματα από την τραπεζική αντίδραση

Στις συστημικές τράπεζες το 70% του τζίρου στη σημερινή συνεδρίαση που κάλυψε τις χθεσινές απώλειες σε επίπεδο κλαδικού δείκτη. Τι δείχνει η κίνηση των τεσσάρων τίτλων. Ποια blue chips ακολούθησαν. Πίεση για Coca Cola, Τιτάν, Jumbo και ΕΧΑΕ.

ΧΑ: Τα διδάγματα από την τραπεζική αντίδραση

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,8%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, παρά την μία οριακά θετική συνεδρίαση, είχε "χρεωθεί" με απώλειες 14,08%.

Μάλιστα η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση έκανε τόσο "θόρυβο", που έφερε πολιτικές αντιπαραθέσεις και προκάλεσε την πρώτη Κυβερνητική σύσκεψη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, "έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών, μέσω κινήσεων short - selling, κατά τη χθεσινή ημέρα στην Αγορά", όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Επίσης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότση και του επικεφαλής της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη, έγινε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Με όλα τα παραπάνω, ευνόητο είναι ότι σήμερα θα ακολουθούσε επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν αυτή είναι άγνωστου επενδυτικού ορίζοντα, προκειμένου να "διασκεδαστούν" οι αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων ημερών - συνεδριάσεων.

Μάλιστα ήταν τέτοιος ο "ενθουσιασμός" των σημερινών αγοραστών, που αγνόησαν επιδεικτικά τόσο το επιφυλακτικό - αρνητικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, τις μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και πολύ περισσότερο τα άκρως αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης (στο 3,35%) και αυτή του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου κατά 9 μονάδες βάσης (στο 4,44%).

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται, πλέον και η περίπτωση του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου, του οποίου η απόδοση έχει "αναπηδήσει" στο 3,18%, κίνηση που στην αμέσως προηγούμενη φορά είχε επιφέρει κινήσεις μικροπανικού στην Wall Street.

Σύμφωνα με Ξένους Αναλυτές, αν η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους τίτλου ξεπεράσει το 3,5%, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς το 5% και κάποια στιγμή η αντίδραση του NYSE, θα έλθει με "μπαράζ" από επιθετικές μειώσεις θέσεων (!)

Από την άλλη, ο "μαύρος κύκνος" της Ιταλίας συνεχίζει να απειλεί Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α.

Υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια αναδιάρθρωση χρέους και "κούρεμα" των καταθέσεων, αν δεν κάνει πίσω στη διαμάχη της με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

"Η θετική αντίδραση των Αγορών στην πρόταση της Ιταλίας για το 2020 και 2021 είναι απόλυτα γελοία, είναι απεγνωσμένοι να βρουν κάποιο καλό νέο, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουν ψευδαισθήσεις. Υποτιμούν το μέγεθος, την απόλυτη τρέλα της απόκλισης. Και οι προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη είναι αστείες. Η ανάπτυξη, ειδικά με την Κυβέρνηση αυτή, δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί", σημείωσε δεύτερος Αξιωματούχος.

"Τα δημοσιονομικά σχέδια για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνουν ότι η Ιταλία και η Ευρωζώνη μαζί της, 'υπνοβατούν' προς την επόμενη κρίση" προειδοποίησε τρίτος Αξιωματούχος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλά ημέρας σημειώθηκαν μετά το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο "Η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία 'οχημάτων' για τη διαχείριση 'κόκκινων' δανείων", όπως δήλωσαν τρεις ξεχωριστές πηγές στο Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, η Χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι Τράπεζες θα "ξεφορτωθούν" κάποια από τα "κακά" δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους.

"Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από Κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε Επενδυτές. Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη Δευτερογενή Αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της Ελληνικής Αγοράς 'κόκκινων' δανείων", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

"Δεν έχουμε σχόλιο αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας 'SPV' για τα 'κόκκινα' δάνεια στην Ελλάδα, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Κομισιόν.

Από εκεί και πέρα και σήμερα, όπως και χθες, οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών απέσπασαν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ να "απασχολήσουν" το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, που ήταν σχετικά χαμηλότερη της χθεσινής έντονα πτωτικής συνεδρίασης και ίσως αυτό έχει την σημασία του.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, "η σημερινή ανοδική αντίδραση μπορεί να 'αγόρασε χρόνο' για το Χ.Α., όμως οι ανησυχίες για το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα παραμένουν και τα αρνητικά σενάρια θα επιστρέψουν δριμύτερα με την πρώτη ευκαιρία".

Σύμφωνα με τους ίδιους, "η πρόσκαιρη αδυναμία των Τραπεζών να μην μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών εκδόσεων, θα συνεχίσει να διατηρεί πάνω στο τραπέζι τα σενάρια αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά και όλοι φαντάζονται σε τι τιμές θα πραγματοποιηθούν αυτές οι Α.Μ.Κ." (!)

Από εκεί και πέρα και επειδή ο μεγαλύτερος όγκος επιθετικών πωλήσεων προερχόταν από Ξένα χαρτοφυλάκια, είναι πολύ δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς είναι άγνωστο το αν οι Ξένοι πωλητές ολοκλήρωσαν τις επιθετικές μειώσεις θέσεων, ή θα επιστρέψουν δριμύτεροι μόλις "γεμίσουν" οι εντολές από πλευράς αγοραστών και ανακάμψουν ελαφρώς οι αποτιμήσεις.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα των μη Τραπεζικών blue chips, πλην ΔΕΗ, όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος "παράπλευρων απωλειών", αν οι εν δυνάμει πωλητές μεταφέρουν "τα πυρά" τους στο μη Τραπεζικό ταμπλώ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η κατακόρυφη πτώση των μετοχικών αξιών και ιδιαίτερα των Τραπεζικών, προκάλεσε την πρώτη (!) Κυβερνητική σύσκεψη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από 3,5 περίπου χρόνια, όπου επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η αρνητική υπερβολή στις Τραπεζικές αποτιμήσεις. Εξέλιξη ωστόσο που συνυφαίνεται με τα του Ιταλικού ελλείμματος, αλλά και τις εγχώριες παθογένειες που οδηγούν τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων πάνω από το 4,40%. Είναι πάντως πιθανό να καταβληθεί προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος αθρόων πωλήσεων, με αβέβαιο το τελικό της αποτέλεσμα στον Γενικό Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η ανησυχία για τις Τράπεζες δημιούργησε ένα ντόμινο πιέσεων, με πρώτη την Πειραιώς και έστειλε τον Τραπεζικό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2016, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Η ανησυχία θα παραμείνει, το ίδιο και οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, αλλά συνολικά οι τιμές των μετοχών ενδέχεται να σταθεροποιηθούν στην περιοχή των 500 - 600 μονάδων για τον ΔΤΡ. Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό report, τα αποτελέσματα των εισηγμένων ικανοποίησαν στο σύνολό τους, καθώς υπήρξε βελτίωση σε έσοδα, κερδοφορία (εξαιρώντας το αποτέλεσμα της ΔΕΗ) και ταμειακές ροές (ΕΑΤΑΜ), ενώ οριακά υποχώρησε το περιθώριο EBITDA και αυξήθηκε ελαφρώς η μόχλευση των εισηγμένων (καθαρός δανεισμός/ίδια κεφάλαια)" τόνιζε η Merit Sec.

"Για σήμερα περιμένουμε μία ακόμη συνεδρίαση μεταβλητότητας, ενώ η τεχνική αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επιπλέον ο περιορισμός των ανησυχιών γύρω από την Ιταλική κρίση και τον προϋπολογισμό, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θετική αντίδραση στην Αγορά" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας η μετοχή της Alpha Bank (+7,63%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,299 ευρώ (+10,08%), της Εθνικής (+8,97%) μέχρι τα 1,776 ευρώ (+12,19%), της Eurobank (+8,57%) μέχρι τα 0,6005 ευρώ (+11,82%) και της Πειραιώς (+9,23%) μέχρι τα 1,47 ευρώ (+13,08%).

Ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε να "σκαρφαλώνει" μέχρι τις 557,55 μονάδες (+10,13%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 550,03 (+8,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 548,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,31%.

Για τον εν λόγω δείκτη, θα είναι θετική ένδειξη η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 550 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 591 μονάδες.

Τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θέλουν κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 614 - 624 για να αναβληθεί το πτωτικό σενάριο και κλείσιμο υψηλότερα των 698 μονάδων, για να ακυρωθεί μερικώς.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο "οχυρό" των "buyers", πριν το γενικευμένο "sell off", στις 457 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, πιστωτικά θετική για τις Τράπεζες θεωρεί η Moody’s την άρση των "capital controls" για τις αναλήψεις μετρητών εντός της Χώρας. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, "οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Χώρας και η αύξηση των Ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες, επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των 'capital controls', κάτι που, πιθανότατα, θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις Τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ χρηματοδότησής τους".

Μεταφερόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή "επιχείρηση αντίδρασης" συντελέστηκε χωρίς τις βοήθειες της ΕΕΕ (-2,60%), που ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Για την εν λόγω μετοχή, που θεωρείται σίγουρο ότι θα ξαναδώσει το "παρών" σε πιο "δύσκολες" συνεδριάσεις, η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση ξεκίνησε από τα 29,49 ευρώ (κλείσιμο 28/9). Το ημερήσιο "stop short" στα 28,54 ευρώ, που χάθηκε σήμερα. Με τα παραπάνω δεδομένα, έχει ισχυροποιηθεί σημαντικότατα η αντίσταση στα 29,59 ευρώ.

Συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ο τίτλος του Τιτάνα (-3,29%), πλαγιολισθαίνοντας από το πρόσφατο υψηλό των 22,15 ευρώ (κλείσιμο 27/9).

Στα 20,70 ευρώ το ημερήσιο "stop short", που χάθηκε σήμερα. Στα 22,15 ευρώ η πρόσφατη "διπλή κορυφή" που θέλει αυξημένη προσοχή.

Σε απόλυτη "αγρανάπαυση" μέχρι να βγει ο πρώτος πωλητής που θα πιέσει τα "χαρτιά" προς χαμηλότερα επίπεδα, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν οι Creta Farms (+6,58%) και Inform Λύκος (+2,56%), ενώ κάτι προσπάθησε να κάνει και ο Κέκροπας (+0,76%) κόντρα στην πλαγιολισθητική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,45 ευρώ (κλείσιμο 26/9).

Παρά τη σημερινή ανοδική αντίδραση, τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα δεν δείχνουν αλλαγή των δεδομένων, που παραμένουν τουλάχιστον αρνητικά και πάρα πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρόσφατη διαφυγή χαμηλότερα των 680 μονάδων, έφερε τις αναμενόμενες επιθετικές ρευστοποιήσεις, που εντάθηκαν από τις κινήσεις "stop loss" και τα "margin calls".

Για να υπάρξουν ενδείξεις ολοκλήρωσης της "ταλαιπωρίας", χρειάζεται επιστροφή του Δείκτη, με κλείσιμο υψηλότερα των 715 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 675 - 685 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 660 - 647.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,13%) παραμένει χαμηλότερα των 1817 μονάδων, δείχνει σε ισχύ το σενάριο προσέγγισης των 1675, με την επόμενη στήριξη να αναζητείται στην περιοχή των 1547 μονάδων.

Αντίθετα, επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1817, μπορούν να δώσουν minimum κίνηση προς τις 1875 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το 'sell off' των τελευταίων ημερών, κυρίως στον Τραπεζικό τομέα, δεν ήταν 'κεραυνός εν αιθρία' για τους Παροικούντες στην Ελληνική και όχι μόνο, Κεφαλαιαγορά. Τα σημάδια αλλά και τα αίτια αυτού του φαινομένου, είναι γνωστά και διατυπωμένα από πολλούς αναλυτές εδώ και πολύ καιρό. Ίσως η χθεσινή πίεση να ξύπνησε κακές μνήμες του παρελθόντος για την συνέχεια του φαινομένου, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες στην Ελληνική Οικονομία", αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που κατά περιόδους "κρύβονται κάτω από το χαλί", ή υποεκτιμάται η σοβαρότητά τους, συνεχίζουν να υπάρχουν και λειτουργούν αρνητικά για την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά.

Η κατάσταση στην Ιταλία, με τα συνεχιζόμενα ανοικτά θέματά της (Προϋπολογισμός – Χρέος - Πολιτική αστάθεια και άνοδος αποδόσεων Κρατικών ομολόγων), η συνεχιζόμενη άνοδος του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου άνω του 3%, η άνοδος των τιμών Πετρελαίου, η μη επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit", αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Οι ανωτέρω συνθήκες αλλά και τα εγγενή προβλήματα στασιμότητας της Ελληνικής Οικονομίας αύξησαν το κόστος του 10ετους Ελληνικού ομολόγου στο απαγορευτικό 4,50%, παρά τις συντονισμένες καθησυχαστικές Κυβερνητικές δηλώσεις και συναντήσεις.

Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα.

Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης), ενώ τα δημογραφικά στοιχεία είναι απογοητευτικά για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας. Τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ιδιώτες και μειώνοντας στο ελάχιστο τις Δημόσιες επενδύσεις.

Τα καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιρειών, ευτυχώς περιόρισαν προς το παρόν την πίεση, κυρίως στον "εύκολο Τραπεζικό σάκο του μποξ". Αν όμως αυτή η πίεση συνεχιστεί, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Το πρόβλημα Folli – Follie, με το τεράστιο μέγεθος ζημιών του και οι παρενέργειες από την λογιστική απάτη, θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ο δείκτης Τραπεζών, παρά την σημερινή αναγκαία και ανακουφιστική τεχνική αντίδρασή του, έχει μπροστά του περαιτέρω "ταλαιπωρία", έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Οι 560 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση και μόνο άνω αυτού του επιπέδου μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα χειρότερα αποφευχθήκαν. Σε αντίθετη περίπτωση οι 450 μονάδες αποτελούν το τελευταίο "οχυρό".

Αν και οι συνθήκες στις Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι ίδιες με το 2010 και κυρίως το 2015, συνεχιζόμενες πιέσεις θα αρχίσουν να δημιουργούν ξανά αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις, βασιζόμενες στο θυμικό των Μετόχων τους. Οι διαχρονικές όμως ευθύνες των διοικήσεών τους, για τις απαράδεκτα αργές ενέργειες τους στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων τους, είναι αδιαμφισβήτητες.

O Γενικός Δείκτης, παρά την ισχνή σημερινή αντίδραση, πρέπει να επανέλθει άνω των 690 - 700 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 660 μονάδες θα επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας εφικτό τον στόχο των 600 μονάδων.

Αντίστοιχα, μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1800 - 1810 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Διαφορετικά η προσέγγιση αρχικά των 1740 θα μας οδηγήσει σε νέους χαμηλότερους στόχους πέριξ των 1700 - 1680 μονάδων.

Συμπερασματικά, η σημερινή ανοδική προσπάθεια μόνο ως αντίδραση μπορεί να εκληφθεί, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να επανέλθουμε άμεσα άνω των προαναφερθέντων τεχνικών σημείων.

Συνεχιζόμενη πίεση στον Τραπεζικό τομέα, αλλά και πιθανή αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά χωρίς να έχουν διορθώσει σημαντικά.

Οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία. Όλες οι Αγορές, αλλά κυρίως η Ελληνική, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading.

"Εν κατακλείδι, αν η πολιτική και η οικονομική ελίτ, μετά από δέκα χρόνια κρίσης δεν έχει καταλάβει ακόμα πώς να συμπεριφέρεται, στους Κερδοσκόπους, στις Αγορές, ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάσει το Διεθνές οικονομικό σύστημα, τότε 'δέστε τις ζώνες ασφαλείας" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνουν κλειστές όλη την εβδομάδα για την αργία της "Χρυσής Εβδομάδας".

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

H προοπτική ενός πλήρους εμπορικού πολέμου μέχρι την επόμενη χρονιά, οδήγησε τη JP Morgan να υποβαθμίσει τις Κινεζικές μετοχές σε "neutral", ενώ το outlook για το Γουάν είναι αρνητικό την ώρα που αναθεωρούνται καθοδικά και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Αμετάβλητο παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, το κόστος δανεισμού των Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους των νέων επιχειρηματικών δανείων, που αντανακλά το μέσο επιτόκιο, παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος στο 1,65%. Σταθερός, στο 1,81%, παρέμεινε τον Αύγουστο και ο σύνθετος δείκτης νέων στεγαστικών δανείων, στα Νοικοκυριά της Ευρωζώνης.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 8.000 και έφτασαν τις 207.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, από 215.000 την προηγούμενη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν να φτάσουν τις 213.000.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 2,3% σε σχέση με τον Ιούλιο. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2017. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες θα ανακάμψουν 2,1% τον Αύγουστο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 682,2 μονάδες (+2,30%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 674,95 (+1,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 676,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.

Ο τζίρος στα 90,6 εκατ., από τα οποία τα 28 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Αντίθετα, η ΕΕΕ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil.

Θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα, αν στην ανοδική αντίδραση συμμετείχαν και οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, που διέκοψε το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, όμως η ανοδική αντίδραση συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.313 συμβόλαια).

Στα 6.490 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.632 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.305, 2.119 για τον Οκτώβριο και 186 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.777,5) κινήθηκε μεταξύ 1.756,5 και 1.792,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (340.000 Εθνική, 280.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.263), Alpha Bank (6.676), Πειραιώς (7.753), MIG (186), Μυτιληναίος (454), ΔΕΗ (896), ΟΠΑΠ (177), ΟΤΕ (409), Εθνική (55.187), Intralot (232), Viohalco (117), Jumbo (111).

Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,90 ευρώ και τα 60 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 1,60 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.159, Eurobank 42.122, Alpha Bank 29.277, Εθνική 199.678, ΔΕΗ 10.453, Πειραιώς 14.384.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                            Name of Issuer                      NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,81%

2018-10-02

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,79%

 

2018-09-27

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

0,60%

 

2018-10-02

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.715.870 τεμ., (από 18.698.473 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.380.448 τεμ. (23.158.448), ΔΕΗ 6.136.560 τεμ. (6.147.131), Eurobank 17.770.869 τεμ. (17.770.869), Εθνική 9.599.544 τεμ. (9.599.544) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v