Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χοντρό παιχνίδι» στον τραπεζικό κλάδο

Στη ζώνη των 680 μονάδων ο ΓΔ, με το 75% του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές, που καταγράφουν ισχυρά κέρδη μετά το χθεσινό sell off. Βουτιά στα ευρωπαϊκά ομόλογα, στο 4,5% ανεβαίνει το yield του 10ετούς. Πτώση για Coca Cola.

ΧΑ: «Χοντρό παιχνίδι» στον τραπεζικό κλάδο

Χαμηλότερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βγάζουν αντίδραση οι τράπεζες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει έως τις 682,20 μονάδες.

Στις τράπεζες η προσοχή, με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου να αφορά σε κινήσεις βραχυπρόθεσμων funds και παικτών και πιο συντηρητικές συναλλαγές στα blue chips. Το 75% της συνολικής αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank (κατά σειρά τζίρου) καθώς στις trading κινήσεις πρωταγωνιστούν από «ισχυρά χέρια» μέχρι μικρότεροι, μεμονωμένοι παίκτες.

Σε ΗΠΑ και Ιταλία η προσοχή των Ευρωπαίων, με τα futures του S&P 500 να εξακολουθούν να «δείχνουν» χαμηλότερα, κατά 0,44%, από τις 2.919 μονάδες, μία μέρα μετά το νέο ιστορικό υψηλό για τον DJIA στη Wall Street.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ δημιουργούνται νέα δεδομένα στην αγορά ομολόγων, μετά τη βουτιά που πραγματοποίησαν οι αμερικανικοί τίτλοι στη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αυξάνει κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,53%, τα γαλλικά κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,87%, τα βρετανικά κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 0,65%. Αυξημένη κατά 20 μονάδες βάσης είναι και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 4,54%

Στην περιοχή των 675 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, στις 540 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.780 ο FTSE25 με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο σε μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola κ.α.

Εμφανής η παρέμβαση των «ισχυρών χεριών» στην επιχειρηματική εμπροσθοφυλακή του χρηματιστηρίου, που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες μπορεί να θεωρηθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης των funds στις μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές θέσεις τους στους ισχυρότερους ομίλους του εγχώριου επιχειρείν. Εάν όντως πρόκειται και για πιο μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις, τότε η σημερινή εικόνα είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια των blue chips.

Στο 7,41% ο ΔΤΡ «μετρώντας» απώλειες 7,55% σε διάστημα εβδομάδος αλλά δίνοντας περιθώριο αντίδρασης από το χθεσινό χαμηλό ολόκληρων 100 μονάδων. Από τις 457 έως τις 557 μονάδες η μέγιστη διακύμανση του ΔΤΡ από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης μέχρι λίγο μετά τις 12:00 μ. σήμερα, όταν «κορυφώθηκε» η ανοδική διόρθωση.

Μεγάλη μεταβλητότητα, που όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, δίνει κίνητρα στους intraday παίκτες βάζοντας στο (βραχυπρόθεσμο) παιχνίδι και funds ανάλογης τακτικής. Αγορά με volatility σε δείκτες και μετοχές μπορεί και βγάζει ευρείες διακυμάνσεις είτε προς τη μία (short) όπως χθες είτε προς την άλλη (long) κατεύθυνση.

Και όλα αυτά μέσα σε 1-2 συνεδριάσεις.

Στα σχετικά διαγράμματα των τραπεζικών μετοχών είναι ξεκάθαρα τα τεχνικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν και από τους μεν και από τους δε, με γνώμονα τον υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας που έχει η αγορά αυτές τις ώρες.

Η εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς

 

Η εικόνα για Eurobank

Η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (ημερήσιων) στηρίξεων στο διάστημα 13:45-14:00 είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση και άλλων παικτών και δη από το στρατόπεδο των αγοραστών, οι οποίοι ανέβασαν τον πήχη εκ νέου προς τις 680 μονάδες. Πολύ σημαντικό από την τεχνική πλευρά ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 680 και του ΔΤΡ όσο εγγύτερα γίνεται προς τις 550 μονάδες (από χθες αντίσταση η μέχρι πρότινος στήριξη).

Με συντονισμό οι κινήσεις στα blue chips, καθώς στον ΟΠΑΠ οι αγορές φθάνουν έως 2,57% υψηλότερα, στον ΟΤΕ έως 0,97%, στη ΜΟΗ έως 0,44%, στον Μυτιληναίο έως 3,39%, στην Jumbo έως 1,95% κ.ο.κ

Στις 14:05 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 52/31, με υψηλή απόδοση-πέραν των τραπεζικών- για τίτλους των Creta Farms, ΕΛΤΟΝ, Καράτζης, MIG κ.α.

Ο τζίρος στα 50 plus εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v