Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγάζει αντίδραση ο τραπεζικός κλάδος

Με διψήφια κέρδη κινούνται Πειραιώς και Eurobank, μετά το χθεσινό sell off. Κοντά στις 680 μονάδες ο ΓΔ. Θετικό πρόσημο για την πλειοψηφία των blue chips, ξεχωρίζει η ΔΕΗ, «εξαίρεση» η Coca Cola. Μεγάλη αύξηση αποδόσεων στα ευρωομόλογα.

ΧΑ: Βγάζει αντίδραση ο τραπεζικός κλάδος

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, σε μία ημέρα που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν χαμηλότερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures του S&P 500 στη Wall Street παραπέμπουν σε καθοδικό -κατά 0,56%- άνοιγμα του δείκτη, από τις 2.915 μονάδες.

Στην Αθήνα, συναγερμός μετά το χθεσινό sell off στις τράπεζες, με συσκέψεις στην κυβέρνηση, ανοιχτή επικοινωνία ΕΕΤ με ΤΧΣ και γραμμή της ΤτΕ με την ΕΚΤ, με τη Φρανκφούρτη να εμφανίζεται ανήσυχη για τις τελευταίες εξελίξεις. Αν και σε μεγάλο βαθμό δραματοποιημένη η κατάσταση, με εμφανείς ενδείξεις (και) κερδοσκοπίας και ενεργειών «εκβιασμού» από την πλευρά αρκετών επιθετικών funds, ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας δίαυλος ουσιαστικής επαφής της Αθήνας με το λεγόμενο βαθύ διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ δημιουργούνται νέα δεδομένα την αγορά ομολόγων μετά τη βουτιά που πραγματοποίησαν οι αμερικανικοί τίτλοι στη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά ομόλογα με την απόδοση του γερμανικού 10ετους να αυξάνει κατά έξι μονάδες βάσης στα 0,53%, τα γαλλικά κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,87%, τα βρετανικά κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 0,65%. Αυξημένη κατά 11 μονάδες βάσης είναι και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 4,46%

Σε αυτό το εντός συνόρων περιβάλλον, οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως δεδομένο ότι η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση θα είναι πολύ κρίσιμες για την περαιτέρω απαξίωση ή όχι των συστημικών ομίλων, σημειώνοντας πως η δραματική μείωση της χρηματιστηριακής αξίας παίζει και αυτή τον ρόλο της.

Στις τράπεζες έχει επικεντρωθεί όλο το σύστημα, εξ ου το ποσοστό 76% στο σύνολο του τζίρου κατευθύνεται σε αυτές.

Αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών για ανάσχεση της διόρθωσης η αρχική αντίδραση του κλάδου, με τον ΔΤΡ από τις 507 πάνω από τις 522 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τις intraday κινήσεις λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που έχει (κυρίως) ο κλάδος από χθες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η τάση είναι πτωτική, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,48% χαμηλότερα στις 12.228 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,71% στις 5.452 μονάδες, στο Μιλάνο το 10ετές υψηλότερα στα 3,344%, την ώρα που στην Αθήνα ενισχύεται στο 4,407%.

Από τον τραπεζικό κλάδο και αναλυτικότερα για τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, την ισχυρότερη αντίδραση «γράφει» η Πειραιώς με 11,5% στο 1,44 ευρώ μετά το χθεσινό έως -30%. Στο 0,594 ευρώ η Eurobank με διψήφια κέρδη, στο 1,276 η Alpha Bank και στο 1,70 ευρώ η Εθνική. Συνολική αποτίμηση και των 4 στα 5,12 δισ. από σχεδόν 4,5 δισ. στα χαμηλά της Τετάρτης.

Στις 1.781 μον. ο FTSE25, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών να ενισχύεται με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, αποκαθιστώντας σε ικανοποιητικό βαθμό τις χθεσινές απώλειες, κάτι που διευκολύνει και τους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές που έχουν «χτίσει» θέσεις σε ομίλους και εταιρείες.

Από τα blue chips το ενδιαφέρον σε ΟΤΕ και Coca Cola αλλά και σε Jumbo (λόγω αποτελεσμάτων), σε Motor Oil, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίο (λόγω της χθεσινής εξαιρετικής κόντρα κίνησής τους), σε Viohalco, σε ΔΕΗ.

Στις 11:10 ο ΔΤΡ ήταν στις 532 μον. (5%), ο ΓΔ στις 681 (2,1%), με την αξία συναλλαγών στα 22 εκατ. ευρώ.

Στα υπόψη το νέο χαμηλό χθες βράδυ του Global X FTSE Greece/GREK στα 7,95$, που προδιαθέτει για τεχνική αντίδραση και trading για τους long το βράδυ στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v