Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμους στο Χρηματιστήριο

Οι πιεσμένες αποτιμήσεις τραπεζών και blue chips σύμμαχος στην προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς. Προϋπόθεση το θετικό κλίμα στις αγορές, «αγκάθι» η τραυματισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμους στο Χρηματιστήριο

Τα αποτελέσματα της ΕΒΑ για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι εντός πλαισίου απώλειες στην Wall Street αλλά και οι άμυνες που βγήκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή διαμορφώνουν το πλαίσιο (και) βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια.

Παρότι λίγο ως πολύ τα νέα από τους ελέγχους κεφαλαιακής αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών (και οι αστερίσκοι) ήταν αναμενόμενα, το πιθανότερο είναι πως θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τους long, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της εβδομάδος. Μάλιστα οι πληροφορίες πως η ΕΚΤ εξετάζει προγράμματα υποστήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων (μέσω φθηνού δανεισμού στη λογική ενός Target Long- Term Refinancing Operation) από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθούν καταδεικνύουν την πρόθεση της Φρανκφούρτης να μην αφήσει "απροστάτευτο" το "σύστημα" ειδικά το πρώτο 6μηνο του 2019 (ευρω-εκλογές στα τέλη Μαΐου).

Οι εξελίξεις στην Γερμανία (Το τέλος της Μέρκελ ΔΕΝ θα φέρει την ηρεμία στην Γερμανία, εκτιμά/προειδοποιεί ο Philip Stephens/Financial Times), τα δημοσκοπικά νεότερα από την Γαλλία (Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προηγείται για πρώτη φορά του κόμματος Μακρόν), η επιμονή της Ρώμης να υπερασπιστεί όσο μπορεί την πολιτική της, συνθέτουν ένα ευρω-σκηνικό που μόνο σταθερότητα δεν προοιωνίζεται. Εάν μάλιστα προσθέσουμε και την διαδικασία του Brexit, ακόμη περισσότερο.

Εάν σε αυτά συμπεριλάβουμε, κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα, οι εκλογές βαρόμετρο στις ΗΠΑ, μεθαύριο Τρίτη, με αμφίρροπη τη "μάχη" Ρεπουμπλικάνων- Δημοκρατικών (οι πρώτοι ελέγχουν την Γερουσία, οι δεύτεροι τη Βουλή των Αντιπροσώπων) τότε ο "πολιτικός παράγων" θα είναι από τους κρίσιμους για την διαμόρφωση στάσης/τάσης τις συνεδριάσεις που ακολουθούν. Θυμίζω: Στις 2.723,06 μονάδες ο S&P 500 με θετική απόδοση 2,42% σε εβδομαδιαίο, αρνητική 6,15% σε μηνιαίο και συνολικά θετική 1,85% για το 2018, μέχρι τώρα. Στις 11.518,99 ο DAX με θετικό πρόσημο 2,84% σε εβδομαδιαίο, αρνητικό 5,90% σε μηνιαίο και σημαντικές απώλειες 10,83% από την αρχή του έτους.

Τι θα "παιχτεί" στις αγορές το τελευταίο δίμηνο του 2018 ανέλυσε από νωρίς σήμερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας και στα τεχνικά ορόσημα για τους δείκτες.

Σε σχέση με τις διεθνείς αγορές η ελληνική επιμένει να ακολουθεί τον δικό της δρόμο, με ενδεικτικές τις απώλειες 22,80% του ΓΔ και 44,03% του ΔΤΡ σε μία πρωτοφανή απαξίωση του κλάδου banking αλλά και κρίσεως αξιοπιστίας στα blue chips. Από τις αρχές Μαΐου, που "έσκασε" το σκάνδαλο Folli Follie μέχρι και την Παρασκευή το κύριο πλήγμα για την αγορά (πλέον και για τα blue chips) είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (στην εβδομαδιαία ανάλυση της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής). Ελλειμμα, που αντί να περιορίζεται θα έλεγε κάποιος πως έχει συνωμοτήσει το... σύμπαν και το τελευταίο διάστημα διευρύνεται όλο και πιο απειλητικά. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος χρηματιστής για αρκετές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας ενώ άλλες είναι σε σκέψεις να ακολουθήσουν τον δρόμο του ΤΙΤΑΝα. Και αυτό τα λέει όλα. Σε αυτή την λογική με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η τακτική Γενική Συνέλευση της Jumbo, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, οι μεν long θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το "γύρισμα" της Παρασκευής, ενδεχομένως με αφορμή μία πιθανή αντίδραση του τραπεζικού κλάδου σε Φρανκφούρτη, Παρίσι οι δε short να ξανά γυρίσουν το κλίμα και την τάση προς τις 610 μονάδες. Από το σχόλιο της 28 Οκτωβρίου είχε θεωρηθεί ως πιθανότερο σενάριο αυτό της διακύμανσης του ΓΔ στο εύρος των 650-610 μονάδων. Την τελευταία εβδομάδα για τον ΓΔ καταγράφηκαν οι 644,50 (29/10) και οι 612,86 ( 2/11) οριοθετώντας το πλαίσιο κινήσεων των traders.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με την "βουτιά" της Παρασκευής- ελέω Societe Generale- να έχει διαμορφώσει χαμηλότερες τιμές ενδεχομένως δελεαστικές για trading. Οι 480 μονάδες (χαμηλό Παρασκευής) είναι μία σημαντική στήριξη για τον ΔΤΡ πριν δοκιμασθούν χαμηλότερα οι 458 και 457 μονάδες. Οι 545 και 552 είναι δύο αντιστάσεις που με βελτίωση του κλίματος, πάντα βραχυπρόθεσμα-πάντα για trading- θα μπορούσαν να προσεγγισθούν.

Από τα blue chips απολύτως φυσιολογική η αντίδραση 2,22% στα 18,40 ευρώ της Motor Oil (με συναλλαγές αξίας 8,220 εκατ. ) δίνοντας- μετά το εβδομαδιαίο μείον 16,36% - ευκαιρίες και για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.
Για τη μετοχή της Jumbo, στα 12,24 ευρώ με μείον 6,28% στην εβδομάδα, σημαντική είναι η Τετάρτη.
Ικανοποιητική η αντίδραση- επίσης αναμενόμενη- για τη μετοχή της Viohalco στα 2,60 ευρώ (4,84% ) με τζίρο 352 χιλιάδες ευρώ.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ξανά στο προσκήνιο, για λογαριασμό των long, και μάλιστα στην περίπτωση των πρώτων δύο η αντίδραση κατά 1,46% στα 9,75 ευρώ και 2,78% στα 8,31 ευρώ πραγματοποιήθηκε με τζίρο 6,014 και 3,894 εκατ. αντίστοιχα (σε σύνολο τζίρου 41,971 εκατ. ευρώ).

Βελτιωμένη η εικόνα και για άλλες μετοχές του δείκτη (Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ) ενώ το 1,67% στα 26,82 ευρώ της Coca Cola διευκόλυνε την προσπάθεια των long να επιχειρήσουν το "γύρισμα" της Παρασκευής.

Αφορμής δοθείσης κινητικότητα καταγράφηκε και στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία με αρκετές μετοχές και ενδεικτική την περίπτωση των Forthnet, ΚΕΚΡΟΨ, Περσέας, ΜΕΡΚΟ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Cenergy, ΕΛΤΟΝ, ΙντραΚάτ, Space κ.α.

Τεχνικά, όπως σημείωνε έμπειρος αναλυτής "...η έκθεση της Societe Generale που προβλέπει την έξοδο των Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς από τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών κατά την αναθεώρηση των δεικτών της 13 Νοεμβρίου (θα τεθεί σε ισχύ στις 30 του μηνός), πυροδότησε μαζικές πωλήσεις με συνέπεια να δοκιμασθεί και πάλι η σημαντική στήριξη στις 457 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v