Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ΧΑ επέστρεψε σε νέο κύκλο επιφυλακτικότητας

Η επιστροφή των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές καθόρισε τη σημερινή συνεδρίαση. Η «ισοπαλία» αγοραστών - πωλητών και οι νέες πηγές αβεβαιότητας. Σε ΟΤΕ και Coca Cola το «βάρος» της τάσης. Τι αναμένεται στη συνέχεια.

Γιατί το ΧΑ επέστρεψε σε νέο κύκλο επιφυλακτικότητας

Ανεξάρτητα του σημερινού τελικού προσήμου, για τον Γενικό Δείκτη, που κυριολεκτικά κρίθηκε στο "φώτο φίνις" και στις τελικές δημοπρασίες, τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δείχνουν να συνηγορούν σε δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας, ακόμα και αν συνεχιστεί η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα και επιστρέψουν οι ανοδικές διαθέσεις στις Διεθνείς Αγοράς.

Ξεκινώντας από τις Αγορές ομολόγων, τα μηνύματα που ήλθαν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μικτά και παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους τίτλου ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή (στο 3,19% η απόδοση), του αντίστοιχου Ιταλικού αποκλιμακώνεται κατά 5 μονάδες βάσης (3,33%) και του Ελληνικού Κρατικού τίτλου ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης (4,24%).

Από την άλλη, οι Αγορές δείχνουν να ενθαρρύνονται, με αφορμή τις διαφαινόμενες εξελίξεις στην εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όμως θα περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, "να κλείσει συμφωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ θέλει ο Ντόναλν Τραμπ, στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ζητήσει από Αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν την ενασχόληση με τους πιθανούς όρους μίας συμφωνίας", όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Όλα τα παραπάνω δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν ευεργετική επίδραση στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς στο υπάρχον επιφυλακτικό κλίμα, έρχονται να προστεθούν αυξημένες ανησυχίες, λόγω πιθανών αναδιαρθρώσεων και αλλαγών σταθμίσεων στους δείκτες MSC. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές είναι προγραμματισμένες να ανακοινωθούν στις 13/11 το βράδυ και να τεθούν σε εφαρμογή μετά την λήξη της συνεδρίασης στις 30/11.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, "στο Χ.Α. συνεχίζει να κυκλοφορεί 'τοξικός ιός' αναξιοπιστίας, με τις αρνητικές φήμες να βρίσκουν 'ευήκοα ώτα' με χαρακτηριστική ευκολία, την ψυχολογία των ενεργών παικτών να βρίσκεται στο ναδίρ, οι traders συνεχίζουν να κινούνται με επενδυτικό ορίζοντα λίγων ωρών, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται και από τις συνεχιζόμενες αλλαγές εδρών μεγάλων Επιχειρήσεων, ή τις αποχωρήσεις εταιρειών από το Χ.Α. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη σκανδαλολογία, την είσοδο σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, την πλήρη απόσυρση του ενδιαφέροντος για τίτλους εταιρειών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και την εμφανή νευρικότητα των Διεθνών Αγορών, μόνο θετικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να έχουν στο ταμπλώ του Χ.Α.".

Από την άλλη και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζηδάκης, "οι ρευστοποιήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων στην Jumbo και κυρίως στην Motor Oil είχαν χαρακτηριστικά 'θυμού', καθώς στην πλευρά των πωλητών βρέθηκαν αρκετά χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα η εικόνα στην χθεσινή συνεδρίαση να θυμίζει γενικευμένη αποχώρηση".

Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχή της Motor Oil αυξήθηκαν σημαντικά οι τοποθετήσεις των Ξένων από τις 14/8, όταν και έγινε γνωστό ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου θα πάρει την θέση της Folli Follie στο δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ τα "πακέτα" συνεχίζονται ακόμα.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήλθαν οι σημερινές εκθέσεις των Societe Generale και Bernstein.

Πιο συγκεκριμένα, την έξοδο των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής, από τον δείκτη MSCI Standard Αναδυόμενων Αγορών προβλέπει η Societe Generale σε έκθεσή της. Η Γαλλική Τράπεζα προβλέπει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις στις τρεις μετοχές. Για την Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα $52,73 εκατ. (79 εκατ. μετοχές), για την Πειραιώς τα $17,6 εκατ. (12 εκατ. μετοχές) και την Εθνική Τράπεζα τα $39,87 εκατ. (23,3 εκατ. μετοχές).

Σε αντίθεση με την Societe General, η Bernstein, αναμένει μόνο οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς να μεταφερθούν από το δείκτη MSCI Standard στον MSCI Small Cap. Οι εκροές που υπολογίζει και αφορά μόνο τις εκροές από τη μετάβαση στο μικρότερο δείκτη και όχι τις πιθανές εισροές από την είσοδο στο δείκτη Small Cap, είναι για την περίπτωση της Eurobank 92,9 εκατ. μετοχές και για την Πειραιώς 14,2 εκατ. μετοχές.

Εννοείται ότι με τα παραπάνω, η μεταβλητότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ "χτύπησε κόκκινο" και το θέμα είναι κατά πόσο θα συνεχιστεί το volatility μέχρι και τις επίσημες ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank (+1,21%) κινήθηκε μεταξύ 1,181 (-4,76%) και 1,301 ευρώ (+4,92%), της Εθνικής (-7,10%) μεταξύ 1,50 (+0,54%) και 1,37 ευρώ (-8,18%), της Eurobank (-8,91%) μεταξύ 0,562 (+2,18%) και 0,501 ευρώ (-8,91%%) και της Πειραιώς (-7,27%) μεταξύ 1,248 (+3,06%) και 1,115 ευρώ (-7,93%).

Τουλάχιστον αξιοσημείωτο και το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, με υψηλό τις 519,75 (+1,87%) και χαμηλό τις 480,7 μονάδες (-5,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 488,95 (-4,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 490,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,88%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η υπέρβαση των 547 μονάδων παραμένει στόχος και μάλιστα δυσκολοκατάβλητος αν επιβεβαιωθούν οι Ξένοι Οίκοι, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 463 μονάδων, θα δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, καθιστώντας αμφίβολη την στήριξη στις 457 μονάδες.

Συμπερασματικά, ο Τραπεζικός κλάδος, προς "τέρψιν" και επιβεβαίωση των "short" funds, επιστρέφει σε φάση έντονης επιφυλακτικότητας, μέχρι να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις και σε δεύτερη φάση μέχρι τις 30/11, όταν και θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο κομμάτι των αναδιαρθρώσεων και δεν αποκλείεται κάθε ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, να εκλαμβάνεται, απλά, σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, με ότι τα παραπάνω μπορεί να συνεπάγονται για μία Τραπεζοβαρή Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, το IFC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η APS Delta και η Balbec Capital επενδύουν από κοινού 50 εκατ. ευρώ σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Η EBRD στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το μερίδιό της στην κοινή επένδυση ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή είναι η δεύτερη τοποθέτηση σε χαρτοφυλάκιο NPLs από την EBRD, μετά την επένδυση 25 εκατ. στην B2Holding που απέκτησε τα NPLs της Alpha.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές και σε καμία περίπτωση δεν έδειξαν να πείθονται από την σημερινή "ανάδυση" του Χ.Α. από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και την σχετική προσπάθεια των μη Τραπεζικών blue chips, να αναλάβουν τον ρόλο "αντίβαρου" στις Τραπεζικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, "μετά την αρνητική υποδοχή της Αγοράς στις ειδήσεις των Jumbo (-2,08%) και Motor Oil (+2,22%) και τα αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό για τις εν λόγω εισηγμένες, ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει να επιστρέφει στο 'πεδίο βολής' των εν δυνάμει πωλητών, προσθέτοντας έναν ακόμη 'μαύρο κύκνο', που μπορεί να 'σπρώξει' τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Η μεταβλητότητα με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις δείχνει το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς να αποκλείονται κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω 'υπερπουλημένων' επιπέδων".

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόλις δύο ήταν οι τίτλοι που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (+1,67%) και ΟΤΕ (+1,46%).

Στην περίπτωση της ΕΕΕ, ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αντιδρώντας στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα 27,25 ευρώ (κλείσιμο 18/10). Επόμενες στηρίξεις στα 25,40 και 24,93 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 27,42 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή συμπλήρωσε 13 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 10,19 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 9,60 - 9,54 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δείχνουν να επιμένουν οι πωλητές στο Ιασώ (-4,29%), ενώ πωλήσεις εμφανίστηκαν και σε Attica Group (-6,98%), Creta (-7,74%) και Βιοκαρπέτ (-5,45%).

Επιστροφή αγοραστών στον Περσέα (+5,95%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+4,89%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Audiovisual (+2,83%) και Κέκροπα (+6%), όπου στον δεύτερο συνεχίζονται τα "πονταρίσματα" εν όψει του αποφασιστικού Δικαστηρίου στις 6/11, ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (+1,87%).

Με τις οριακές μεταβολές των βασικών δεικτών, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει "νότια", αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης που θα αλλάξει κλίμα και διαθέσεις.

Για τον Γενικό Δείκτη, χρειάζεται κατοχύρωση των 645 μονάδων για να δοθεί ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης 610 - 600, θα φέρει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss" που θα βάλουν σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 580 μονάδες.

Παραμένει σε ημερήσιο "short" με το "stop" στις 1706 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,19%).

Η απώλεια της στήριξης στις 1646 μονάδες, συνεχίζει να κρατά σε "εγρήγορση" τις επόμενες στηρίξεις στις 1619 και 1599 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 1534 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 2,19% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 4,80%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης έχει μειωθεί κατά 22,8% και ο Τραπεζικός δείκτης κατά 44,03%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου 'ψυχορραγεί' εδώ και πολλές συνεδριάσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης των 650 με 610 μονάδων, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ταλάντωση δίχως την απαραίτητη τεχνική φόρα για την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 650 με 660 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Οι διαγραμματικές αυτές συνθήκες, με τη κίνηση του Γενικού Δείκτη στα χαμηλά της καθοδικής κίνησης, προετοιμάζουν, συνήθως, το έδαφος για αλλαγή επιπέδου, με τη δημιουργία μιας νέας πτωτικής κίνησης εκτόνωσης προς την περιοχή των 575 μονάδων.

Βίαιη αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό θα μπορούσε να προκληθεί, μόνο με την επιτυχημένη δίχως επιστροφή αρπαγή των 660 μονάδων.

Αντιμέτωπος με το επίπεδο στήριξης των 1610 με 1600 μονάδων δείχνει να βρίσκεται για δεύτερη φορά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζοντας εμφανή τα σημάδια πιθανής βύθισης προς το επόμενο "σαθρό" επίπεδο των 1580 μονάδων. Για να μπορέσουμε και εδώ να χαράξουμε μια νέα στρατηγική ανοδικής κατεύθυνσης, θα πρέπει ο δείκτης να τμήσει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών το τόξο πτωτικής τάσης του περασμένου Ιουλίου, στις 1685 μονάδες περίπου.

Τέλος, η αποτυχία δραπέτευσης του Τραπεζικού δείκτη άνω του ορίου αντίστασης των 563 με 550 μονάδων, έφερε ένα, μη αναμενόμενο από την Αγορά, βίαιο πισωγύρισμα προς την περιοχή αφετηρίας των 480 με 475 μονάδων. Εδώ το σημείο κλειδί στον "ταλαιπωρημένο" ΔΤΡ είναι η βραχυχρόνια περιοχή στήριξης, που εκτείνεται από τις 462 έως τις 456 μονάδες. "Έτσι ενώ η σθεναρή διατήρηση του άτμητου της εν λόγω ζώνης θα αναπτερώσει το ηθικό των αγοραστών, η καθοδική της καταστρατήγηση θα την οδηγήσει αύτανδρη προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Κώστας Φέγγος

"Έπεσε και ο τελευταίος των ΜΟΗκανών" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Μετά την Follie που είναι εκτός διαπραγμάτευσης, τον Τιτάνα που ξενιτεύεται, την Jumbo που διερευνάται, έπεσε και η Motor Oil (σύμβολο ΜΟΗ για τους μη μυημένους). Μια - μια οι "αγαπημένες" των Θεσμικών δημιουργούν ανασφάλεια, ενώ οι Τράπεζες σταθερά βρίσκονται σε αμφισβήτηση, με τις εκθέσεις να προβλέπουν ότι θα βγουν εκτός δεικτών λόγω μείωσης των αποτιμήσεών τους.

Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε την Jumbo να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν και από ότι τουλάχιστον ανακοινώνεται η εταιρεία δεν έχει άμεση ανάμιξη στο σπάσιμο των Κινεζικών "capital controls".

Επίσης είχαμε τη διαφοροποίηση των επενδύσεων της Motor Oil (άλλαξε και το καταστατικό της για αυτό το λόγο), που τώρα μπαίνει στον Τραπεζικό χώρο αγοράζοντας την Επενδυτική Τράπεζα (IBG) και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αγοράζοντας πλειοψηφικό πακέτο του ALPHA TV.

Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους Μετόχους που αποστασιοποιήθηκαν.

Με τη ΜΟΗ να είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν προσφέρει σταθερά κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, η απότομη διόρθωση είχε άσχημες επιπτώσεις στην ψυχολογία.

Τέλος οι εκτιμήσεις ότι η πτώση των τιμών των Τραπεζών τις έχει φέρει κάτω από τα απαιτούμενα επίπεδα για συμμετοχή τους δείκτες MSCI, έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αν και η τελική αναπροσαρμογή των δεικτών θα ανακοινωθεί 13 Νοεμβρίου.

Το Χρηματιστήριο παραμένει σε επίπεδα απαξίωσης και περιμένει το επόμενο χτύπημα.

Οι Αγορές από την άλλη περιμένουν εγγυήσεις για το δανεισμό των Επιχειρήσεων, επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων, επίλυση των "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες και διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί και να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το πλεόνασμα.

Όσο βλέπουν προεκλογική παροχολογία, θα παραμείνουν ανελέητες.

Όσον αφορά τους Δανειστές, αυτοί θεωρούν ότι το "μαξιλαράκι" που μας έδωσαν, τους απαλλάσσει από άμεση ανησυχία και είναι δικό μας θέμα να φτιάξουμε την Οικονομία μας. Αν φυσικά θέλουμε.

Τεχνικά παραμένουμε σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες, οπότε οι ελπίδες διατηρούνται.

Όμως μόνο μια γρήγορη υπέρβαση των 650 μονάδων, θα σηματοδοτήσει ότι τα παρόντα επίπεδα αποτελούν τα χαμηλά του έτους. Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθούν σοβαρά νέα και φυσικά χρήματα.

"Μέχρι να συμβεί αυτό, παραμένουμε σε επιφυλακή" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η εσωστρέφεια επέστρεψε στην Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την δυσαρέσκεια μέρους της Επενδυτικής Κοινότητας, απέναντι στις κινήσεις εξαγορών της Motor Oil, αλλά και την εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS.

Το κλίμα στην Χρηματιστηριακή Αγορά κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς είναι εμφανής η νευρική διάθεση των Εμπλεκομένων να κινηθούν επιθετικά σε μείωση της έκθεσής τους, σε ότι αφορά την υποψία ρίσκου, ή κινδύνων που μπορεί να μην συνδέονται απαραίτητα με την αμιγώς λειτουργική δραστηριότητα των εταιρειών.

Η εμφάνιση φαινομένων που έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτή την στάση δεν αποκλιμακώνεται, αντιθέτως δείχνει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, τροφοδοτούμενη και από φημολογία. Ενδεχομένως η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποιου είδους ανακωχή και επανεξέταση των δεδομένων στην βάση αριθμών και προοπτικών.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που παρατηρήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες, έχει οδηγήσει, πλέον, πολλές αποτιμήσεις σε ζώνες ευκαιριών και με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, οι διοικήσεις να έχουν την δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με την Επενδυτική Κοινότητα, που θα δώσει περισσότερες απαντήσεις με ποιοτικό προσανατολισμό. Είναι ενδεικτικό ότι πια η Αγορά δεν λογαριάζει ούτε τα ανακοινωμένα τιμήματα εταιρειών που θα διαγραφούν λίαν προσεχώς από το χρηματιστήριο, τα οποία συνιστούν διαφορές του 6% και 8% από τα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας συνεχώς μια έκπτωση κινδύνου στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευκαιρίες σε όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα, αρκεί να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα από την αρνητική ειδησεογραφία και την αμφισβήτηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.

Τεχνικά, ότι έχτισε με κόπο σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, το έχασε στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι 650 μονάδες φαίνεται να "στοιχειώνουν" σαν επίπεδο αντίστασης, καθώς όλος σχεδόν ο Οκτώβριος αναλώθηκε μέσα στο στενό εύρος που ορίζει η στήριξη των 610 μονάδων και η αντίσταση λίγο χαμηλότερα από το προαναφερθέν όριο.

Οι αγοραστές την εβδομάδα που πέρασε κράτησαν το σήμα αγορών του MACD, απώλεσαν ωστόσο την απόσταση ασφαλείας από την αφετηρία της αντίδρασης, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάσπαση και καθοδική διαφυγή από την βάση της συσσώρευσης.

Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειδικών συνθηκών" καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και το όποιο πλεονέκτημα κερδήθηκε προς το τέλος Οκτωβρίου, έχει αδυνατίσει αισθητά.

Στα υπέρ των αγοραστών η ανοδική απόκλιση που έχει ενταθεί στους ταλαντωτές, γεγονός που είθισται να υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα μιας ανατιμητικής προσπάθειας προς την περιοχή των 640 μονάδων.

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας γεμίζει προς το τέλος, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου (Τετάρτη 7 Νοεμβρίου: Σαράντης, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου: ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια) τα οποία θα δώσουν λόγους μεγαλύτερης συναλλακτικής κινητικότητας.

Την προσεχή Τετάρτη εκτός από την καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών, θα διεξαχθεί και το προγραμματισμένο Eurogroup, χωρίς όμως Ελληνικό ενδιαφέρον.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση της Jumbo.

"Στο εξωτερικό, οι ενδιάμεσες εκλογές (5/11) στην Αμερική, ενδεχομένως να δώσουν αφορμές διακυμάνσεων με βάση το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, δείχνουν να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Ευρωζώνης κατέγραψε τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, τον προηγούμενο μήνα. Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014. Και η παραγωγή υποχώρησε στο επίπεδο του 2014.

Ο ΡΜΙ της IHS Markit για τον τομέα της Μεταποίησης του Οκτωβρίου βυθίστηκε στις 52 μονάδες, από 53,2 τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πιο αδύναμη ανάγνωση από τον Αύγουστο του 2016.

Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή έφθασε στις 51,3 μονάδες, από 52,7 και "προσγειώθηκε" στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο ΡΜΙ για τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές έφτασε στο 49,1, από 50,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλό πενταετίας.

Ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα στον Κατασκευαστικό Τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε φτάνοντας στις 53,2 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 52. Τον Σεπτέμβριο είχε φτάσει στις 52,1 μονάδες.

Η Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο και οι μισθοί κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη των τελευταίων εννιάμιση ετών. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 250.000 τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters που έκαναν λόγο για 190.000.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 49 ετών, στο 3,7%.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε φτάνοντας σε υψηλό επτά μηνών τον Σεπτέμβριο.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε συνολικά κατά 1,3% φτάνοντας τα $54 δισ., καταγράφοντας διεύρυνση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Οι αναλυτές δημοσκόπησης του Reuters προέβλεπαν ότι συνολικά το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $53,6 δισ.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και διαμορφώθηκαν στο 2,6%, από το προηγούμενο 2,3%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα κέρδη για τον Σεπτέμβριο θα ήταν 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 8 Φεβρουαρίου 2019", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Σε "accumulate" από "neutral" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Coca Cola HBC η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η αναβάθμιση οφείλεται στη μεγάλη πτώση της μετοχής και στο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή - στόχο που διατηρείται στα 29 ευρώ.

Η Coca Cola ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφάνισαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές Γενικής Κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο, καθώς μειώθηκαν στα 2,61 δισ. ευρώ, από επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 625,21 (+0,95%) και 612,86 μονάδων (-1,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 617,76 (-0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.

Ο τζίρος στα 42 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΜΟΗ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 33,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ. Δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό ημέρας η Eurobank.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και εναλλαγής προσήμων, η οποία κατέληξε σε μικρές απώλειες στην Αγορά Παραγώγων.

Το volatility τόνωσε τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.331 συμβόλαια).

Στα 5.410 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.685 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.663, 1.448 για τον Νοέμβριο και 215 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.632,5) κινήθηκε μεταξύ 1.613 και 1.653 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (29.000 Lamda Development, 10.338 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.650), Alpha Bank (11.789), Πειραιώς (4.638), ΔΕΗ (485), ΟΠΑΠ (406), Εθνική (21.728), Μυτιληναίο (215), ΓΕΚ (124), MIG (1.222), Motor Oil (120), Viohalco (159), Ελλάκτωρα (153), Jumbo (124).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.231, Eurobank 37.379, Alpha Bank 19.973, Εθνική 212.653, Πειραιώς 12.587.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                           Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-10-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.479.480 τεμ., (από 30.395.480 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.466.057 τεμ. (28.466.057), ΔΕΗ 6.379.763 τεμ. (6.139.763), Eurobank 55.180.101 τεμ. (54.483.101), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.287) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v