Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και Motor Oil πρεσάρουν το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 630 μονάδες. Πτωτικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές. Διψήφιες απώλειες με μεγάλο τζίρο στον τίτλο της Motor Oil, νέος γύρος ρευστοποιήσεων και στην Jumbo.

Τράπεζες και Motor Oil πρεσάρουν το Χρηματιστήριο

Με το... δεξί τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς την αντίθετη κατεύθυνση το ΧΑ.

Με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, κινούνται ανοδικά συνεχίζοντας το θετικό φώτο φίνις του Οκτωβρίου.

Στα καθ' ημάς, από τη στιγμή που χάθηκε χθες η ευκαιρία για μία προσπάθεια των long πάνω από τις 647 μονάδες, σήμερα δυσκολότερα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος καθώς το κλίμα από νωρίς ήταν εμφανώς πιο βαρύ από την αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Οι σημαντικές, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, πωλήσεις στη μετοχή της Motor Oil με αντίστοιχα αυξημένο τζίρο διαμόρφωσαν -έστω βραχυπρόθεσμα- τάση και κλίμα, με συνέπεια οι όποιες διαθέσεις των long να ακυρωθούν μετά τα πρώτα 20'-30' της συνεδρίασης.

Ακολούθησε νέος γύρος ρευστοποιήσεων και στη μετοχή της Jumbo, γεγονός που κατέστησε αποτρεπτική την όποια προσπάθεια για κίνηση προς τις 647 μονάδες. Η εκ των πραγμάτων ακύρωση αυτού του σεναρίου ενεργοποίησε σταδιακά περισσότερες πωλήσεις και στις δύο συγκεκριμένες μετοχές αλλά και σε ακόμη ορισμένα άλλα blue chips. Ετσι το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρέθηκε υπό πίεση, που μετά τις 14:00 έγινε εντονότερη, με αποτέλεσμα η μεν μετοχή της ΜΟΗ να χάνει έως 11% στα 18,60, της δε Jumbo 4,04% έως τα 12,30 ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι στις 14:40, με τη συνολική αξία συναλλαγών στα 23,9 εκατ., τα 12,4 εκατ. είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Μotor Οil και το 1,3 εκατ. στην Jumbo.

Εύλογα χαμηλότερα ο FTSE25 κατά 1,28% στις 1.662 μονάδες, την ώρα που και ο τραπεζικός κλάδος έκλινε σημαντικά χαμηλότερα. Ποσοστό αρνητικής μεταβολής σχεδόν 2% για τον ΔΤΡ, που διορθώνει έως τις 532 μονάδες.

Συναλλακτικά η διόρθωση τραπεζών και μεγάλης κεφαλαιοποίησης εξελίσσεται με τζίρο μικρότερο των τελευταίων συνεδριάσεων, εάν εξαιρεθούν τα 12,4 εκατ. της ΜΟΗ, που πρακτικά σημαίνει ότι οι traders εστιάζουν σε συγκεκριμένες εισηγμένες ενώ παραμένουν φειδωλοί στην πλειονότητα των blue chips.

Στις 27/49 μετοχές η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v