Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Κίνηση χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα. Τα βασικά ζητούμενα για τον Νοέμβριο και ποιες μετοχές καλούνται να σηκώσουν το... βάρος. Πονοκέφαλος η εικόνα στις διεθνείς αγορές. Τα blue chips που έστειλαν σήματα τις προηγούμενες ημέρες.

Τα πρώτα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Κατ' αρχάς, Καλό μας Μήνα. Υγεία. Με απώλειες 7,40% έκλεισε χρηματιστηριακά ο Οκτώβριος, αλλά με ανοδικό φίνις 1,06% σε διάστημα εβδομάδας, λόγω κυρίως της αντίδρασης της τελευταίας στιγμής του τραπεζικού κλάδου. Στο 5,83% οι απώλειες για τον πολύπαθο κλάδο σε διάστημα μηνός, αλλά αντίδραση 4,21% σε διάστημα εβδομάδας.

Σώθηκε η παρτίδα; Οχι, εν μέρει, καθώς όπως τα μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τον Οκτώβριο χάθηκε κεφαλαιοποίηση 3,7 δισ., με το ΧΑ να ακολουθεί τη γενικότερη τάση καθώς οι απώλειες διεθνώς στις αγορές ήταν της τάξεως των $8 τρισ., οι μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο του 2008. Και αυτό από μόνο του ως τάξη μεγέθους κάτι μας δείχνει για τον νέο μεγάλο κύκλο στον οποίο έχουν εισέλθει οι αγορές του πλανήτη.

Αυτός θα παραμείνει ο γνώμονάς μας και τον Νοέμβριο, με τον μήνα να ξεκινά από την περιοχή των 640 μονάδων, θεωρώντας πως στην περίπτωση που θα διατηρηθεί η μεταβλητότητα, οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις θα προσφέρονται κυρίως για πωλήσεις θέσεων που με trading θα έχουν αγορασθεί χαμηλότερα.

Το κατ' αρχάς ζητούμενο για σήμερα-αύριο, τις πρώτες δύο συνεδριάσεις του μηνός, το αν θα διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση επαναφοράς της αγοράς από τα χαμηλά των 610 μονάδων και αν η χθεσινή αδυναμία της αγοράς να διαμορφωθεί σε κλείσιμο υψηλότερο των 647 μονάδων θα δώσει πλεονέκτημα στους πωλητές.

Το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης, με τον ΓΔ να γράφει ένα 0,55%, δεν θα πρέπει να μας ξεγελά καθώς επιτεύχθηκε μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών και έγινε στη διαδικασία των δημοπρασιών. Χάθηκε, χθες, μία μεγάλη ευκαιρία για τους αγοραστές να εκμεταλλευτούν το καλό κλίμα που από νωρίς επικρατούσε στην Ευρώπη και συνεχίστηκε το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον η νέα άνοδος του S&P 500 κατά 1,09% στις 2.711,74 μονάδες αφήνει ένα περιθώριο στους long να επιχειρήσουν σήμερα-αύριο να επανακτήσουν τις 647 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο -που και χθες έδειξε ενθαρρυντικά στοιχεία- και με τη συνδρομή συγκεκριμένων blue chips.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο ρυθμιστής της τάσης ήταν η Coca Cola, όπως από νωρίς είχαμε αναφέρει στον Εκηβόλο. Θα είναι και σήμερα; Θα αναλάβει ο ΟΤΕ που εμφανίζει μία αδυναμία να υπερβεί το όριο των 10 ευρώ ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε άλλα βαριά χαρτιά να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο; Θα δείξει, καθώς το χθεσινό «γύρισμα» της Motor Oil, την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, πίεσε τη μετοχή έως τα 20,35 ευρώ.

Στην Jumbo βγήκε αρκετή προσφορά, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά αυτή απορροφήθηκε από τα 12,22, με τη μετοχή να κλείνει στα 12,88 ευρώ με αυξημένη μεταβλητότητα. Ενθαρρυντική η επανεμφάνιση ισχυρών αγοραστών στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -με 5,29% στα 4,675 ευρώ-, σταθερά αγοραστές τα ξένα funds στην Ενεργειακή, με τη... θυγατρική να τείνει να... διπλώσει σε σχέση με τη μητρική (αποτίμηση παρά κάτι 700 εκατ. έναντι 483 εκατ.), όπως και σε μετοχές του FTMid Cap. Σε Cenergy, Intralot, Ιντρακάτ, Attica Bank, MLS, MIG η εστίαση traders και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Κίνηση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια σήμερα-αύριο.

Για να δούμε, καθώς προϋπόθεση είναι η προσπάθεια υπέρβασης των 647 μονάδων για τον ΓΔ και των 547 μονάδων για τον ΓΔ σε κλείσιμο. Θα μας δώσει ορισμένες ενδείξεις η αγορά στο διήμερο, για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v