Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βούτηξε σε χαμηλά 20μηνου το Χρηματιστήριο

Με τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και 57 εβδομάδες έκλεισε ο ΓΔ. Η κάθετη πτώση της Motor Oil με τζίρο 20,5 εκατ. ευρώ και τα παράλληλα κύματα ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο (-6,2%). Ποια Blue chips «έπαιξαν άμυνα».

Πώς βούτηξε σε χαμηλά 20μηνου το Χρηματιστήριο

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "η συνεδρίαση κατέστησε περισσότερο από εμφανές ότι εκτός του ότι δεν υπάρχουν νέες 'επενδυτικές ιδέες', αρχίζουν και εμφανίζονται αστάθμητοι παράγοντες στις ήδη υπάρχουσες, με τρανό παράδειγμα την αντίδραση της Αγοράς στις τελευταίες ειδήσεις που αφορούσαν τις Jumbo και Motor Oil".

Δυστυχώς σήμερα, παρά το ήπια θετικό ξεκίνημα στο Χ.Α., τα μικρά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και τα θετικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, η εξέλιξη της συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήλθε να επιβεβαιώσει τους φόβους της στήλης, με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο.

Μένοντας στις Αγορές ομολόγων, συνεχίστηκε η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ιταλικούς και Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους διαμορφώνεται στο 3,39% (-4 μονάδες βάσης) και αυτή του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου στο 4,18% (-1 μονάδα βάσης).

Στις αρνητικές εκπλήξεις, η εμφατική επιστροφή των πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο, η οποία έγινε περισσότερο αισθητή μετά το μέσον της συνεδρίασης, την ώρα που όλο και περισσότεροι αναλυτές έσπευδαν να επισημάνουν την σταθεροποίηση των Τραπεζικών μετοχών και την διάθεση για μη υποχώρηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Όλα τα παραπάνω, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίζουν να έχουν σαν πρώτη επιλογή το Τραπεζικό ταμπλώ, απλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις ήλθαν να προστεθούν στις επιλογές των πωλητών και οι τίτλοι των Jumbo (-2,95%) και Motor Oil (-13,88%).

Από την άλλη, η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ασφαλώς και έδειξε την "ποιότητα" των αγοραστών που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά και τον επενδυτικό ορίζοντα με τον οποίο κινούνται, αλλά συνέχισε να δικαιώνει και τις επιλογές των "short" funds, που συνεχίζουν να διατηρούν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους και κατά περιόδους, τις αυξάνουν κιόλας (!)

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, η σημερινή πτωτική κίνηση ανατροφοδοτήθηκε από κινήσεις "stop loss", ενώ αν συνεχίσουν να επιδεινώνονται κλίμα και διαθέσεις, η αυριανή συνεδρίαση θα χαρακτηριστεί και από την δριμεία επιστροφή των "margin calls".

Επίσης, στις ανησυχίες των επαγγελματιών του χώρου θα πρέπει να προστεθεί ο "φόβος για παράπλευρες απώλειες", καθώς κάποια στιγμή οι ρευστοποιήσεις μπορεί να μετατοπιστούν και σε μετοχές με σαφώς "αμυντικότερη" συμπεριφορά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη απόσυρση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η πολύ κακή εικόνα για το μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Fourlis (+2,42%), ΑΔΜΗΕ (+2,11%) και ΕΕΕ (+0,27%).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η συναλλακτική βελτίωση που συντελέστηκε με μάλλον απροσδόκητο τρόπο, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, συνέβαλλε στην κινητοποίηση των αγοραστών, διαδικασία που είναι πιθανό να συνεχιστεί. Σε συνδυασμό δε με τη βελτίωση των δεικτών και στις Διεθνείς Αγορές, διαμορφώνει προϋποθέσεις για προσπάθεια αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη προς στην περιοχή των 650 μονάδων" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Δυνατό άνοιγμα αναμένεται στις Διεθνείς Αγορές και αυτό θα δώσει τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση. Μετά από ένα ασταθή Οκτώβριο, ο νέος μήνας ξεκινάει με θετική ψυχολογία στον Τραπεζικό κλάδο, βοηθούμενο από τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μηχανισμό εγγύησης NPE, δημιουργούμενος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η σημερινή εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, αιφνιδίασε αρνητικά και τους πλέον απαισιόδοξους, δημιουργώντας αλλαγή των δεδομένων που με "κόπο" είχαν "χτίσει" οι προηγούμενες συνεδριάσεις, στην προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, οι σημερινές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 57 εβδομάδων, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στην συνεδρίαση της 25/9/2017 (-4,06%).

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ σηματοδοτεί νέα χαμηλά 20 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/2/2017 (608,79 μονάδες).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "είδε" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ από τους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 545,05 μονάδες (+0,16%), για να ακολουθήσει άτακτη υποχώρηση μέχρι τις 505,20 (-7,16%), όπου βρέθηκε στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 510,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,24%

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,24% του Τραπεζικού δείκτη, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 8/10/2018 (-6,45%).

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε σαν πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση των 547 μονάδων, για να ανοίξει τον δρόμο προς τις 553 και 595 μονάδες. Το γεγονός ότι με την πρώτη διόρθωση χάθηκε με χαρακτηριστική ευκολία η ζώνη στήριξης 525 - 515, ανοίγει διάπλατα την πόρτα προκειμένου να επιστρέψουν τα σενάρια δοκιμασίας των 457 μονάδων (!)

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση ο τίτλος του Fourli (+2,42% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που ήταν η μοναδική μετοχή, μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, από το σύνολο του FTSE25, η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Η μετοχή συμπλήρωσε 19 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, ενώ δεν πρέπει να χαθεί η πρώτη στήριξη στα 4,33 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" σημαντικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 4,90 ευρώ.

Ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,92%) και σήμερα, επηρεαζόμενη και από το γενικότερα αρνητικό κλίμα, προχώρησε σε ελεγχόμενη διόρθωση, κινούμενη χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Στα 4,87 ευρώ η ισχυρή στήριξη, στα 5,53 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, εμφάνιση πωλητή στην Ιντρακόμ (-6,87%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης (-6,12%), ενώ η Q&R (+9,76%) πέτυχε να "ρεφάρει" το χθεσινό -7,24%.

Με διαθέσεις αύξησης των συναλλαγών και "καύσιμα" από τις εξελίξεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία στην Πάρο η ΕΚΤΕΡ (+2,88%), εμφάνιση μικρού αγοραστή στην Paperpack (+6,67%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Audiovisual (+2,91%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε και ο Κέκροπας (+0,67%), καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του κρίσιμου Δικαστηρίου (στις 6/11 στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών) και ξεκίνησαν τα επιθετικά πονταρίσματα.

Δραματικές αλλαγές επεφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, ενώ είχε σαν πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση της ζώνης 651 - 658, προκειμένου να δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης προς τις 678 και 705 μονάδες, η επιστροφή των πιέσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές, επανέφερε το σενάριο πιθανής "επίσκεψης" των 610 μονάδων.

Το ημερήσιο "stop short" είναι στις 649 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,96%), η επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 1661 μονάδων, απαιτεί άμεση και δραστική μείωση θέσεων, καθώς επιστρέφουν τα σενάρια πιθανής δοκιμασίας των 1534 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.698, 1.706, 1.730 και 1.758 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" είναι στις 1.706 μονάδες.

H εικόνα στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά οι Ευρωπαϊκές Αγορές, θετικό το ξεκίνημα στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Μερίδιο στη Deutsche Bank απέκτησε hedge fund με έδρα την Νέα Υόρκη, στοιχηματίζοντας ότι ο νέος CEO μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη τη Γερμανική Τράπεζα.

Η "Hudson Executive Capital", με επικεφαλής τον πρώην CFO της JP Morgan, Ντάγκλας Μρονστάιν, ανακοίνωσε πως έχει αποκτήσει μερίδιο 3,1% στη Deutsche Bank (ένας από τους πέντε κορυφαίους μετόχους της Γερμανικής Τράπεζας). H Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο επίπεδο του 0,75%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, σε περίπτωση που το "Brexit" προχωρήσει ομαλά. Ο Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε παραπλανητικό το δημοσίευμα των "Times" που ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες μετά το "Brexit".

H παραγωγικότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 2,2%, σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το προηγούμενο τρίμηνο η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί κατά 3%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε οριακή πτώση στο τέλος του Οκτωβρίου. Χαμηλότερα από τις προσδοκίες κινήθηκε η Αμερικανική Μεταποίηση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το "Institute for Supply Management" (ΙSM), ο δείκτης δραστηριότητας υποχώρησε στις 57,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 59,8 τον Σεπτέμβριο.

Τι σχολιάζουν αναλυτές

"Ο Γενικός Δείκτης  του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 7,45% τον Οκτώβριο στις 640,15 μονάδες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η υποχώρηση του όγκου συναλλαγών, καθώς ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών από τα 44,6 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται πλέον στα 39,5 εκατ. ευρώ" αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.

Η μεταβλητότητα έχει συρρικνωθεί συνολικά, με εξαίρεση και πάλι τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος μειώθηκε για 4ο συνεχόμενο μήνα (πλην Alpha Bank) χάνοντας ένα επιπλέον 5,77%.

Η μακροοικονομική εικόνα της Χώρας δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, αν και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ΙΟΒΕ προβλέπει επιδείνωση του κλίματος, με την μέτρηση του Οκτωβρίου να διολισθαίνει περαιτέρω στο 101, από το υψηλό 105,3 τον Ιούλιο. Η βραχυπρόθεσμη τάση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου έχει μια μικρή ανοδική κλίση, καταλήγοντας στο τέλος του μήνα στο 4,19% (mid ytm), ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (πλην του Χρηματοοικονομικού Τομέα) της ΤτΕ, του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,1% mid-ytm, από 2,84% mid-ytm τον Σεπτέμβριο.

Για τον μήνα που ξεκίνησε το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 580 και 700 μονάδων. Οι συνθήκες στις Αγορές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, ωστόσο η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Στην Γειτονιά μας, τα ζητήματα με Ιταλία και Τουρκία είναι ανοιχτά και αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο. Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες με χαμηλό EV/EBITDA (ο μέσος όρος για τον FTSE Large Cap υπολογίζεται στο 7,5 και για τον ΓΔ στο 7,2), ικανοποιητικές και προβλέψιμες  λειτουργικές ταμειακές ροές, αρκετές να εξυπηρετήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα (εξετάζουμε και την αναλογία αγορά ενσώματων παγίων στοιχείων προς τις αποσβέσεις, να είναι τουλάχιστον κοντά στην μονάδα, αν όχι υψηλότερα) της Επιχείρησης και μια μερισματική απόδοση μεγαλύτερη του 2,5%.

"Προσεχώς, δεν αποκλείουμε μια ανοδική αντίδραση για τον ΓΔ προς την περιοχή των 680 μονάδων. Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να στηριχθεί από το ευρύτερο κλίμα στις Αγορές, αλλά κυρίως από τον MSCI Emerging Markets με τον οποίο η συσχέτιση (correlation 0,95) μας είναι πολύ υψηλή σε εβδομαδιαίο επίπεδο", τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Merit Sec.

Οι πρωταγωνιστές της συνεδρίαςης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ, υποχωρεί ελαφρώς τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί έντονη υποχώρηση).

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την Ελληνική Οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ειδικότερα, η EBRD προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα κινηθεί φέτος στο 2,2%, πάνω από το στόχο, εκτιμώντας ότι το 2019 θα κυμανθεί στο 2,3%, με τις εξαγωγές να αποτελούν το βασικό "μοχλό" ανάπτυξης. 

Η Τράπεζα εκτιμά ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις στην Ελληνική Οικονομία.

Την προτίμηση του Ταμείου να εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση των αντιμέτρων, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. Ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι "πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί".

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 640,88 μονάδες (+0,11%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία, υποχωρώντας μέχρι τις 619,25 (-3,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,61 (-3,21%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέο χαμηλό στις 618,46 (-3,39%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,25%.

Ο τζίρος στα 51,1 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ), ενώ ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 62,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΦΡΛΚ.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

H εικόνα στα παράγωγα

Συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.218 συμβόλαια).

Στα 5.685 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.431  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.232, 1.078 για τον Νοέμβριο και 154 για τον Δεκέμβριο,τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.636,25) κινήθηκε μεταξύ 1.635,25 και 1.680 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.787), Alpha Bank (3.130), Πειραιώς (2.918), ΔΕΗ (1.355), ΟΠΑΠ (588), Εθνική (15.473), Μυτιληναίο (266), ΓΕΚ (138), MIG (463), Motor Oil (975), Viohalco (265), Ελλάκτωρα (283).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.360, Eurobank 38.657, Alpha Bank 23.835, Εθνική 212.106, Πειραιώς 13.629.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών.

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 30.395.480 τεμ., (από 29.751.227 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.466.057 τεμ. (28.468.590), ΔΕΗ 6.139.763 τεμ. (6.139.763), Eurobank54.483.101 τεμ. (53.483.101), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.870) Folli FollieGroup 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v