Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα χαμηλά 33 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη

Πτώση 5,4% στον απόηχο του MSCI για τις τράπεζες και προσγείωση Γενικού Δείκτη στις 630 μονάδες. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα για τις τέσσερις συστημικές μετοχές. Πιέσεις σήμερα και στα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Νέα χαμηλά 33 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη

Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, "ακόμα και αν υπάρξουν βραχύβια διαλείμματα ανοδικής αντίδρασης, το Χ.Α. εισέρχεται σε φάση πλαγιοκαθοδικής πορείας, τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, όπου κάθε ανοδική αντίδραση στο Τραπεζικό ταμπλώ, θα αντιμετωπίζεται με αυξημένη επιφυλακτικότητα".

Σήμερα οι λίγοι αγοραστές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο να μην απειληθεί η "γραμμή προκαλύψεως" στις 630 μονάδες του Γενικού Δείκτη, έστω και αν αυτή παραβιάστηκε οριακά προς το τέλος της συνεδρίασης, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν τον στόχο τους, αν συνεχιστεί η επιβάρυνση του κλίματος στο Τραπεζικό ταμπλώ, η έντονη μεταβλητότητα - επιφυλακτικότητα των Διεθνών Αγορών και τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου επιστρέφει υψηλότερα του 4,5% και πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 4,54% (+8 μονάδες βάσης).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμφανής υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), αλλά και το γεγονός ότι ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"O υποχρεωτικός χαρακτήρας της αποεπένδυσης από Τραπεζικούς τίτλους μέχρι το τέλος του μήνα, δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές σκέψεις, από τη συνέχιση των αθρόων πωλήσεων για τους Θεσμικούς Επενδυτές εξωτερικού που τους κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Η έκταση των τοποθετήσεων στους λοιπούς Δεικτοβαρείς τίτλους θα κρίνει το τελικό πρόσημο του Γ.Δ." ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή υποχώρηση χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική, δεδομένων των εξελίξεων, με την Αγορά να δείχνει περισσότερο προετοιμασμένη, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΔΤΡ θα αποφύγει την καταγραφή νέου τοπικού χαμηλού. Εν τέλει, αυτό που μένει και επηρεάζει την συνολική εικόνα, είναι ότι συρρικνώνεται σταθερά το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Χώρα. Για τους διεθνείς μετοχικούς δείκτες και κυρίως στις ΗΠΑ, αυξημένη σημασία δίνουμε στις ανακοινώσεις των πρόδρομων δεικτών, καθώς μεγέθη χειρότερα των εκτιμήσεων ενδέχεται να δημιουργούν πιέσεις" τόνιζε η Merit Sec.

"Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας αναμένεται σήμερα, με τους Επενδυτές να εστιάζουν στα πλάνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα NPEs και SPV των Τραπεζών, τα οποία θα παρουσιαστούν στις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών" ανάφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι σπεύδουν να επισημάνουν πως, "η διαγραφή των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ από τον MSCI Standard είναι μια πολύ δυσμενής εξέλιξη για το Χ.Α., καθώς μειώνεται η στάθμιση της Ελλάδος ως Επενδυτικός Προορισμός. Φάνηκε ότι τα 'short' funds που εγκαίρως εκτίμησαν κάτι τέτοιο, ή είχαν την 'εσωτερική πληροφόρηση' για τις επικείμενες εξελίξεις, είχαν δίκιο και θα πληρωθούν για τα 'στοιχήματα' που πήραν. Τα όποια κεφάλαια εισέλθουν στις Τραπεζικές μετοχές, λόγω της υποβάθμισής τους στο δείκτη MSCI Small Cap, θα είναι πολύ μικρότερου 'ειδικού βάρους', ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει από τις αναγκαστικές πωλήσεις Τραπεζικών μετοχών, οι Ξένοι δεν θα το διοχετεύσουν σε άλλες Ελληνικές μετοχές, οπότε το πρόβλημα ρευστότητας στην Εγχώρια Αγορά δείχνει να παρατείνεται".

Μετά τα παραπάνω και με δεδομένη την νευρικότητα και των Διεθνών Αγορών, η στήλη προσέτρεξε στον Απόστολο Μάνθο (AenaonMarkets), για την λήψη τεχνικών οδηγιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και ξεκινώντας από την Alpha Bank (-4,58% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), "παρά την αποφυγή 'μετωπικής' με τον MSCI, το διάγραμμά της είναι ιδιαίτερα 'πληγωμένο' καθώς συνεχίζει να παλεύει χαμηλότερα του ορίου των 1,3700 ευρώ. Σημείο που δεν πρέπει να χαθεί τα 1,19 - 1,18 ευρώ".

Για την Εθνική (-5,87% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), "άσχημο το χθεσινό καθοδικό χάσμα κάτω από τη ζώνη στήριξης του 1,3800 με 1,3200 ευρώ. Πρέπει επειγόντως να πάρει ανοδικά το 1,3200 στις επόμενες συνεδριάσεις για να μην ανοίξει πεδίο με τα 1,10 ευρώ.

Για την Eurobank (-7,64%), "ο MSCI 'τσαλάκωσε' στη κυριολεξία το σενάριο ανοδικής τμήσης του επιπέδου αντιπαράθεσης των 'Bulls' & 'Bears' στα 0,6150 με 0,6000 ευρώ. Κρίσιμο σημείο επανάκτησης τα 0,5650 - 0,55 ευρώ που χάθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, ανοίγοντας δρόμο για υποχώρηση προς τα 0,4860 - 0,4750 ευρώ.

Για την Πειραιώς (-2,11%), "η 'κερκόπορτα βρίσκεται στο 1,00 ευρώ. Εάν καταλυθεί, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για επίπεδα στήριξης χαμηλότερα των 0,8000 ευρώ".

Ακούραστος ο κ. Μάνθος, έδωσε τις εκτιμήσεις του και για τους Ξένους δείκτες - σηματωρούς.

Για τον S&P 500, η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 2727 με 2725 μονάδων, άνοιξε τον δρόμο για την περιοχή στήριξης των 2700 - 2680 μονάδων. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 2600 μονάδες.

Για τον Γερμανικό DAX, "αν χαθούν σε 'Daily close' οι 11400 μονάδες, τότε θα 'ανοίξει η όρεξη' των 'Bears' για το επίπεδο των 10900 μονάδων".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε την συνεδρίαση με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 490,95 μονάδες (+1,39%), όμως κάπου εκεί οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης και ο εν λόγω δείκτης βυθίστηκε μέχρι τις 458,26 μονάδες (-5,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 459,56 (-5,09%), μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νέα χαμηλά στις 457,53 (-5,51%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 457,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,42%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 33 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες).

Για τον Τραπεζικό δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 495 μονάδες, ενώ αν χαθεί το τελευταίο "οχυρό" στις 457 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η "κατολίσθηση" προς τις 358 μονάδες (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και της Τρ. Αττικής θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, θα είναι η παροχή ενημέρωσης αναφορικά με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο θα περιλαμβάνεται στην επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που θα παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "χωρίς αντιστάσεις από την πλευρά των Τεχνοκρατών ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για την Ελλάδα και το θέμα των συντάξεων στο EwG, κάτι που είχε επαναληφθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος ώστε να υπάρξει απόφαση για το θέμα στις 21 Νοεμβρίου στο Eurogroup".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή της Fourlis (+3,15%), στον απόηχο της υποβολής φακέλου - αίτησης για χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΕΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η υπό σύσταση θυγατρική εταιρεία του ομίλου "Trade Estates" υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΕΑΠ.

Στον φάκελο αίτησης αδειοδότησης ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, καθώς και τα επενδυτικά ακίνητα λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 176 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.

Στα 4,42 ευρώ το ημερήσιο "stop long", στα 4,95 - 5,22 ευρώ, η πρώτη ζώνη αντίστασης.

"Ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις η ΔΕΗ (-3,82%), εν μέσω εκτιμήσεων για αποτελέσματα εννεαμήνου που είναι πιθανόν να προβληματίσουν την Αγορά. Στα 1,243 το ημερήσιο "stop long". Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 1,392 ευρώ.

Συνεχίζουν να μειώνονται τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Παϊρης (+4,71%) συνεχίζει την προσπάθεια αναρρίχησης με λίγες συναλλαγές, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιασώ (+5,49%), MIG (+0,14%) και Κρι Κρι (+1,11%), ενώ η Σελόντα (+3,63%) αντέδρασε μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Δεν δείχνουν καλές οι τεχνικές ενδείξεις για τους βασικούς δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης αφήνει κάποιες τελευταίες ελπίδες στους "buyers" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 630 μονάδων.

Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, θα επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια για δοκιμασία των 610 - 600 και 580 μονάδων. Πλησιέστερη αντίσταση στις 640 μονάδες.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το καλύτερο σενάριο για τον Δείκτη, εξαντλείται στις 658 - 664 μονάδες.

Για τους πιο "γρήγορους παίκτες", το ημερήσιο "stop short" στις 645 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,59%), εκεί που διεκδικούσε κίνηση υψηλότερα των 1700 μονάδων, έχασε και την στήριξη στις 1675 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις στις 1657 και 1644 μονάδες, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1644 μονάδων, θα ανοίξει την "καταπακτή" προς τις 1628 - 1626, 1610 (ημερήσιο "stop long") και 1534 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1691 - 1698 και 1730 μονάδες (gap).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τελικά η διαρροή των προηγουμένων ημερών, για πιθανή έξοδο τριών Τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI Emerging Markets και MSCI Greece Standard, επιβεβαιώθηκε στο δυσμενέστερο σενάριό της" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η έξοδος των Τραπεζών από τους συγκεκριμένους δείκτες, χωρίς αναπλήρωση άλλων τίτλων, είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που αθροίζεται σε τόσα άλλα (Follie- Follie, αποχώρηση εταιρειών). Παρά την αύξηση βαρύτητας άλλων τίτλων θα επιφέρει σημαντικές εκροές, αλλά και υποβάθμισή του, σε σχέση με ανταγωνιστικές του Αγορές.

Από τις αρχές Οκτωβρίου το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε ένα οριζόντιο κανάλι τιμών, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά του.

Αν και ένα πιθανό "window dressing", ωραιοποίησης των πιεσμένων αποτιμήσεων όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους, φαντάζει δύσκολο σήμερα, δεν πρέπει να αποκλείεται. Δυσκολεύει όμως όλο και περισσότερο, αφού οι διεθνείς συγκυρίες δεν βοηθούν ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα.

Τα μεγάλα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι εδώ και σιγά γιγαντώνονται όλο και περισσότερο. Τα βασικά θέματα όπως ο Ιταλικός προϋπολογισμός, το "Brexit", οι πιθανές συνέπειες από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, ο περιορισμός των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και η αυξητική τάση των επιτοκίων διεθνώς, παρουσιάζουν επιπλοκές και οι λύσεις δεν φαίνονται ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες.

Το 10ετες Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει ακλόνητο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,50%, προφανώς γιατί πέρα από την επίδραση του Ιταλικού "πυρετού", κάτι δεν αρέσει στις ομολογιακές Αγορές (παροχολογία- εκλογολογία – πολιτικές ακρότητες –γεωπολιτικά).

Όσο για τους πανηγυρισμούς περί υπέρ-πλεονασμάτων τα 4,31 εκατ. Φορολογούμενοι (+6,30% σε σχέση με 2017) που χρωστούν 104 δισ. ευρώ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την "επιτυχία" της οικονομικής πολιτικής και ακόμα δεν έχει κλείσει το έτος (!)

Το ποιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι οφειλές κάτω από 500€ αυξήθηκαν σε ένα έτος κατά 14,2%, δείχνοντας τον στραγγαλισμό των χαμηλότερων εισοδημάτων. Έτσι πιθανή διάσπαση του επιπέδου 4,70%, για την απόδοση του 10ετους ομολόγου, ανοίγει υψηλότερους στόχους και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στην Ελληνική Οικονομία.

Ο δείκτης Τραπεζών που περιλαμβάνει τους "4 καβαλάρηδες της Ελληνικής χρηματιστηριακής Αποκάλυψης", έχει πλησιάσει επικίνδυνα το κάτω μέρος της ζώνης 560 - 450 μονάδων, καθιστώντας την ζωτική ζώνη στήριξης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Επιβεβαιωμένη διάσπαση του 450, οριοθετεί αρκετά χαμηλότερους στόχους, με πιθανή διάχυση της πίεσης και σε άλλους τίτλους. Οι 487 και 494 μονάδες αποτελούν τις κοντινές αντιστάσεις, χωρίς να αναιρούν την αρνητική τεχνική εικόνα του.

O Γενικός Δείκτης, έχει αποτύχει αλλεπάλληλες φορές από τις αρχές Οκτωβρίου, να επανέλθει άμεσα άνω των 650 - 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση (660 μονάδες, ή 50% Fibo της τελευταίας πτωτικής κίνησης 710 - 610). Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 630 μονάδες, αυξάνει ξανά τις πιθανότητες για επαναπροσέγγισης των 614 μονάδων, επιβαρύνοντας την ήδη, τεχνικά, αρνητική εικόνα του και επηρεάζοντας άμεσα αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Αντίστοιχα, η έγκυρη προς τα κάτω διάσπαση των 1660 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να μην είδαμε τα χειρότερα. Η επαναλαμβανόμενη αδυναμία του να διασπάσει και να κρατήσει το επίπεδο του 1700 - 1710, δημιουργεί αρνητικές προοπτικές για την συνέχεια. Οι επόμενες γραμμές αμύνης στις 1650 και 1636 μονάδες και τελευταίο "οχυρό" στις 1610 μονάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ημερήσιος εκθετικός μέσος 200 για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 723,73 μονάδες και για τον FTSE25 στις 1898,13 μονάδες, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τις πρόσφατες εκροές από τα 2 μεγαλύτερα Ελληνικά ETF, αλλά και την μείωση της Ελλάδας σε (Tracker) δείκτες αναφοράς, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά την θέση μας ότι οι γεωπολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο μέχρι το τέλος χρόνου, αυξάνοντας την μεταβλητότητα (volatility) και δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..

Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών, την παρούσα περίοδο, αν και εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, λαμβάνοντας υπόψη το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον.

"Στην παρούσα πονηρή - ρευστή χρονική συγκυρία, ακολουθείστε την συμβουλή του Καρτέσιου (1596 - 1650) 'De omnibus Dubitandum' – Να αμφιβάλλεις για όλα" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

"Η Κομισιόν φαίνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει επίσημα κατά της Ιταλίας, για παραβίαση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ως προς αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Οι Ιταλοί θέλουν μια αναμέτρηση δυνάμεων. Μπορούν να την έχουν", σχολίασε σε εμπιστευτική συνομιλία με την DW ένας Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Στο 3,51% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους ομολόγου (+3 μονάδες βάσης).

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των Βρετανικών λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο, φτάνοντας σε χαμηλό έξι μηνών. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,5% τον περασμένο μήνα, από τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με τον μέσο όρο προβλέψεων δημοσκόπησης του Reuters που έκανε λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Οι νέες αιτήσεις των Αμερικανών για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 2.000, φτάνοντας στις 216.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου, ελαφρώς περισσότερες από την πρόβλεψη για 210.000, σύμφωνα με το MarketWatch.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,5% τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13,5, από 15,3 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight".

Στα 11,8, από 12,7 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "accumulate".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 637,8 μονάδες (+0,50%), όμως από εκεί και πέρα η πορεία που ακολούθησε ήταν σταθερά πλαγιοκαθοδική μέχρι τις 629,45 (-0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 630,35 (-0,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 630,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 38,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, οι συναλλαγές υποχώρησαν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.717 συμβόλαια).

Στα 1.436 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.621 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.717, 2.480 για τον Νοέμβριο, 2.157 για τον Δεκέμβριο και 80 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.657,25) κινήθηκε μεταξύ 1.655 και 1.681 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.300 Ελ. Πετρέλαια, 18.092 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.964), Alpha Bank (2.783), Πειραιώς (2.784), ΔΕΗ (1.145), ΟΠΑΠ (156), Εθνική (32.043), Μυτιληναίο (293), MIG (559), ΟΤΕ (342), Τέρνα Ενεργειακή (153).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.136, Eurobank 28.866, Alpha Bank 24.207, Εθνική 248.130, Πειραιώς 14.099.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,85%

2018-11-12

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-10-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.293.190 τεμ., (από 28.344.316 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.420.057 τεμ. (28.420.057), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 57.407.678 τεμ. (57.143.308), Εθνική 8.693.215 τεμ. (8.723.215), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v