Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διχασμός τραπεζών με μπαλαντέρ Coca Cola

Με σημαντικές απώλειες για Πειραιώς και Εθνική ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση ενώ Eurobank και Coca Cola εξασφάλισαν το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις για ΔΕΗ, Lamda, Φουρλή. Σε υψηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

ΧΑ: Διχασμός τραπεζών με μπαλαντέρ Coca Cola

Συνεδρίαση - ορισμός της επιφυλακτικότητας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος μικρότερο των 7 μονάδων, με αρκετές εναλλαγές προσήμων και όλα να δείχνουν ότι το σύνολο των ενεργών traders, περιμένει την συνεδρίαση της Παρασκευής και πιθανότατα τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Αν και οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, από την μέση της συνεδρίασης και μετά το Τραπεζικό ταμπλώ "διχοτομήθηκε", καθώς Alpha Bank (μέχρι τις τελικές δημοπρασίες) και Eurobank (+2,33%), ακολούθησαν εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, σε σχέση με τους τίτλους των Εθνικής (-8,64%) και Πειραιώς (-7,96%), πιθανότατα στην λογική των αναμενόμενων εκροών λόγω MSCI, αλλά και στον απόηχο της ανακοίνωσης για επικείμενη συγχώνευση μεταξύ Eurobank και Grivalia.

Βέβαια όλα τα παραπάνω πριν τις τελικές δημοπρασίες, όπου όσοι παρακολούθησαν τις τιμές που άλλαζαν μέσα στο 10λεπτο των δημοπρασιών, είδαν μέχρι και ακραίες, τουλάχιστον, μεταβολές, ένα δείγμα του τι περιμένει το Χ.Α. στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank (-1,25%), Εθνική και Πειραιώς, αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σημερινό, μετά βασάνων, θετικό πρόσημο της συνεδρίασης, εξασφαλίστηκε από τους "τρεις σωματοφύλακες" (Les Trois Mousquetaires).

Πιο συγκεκριμένα, από την "ευγενική χορηγία" της ΕΕΕ (+3,75%), καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ προς το τέλος σημαντικές βοήθειες έδωσαν ΟΤΕ (+2,02%) και Motor Oil (+2,50%), επιχορηγούμενοι και από τις τελικές δημοπρασίες, που τους έκλεισαν στα υψηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αποκαρδιωτική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, εξαιρουμένης της ΕΕΕ, αλλά και η διατήρηση του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω των υψηλών προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Τα νέα δεδομένα της Eurobank, αλλά και η υποδοχή του σχεδίου της TτΕ από τον SSM, για το δικό της 'SPV', με στόχο της μεταφορά των μισών NPEs, θα συνεχίσουν να απασχολούν και σήμερα την Αγορά προκαλώντας μεταβλητότητα, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι πωλήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων λόγω MSCI. ΟΠΑΠ και Aegean ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 9μηνου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η ανοδική εκτόνωση της Εurobank ήταν σύντομη, αλλά εν μέρει το αποδίδουμε και στο discount που διατηρούσε ο τίτλος της Grivalia, σύμφωνα με την σχέση ανταλλαγής, για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, προσφέροντας την δυνατότητα εκμετάλλευσης του ανοίγματος στα χαρτοφυλάκια που είχαν ήδη την Τράπεζα. Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους της Χώρας αποδίδεται κυρίως, στην αντίστοιχη υποχώρηση της απόδοσης της ιταλικής 10ετιας. Λόγω MSCI, μέχρι την Παρασκευή δεν περιμένουμε πολλά απ’ τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α." τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

"Στη σημερινή ατζέντα ΟΠΑΠ και Aegean δημοσιεύουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ενώ η ΕΧΑΕ έχει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών. Η Εγχώρια Αγορά είναι σε συσσώρευση, ωστόσο κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω αποτελεσμάτων, θα μπορούσαν εκδηλωθούν" εκτιμούσε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 437,27 (+1,53%) και 423,84 μονάδων (-1,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 436,4 (-0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 421,46 μονάδες και στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 2,14%.

Για τον ΔΤΡ και σύμφωνε με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πρώτο ζητούμενο είναι η ανακατάληψη των 457 μονάδων και μεγάλο ζητούμενο ο στόχος επιστροφής υψηλότερα των 547 μονάδων, με απώτατο στόχο τις 695 μονάδες. Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν κινητικότεροι, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 358 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ρεαλιστικό κρίνει η Αγορά το σχέδιο της Eurobank να προχωρήσει, ως το τέλος του 2019, σε τιτλοποίηση και απο-ενοποίηση 'κόκκινων' δανείων, ονομαστικής αξίας 7+2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο του τριετούς πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Η Τράπεζα συνδυάζει την κεφαλαιακή ενίσχυση από την απορρόφηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ, με την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, αλλάζει όλη η αρχιτεκτονική του ομίλου, ώστε να αποφευχθεί το 'dilution' στους Μετόχους, λόγω της ζημίας που θα εγγραφεί από την τιτλοποίηση των δανείων".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "θετική και ουσιαστική, χαρακτηρίζουν Στελέχη της Τραπεζικής Αγοράς την κίνηση της Eurobank και επισημαίνουν ότι η στήριξη των Μετόχων στην παρούσα φάση αποτελεί το 'κλειδί' για τη θωράκιση των Τραπεζών και τη σταθερότητα του κλάδου. Το εγχείρημα της Τράπεζας, ωστόσο, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα Τραπεζικά Ιδρύματα, καθώς, όπως εξηγεί στο 'Euro2day.gr' υψηλόβαθμο Στέλεχος συστημικής Τράπεζας, 'κανένα Πιστωτικό Ίδρυμα δεν αντέχει να απορροφήσει ισχυρό πλήγμα στα κεφάλαιά του, εξού και δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μία τέτοιου μεγέθους συναλλαγή".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, μπορεί η τελική εικόνα ΓΔ και FTSE25 να δείχνει θετικό πρόσημο και διαθέσεις συσσώρευσης, όμως αυτά που έλαβαν χώρα στο Τραπεζικό ταμπλώ και οι τιμές που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια των τελικών δημοπρασιών, "χτύπησαν κόκκινο συναγερμό" σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, εν όψει της επερχόμενης Παρασκευής.

Σύμφωνα με αναλυτές, κάθε προσπάθεια βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης, θα βρίσκει μπροστά της πανέτοιμους πωλητές, λόγω των επικείμενων εκροών από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της ΕΕΕ ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του "σωματοφύλακα" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Τεχνικά, με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 26,05 ευρώ, ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 27,67 ευρώ.

"Ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή του Fourli (-4,58%), καθώς σήμερα οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικότερες διαθέσεις. Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική πορεία, η πρώτη στήριξη στα 4,06 - 4,00 ευρώ. Στα 5,11 ευρώ το ημερήσιο "stop short".

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, όλο και χαμηλότερα κινείται ο Ελλάκτωρας (-4,41%), πιθανότατα και λόγω MSCI (επικείμενη έξοδος από Small Cap), πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, για τον Άνεμο (-0,94%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (-1,58%).

Αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και με "πρωινό" αγοραστή ο Νηρέας (+12,88%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Σελόντα (+5,33%) και Centric (+4,09%), επιμένει πλαγιοανοδικά το Ιασώ (+3,10%), ενώ σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις επέδειξαν σήμερα οι αγοραστές στον Μουζάκη (+10%). Ο τίτλος και τεχνικά, έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από την συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου.

Τεχνικά, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση δεν μην άλλαξε τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες, όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μόνο αισιόδοξη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 602 μονάδων, υφίστανται οι αμυδρές ελπίδες για κίνηση προς τις 658 μονάδες, αν υπερβεί τις ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 619 (ισχυρή) και 636 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, "περιμένουν" οι 593 και 580 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,89%), οι 1675 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς και πιθανός στόχος, σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1587 - 1600 μονάδες. Η προσέγγιση και πολύ περισσότερο η κίνηση υψηλότερα των 1675 μονάδων, θα επιφέρει σημαντικό κλείσιμο θέσεων από εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια, συνεπώς θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης, προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά.

Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 1548 - 1534 μονάδων θα επιδεινώσει την τεχνική εικόνα, επαναφέροντας τα σενάρια προσέγγισης των 1400 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η νηοπομπή των πτωτικών συνεδριάσεων των προηγούμενων ημερών, που οδήγησε στη διάσπαση των 600 μονάδων (στις 593,05 μονάδες στις 20/11), ελέω των ρευστοποιήσεων Τραπεζικών τίτλων ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σήμανε 'κόκκινο συναγερμό' στους Έλληνες τραπεζίτες" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η πρωτοβουλία της ΤτΕ για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου, ώστε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων από το ενεργητικό των Τραπεζών σε "φορέα ειδικού σκοπού", είναι σε εξέλιξη. Ήδη δε εξετάζεται από τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός). Την ίδια ώρα, μια άλλη Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank, παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της.

Τα δεδομένα του deal, που ομολογουμένως αιφνιδίασε την Επενδυτική Κοινότητα, είναι αξιοσημείωτα και παρά τη συνθετότητα του εγχειρήματος οδηγούν στην ταυτόχρονη υλοποίηση δύο στόχων: την κεφαλαιακή αναβάθμιση της Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia, βελτιώνοντας θεαματικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και τη δραστική εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους από NPEs στο νεοσύστατο "SPV" που θα προχωρήσει στη διαδικασία τιτλοποιήσεων.

Η Τράπεζα έτσι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να "αλλάξει σελίδα" και να ασχοληθεί ενεργητικότερα με αναπτυξιακούς στόχους και ιδιαίτερα την διαμόρφωση αυξημένων στόχων δανειοδοτήσεων, κτίζοντας τις προϋποθέσεις να αλλάξει το πρόσημο της μέχρι τώρα αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

Παράλληλα, το μήνυμα για τις άλλες Τράπεζες είναι ότι πρέπει να αναζητήσουν τους δικούς τους τρόπους, ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης, χωρίς να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, διαδικασία που είναι πιθανό να συνυφανθεί με το σχέδιο της ΤτΕ, αφού δεν υπάρχει Ιδιώτης βασικός Μέτοχος για λύσεις ανάλογες εκείνης που δρομολογείται στη Eurobank.

Σημαίνουν τα παραπάνω ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό Χρηματιστήριο; Είναι μάλλον πρόωρο να αποφανθεί κάποιος καταφατικά στο καίριο αυτό ερώτημα, ενόσω μάλιστα συνεχίζονται οι αθρόες πωλήσεις Ξένων χαρτοφυλακίων, που θα ολοκληρωθούν στις δημοπρασίες της συνεδρίασης της Παρασκευής, σε ανταπόκριση της επιβεβλημένης αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.

Υπό προϋποθέσεις ωστόσο και στο βαθμό που δρομολογηθεί η εξυγίανση όλων των χαρτοφυλακίων των συστημικών Τραπεζών, με τις Ευρωπαϊκές Αρχές να έχουν βαρύνοντα ρόλο στο σχετικό εγχείρημα, είναι πιθανό να υπάρξει ένας "διαφορετικός Δεκέμβρης", με την τεχνική ανάλυση να συνεχίζει να οριοθετεί την περιοχή των 620 μονάδων ως όριο αντίστασης, αλλά και των 580 μονάδων ως όριο στήριξης. Επί του παρόντος, η νευρικότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα αποτυπώνει την εναλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας από αρνητική σε θετική και το αντίθετο.

Στο μεταξύ το διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να έχει δεδομένα που τροφοδοτούν τις αναταράξεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ενέκρινε το σχέδιο για το "Brexit" με τη Βρετανική Βουλή να έχει τώρα το λόγο.

Η Γερμανική Οικονομία κατεβάζει ταχύτητα με τους δείκτες να επιδεινώνονται.

Όμως, η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών δείχνει να αποκλιμακώνεται, καθώς διαφαίνεται ότι οι Ιταλοί υποχωρούν στις θέσεις τους για τον προϋπολογισμό, με ευεργετικές συνέπειες στα πολυετή ομόλογα, τα Ιταλικά αλλά και τα συνδεδεμένα με αυτά Ελληνικά (στο 4,30%-4,40% τα 10ετή). Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το αποτέλεσμα του "G20" στο τέλος της εβδομάδος με τη συνάντηση Τrump και Xi να καθορίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, για τις εμπορικές σχέσεις.

"Παραμένει επομένως το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών για τις Αγορές, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις τους" σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Τα σενάρια που αναπαράγονται στον Ιταλικό Τύπο για μείωση του στόχου για το έλλειμμα κατά 0,2%, στο 2,2% από 2,4% από την Κυβέρνηση σχολιάζει η Citi.

Σύμφωνα με τον Οίκο, "το περιθώριο διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Η Ρώμη θα πρέπει να ολοκληρώσει την αναδίπλωση στα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό και να δεσμευτεί για ουδέτερη δημοσιονομική στάση και για τήρηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό. Κάτι τέτοιο δείχνει αδύνατον να συμβεί".

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα από τις Αμερικανικές, στην περίπτωση που γίνει πλήρης εμπορικός πόλεμος, αλλά οι Αναδυόμενες Αγορές θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα", σημειώνει έρευνα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Γερμανικό περιοδικό "Wirtschaftswoche" μετέδωσε ότι στα χέρια του Τραμπ βρίσκεται έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου. "Ο Τραμπ, πιθανότατα, θα αποφασίσει για τους δασμούς ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τις συναντήσεις της στη 'G20" επισημαίνεται στο δημοσίευμα του περιοδικού.

Σύμφωνα με πηγές του "Wirtschaftswoche", η έκθεση προτείνει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από όλες τις Χώρες, πλην του Καναδά και του Μεξικό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει να εφαρμοστεί η επιβολή των επιπρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα Κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ., δηλαδή η άνοδος του συντελεστή δασμολόγησής τους στο 25% από το τρέχον 10%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα "The Wall Street Journal", ο Τραμπ χαρακτήρισε πολύ απίθανο να αποδεχθεί το αίτημα της Κίνας να μην προχωρήσει στην επιβολή των επιπρόσθετων δασμών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου.

Ενισχύονται οι τιμές των κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και τα κέρδη μειώνονται στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 5,5%, σε ετήσια ανάγνωση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας επιβράδυνση από την αύξηση κατά 5,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Case-Shiller.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Ελληνικά Χρηματιστήρια τόσο το τρίτο τρίμηνο, όσο και στο εννεάμηνο η Beta Securities, θέτοντας υπό αναθεώρηση τη σύσταση και την τιμή - στόχο.

Το Χ.Α., εξέτασε περιπτώσεις μετοχών εταιρειών, οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του κανονισμού του Χρηματιστηρίου περί διαγραφής και αποφάσισε τα εξής:

1. Τη διαγραφή των μετοχών των εταιρειών: Altec, Alco, Αττι-κατ, Βαλκάν, Έδραση, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΒΖ, Μηχανική, Τεξαπρέτ, Τρόπαια, T Bank και Ταχ. Ταμιευτήριο, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Ως ημερομηνία αφαίρεσης όλων των μετοχών των προαναφερόμενων εταιρειών από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ορίστηκε η Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018.

Τη χορήγηση προθεσμίας έως τις 30 Ιουνίου 2019 στις εταιρείες Κεραμεία Αλλατίνη και Μπ. Βωβός, κατόπιν σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος των εταιρειών και προκειμένου να άρουν τους λόγους που επιβάλουν τη διαγραφή των μετοχών τους.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 609,28 (+0,97%) και 602,42 μονάδων (-0,17%), στις 17.00 βρέθηκε στις 605,28 (+0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 604,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 75 εκατ., από τα οποία τα 22,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΓΡΙΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ), ενώ ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΣΑΡ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε, σχετικά, ικανοποιητικά επίπεδα στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.473 συμβόλαια).

Στα 3.910 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.031 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.357, 1.335 για τον Δεκέμβριο και 22 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.590,5) κινήθηκε μεταξύ 1.577 και 1.604,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.400 Motor Oil, 293.360 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.129), Alpha Bank (2.647), Πειραιώς (2.713), ΔΕΗ (531), Εθνική (46.017), Μυτιληναίο (228), MIG (358), ΕΕΕ (186), ΟΤΕ (300), ΑΔΜΗΕ (339), Ελλάκτωρα (425), Ελ. Πετρέλαια (141), ΟΠΑΠ (546), Intralot (458).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.626, Eurobank 48.237, Alpha Bank 25.015, Εθνική 271.289, Πειραιώς 14.773.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                   Name of Issuer                    NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,59%

2018-11-20

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.984.518 τεμ., (από 29.984.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.020.379 τεμ. (23.630.982), ΔΕΗ 6.483.732 τεμ. (6.478.732), Eurobank 50.154.308 τεμ. (57.848.331), Εθνική 6.820.078 τεμ. (6.714.623), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v