Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης

Οριακές απώλειες για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Οπλα στη «φαρέτρα» των long η ψήφος εμπιστοσύνης και η βελτίωση του κλίματος στις αγορές. Τα όρια κίνησης για τους δείκτες, η κινητικότητα στα blue chips και το stock picking στα «μεσαία».

ΧΑ: Στις τράπεζες το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης

Τραπεζική ώθηση στη Wall Street, κέρδη σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, απώλειες σε Λονδίνο. Και στο ΧΑ, φρένο στην πτώση.

Στις 622,76 με χαμηλό ημέρας στις 618,01 και υψηλό στις 627,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διαμορφώθηκε χαμηλότερα της περιοχής του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών αλλά σε σημείο που αφήνει και τους long και τους short να προσβλέπουν στη συνέχεια.

Βασική προϋπόθεση για τους πρώτους να μην ολοκληρωθεί η εβδομάδα με τον ΓΔ σε τιμές χαμηλότερα των 613 μονάδων, συνεκτιμώντας πως αύριο Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά (απλή) μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα και το βράδυ ο οίκος Standard & Poor's θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία. Η αγορά, συνεκτιμώντας την προ ημερών έκθεση του οίκου, δεν περιμένει κάποια κίνηση, με οποιαδήποτε αναβάθμιση να θεωρείται τεράστια έκπληξη και ξεκάθαρη ενέργεια (υπο)στήριξης της Αθήνας. Συνεπώς στο εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων, και δη ημερών, έχει προεξοφληθεί-ενσωματωθεί η μη μεταβολή του βαθμού που έχει δώσει ο οίκος.

Παράμετρος που συντηρεί στην αγορά τους long η τελευταία ανοδική αντίδραση της Wall Street, στηριζόμενη από τη Δευτέρα κυρίως στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τάση είναι ανοδική, ο S&P500 ενισχύθηκε περαιτέρω, με 0,22% στις 2.616 μονάδες, αλλά πλέον ο δείκτης έχει πλησιάσει πολύ κοντά στα όρια που δικαιολογούσε η τελευταία ανοδική αντίδραση, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός επόμενου πτωτικού κύκλου. Συνεπώς προσοχή στη διακύμανση του δείκτη, σήμερα-αύριο.

Στα καθ' ημάς, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στη Βουλή χωρίς εκπλήξεις και έτσι μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης», το πολιτικό σύστημα «βλέπει» προς την αντίστοιχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο χρηματιστήριο, αν και αρχικά επιχειρήθηκαν ορισμένες κινήσεις προεξόφλησης (που αφορούσαν στον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών), με εμφανέστερες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι traders στην πλειονότητά τους έχουν αναθεωρήσει τον σχεδιασμό τους, πιστεύοντας πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών όλο και απομακρύνεται. Θα έχουν σαφή εικόνα, με το που θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και της δεύτερης ψηφοφορίας.

Αυτό δικαιολογεί, εν μέρει, την αλλαγή στάσης αρκετών εξ αυτών, Τρίτη και Τετάρτη, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στην προχθεσινή συνεδρίαση ήταν κυρίως η αναφορά του Reuters που πυροδότησε σωρεία πωλήσεων, με μεγάλες απώλειες για το σύνολο του κλάδου, χθες ήταν και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου που οδήγησε στη βραχύβια... αναλαμπή. Στις 403,12 μονάδες ο ΔΤΡ σε εύρος 401,59-418,34, με τον δείκτη εγγύτατα σημαντικών περιοχών στήριξης. Σήμερα-αύριο απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Στις 1.658,28 μονάδες ο FTSE25, με αμυδρές τις ελπίδες για μία κίνηση προς τις 1.700 μονάδες. Θα εξαρτηθεί από τις δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως ΟΤΕ και Coca Cola, με την πρώτη να εμφανίζεται αδύναμη να υπερβεί τα σημαντικά 10,80-10,90 ευρώ.

Κινητικότητα σε Viohalco, Μυτιληναίο, Motor Oil, αν και οι μετοχές αυτής της κατηγορίας κινούνται -κατά κάποιον τρόπο- κυκλικά. Jumbo, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, Lamda Development κ.α. ακολουθούν ένα rotation.

Το ενθαρρυντικό των ημερών είναι πως σε μία τέτοια αγορά δίνεται χώρος σε μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας να αναδείξει δυνάμεις που από την αρχή του έτους αποδίδουν ικανοποιητικά. Κάτι σαν stock picking σε αυτές τις κατηγορίες, με τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επαγγελματιών της αγοράς που ενεργούν με βάση υπαρκτά ή λιγότερο υπαρκτά σενάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v