Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάτησε φρένο στην πτώση το χρηματιστήριο

Κυριολεκτικά… αμετάβλητος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης με δεικτοβαρείς μετοχές να ακολουθούν αντίθετη πορεία. Πτώση για Alpha Bank, Πειραιώς και Σαράντη, άνοδος για Coca Cola. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα.

Πάτησε φρένο στην πτώση το χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων με αθροιστικές απώλειες 12,27% και σήμερα, όπως ήταν φυσικό, επιχειρήθηκε ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο.

Όμως οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν ότι παραμένουν σε ρόλο “big brother” και με στοχευμένες πωλήσεις σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, επανέφεραν τον Τραπεζικό δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν πολύ χειρότερα, αν έλειπαν οι σχετικές βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips, τα οποία για μία ακόμα συνεδρίαση απέτρεψαν τα χειρότερα.

Ακόμα και για τους τελευταίους, τυχόν εναπομείναντες, αισιόδοξους, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η Αγορά στερείται της δυναμικής που θα μπορούσε να αλλάξει κλίμα και διαθέσεις, ενώ τα τεκταινόμενα στην εγχώρια πολιτική σκήνη, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα και στο Χ.Α.

Από την άλλη, ίσως αξίζει αναφοράς η επιλεκτική επιστροφή των πωλητών στις Αγορές ομολόγων, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τα ομόλογα Βρετανίας (+7 μονάδες βάσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις) και Πορτογαλίας (+14 μονάδες βάσης, στο 1,79% η απόδοση του Πορτογαλικού 10ετους τίτλου. -3 μονάδες αυτή του Ελληνικού, στο 4,20%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σχετική υποχώρηση του τζίρου, σε σχέση με χθες, αλλά και το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον όσον αφορά αυτό που εκφράζεται με αξιοσημείωτα κέρδη και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι στη Βρετανική Βουλή, που απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία ‘Brexit’, προοιωνίζει αναταράξεις για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από νέο δημοψήφισμα, μέχρι άτακτο ‘Brexit’. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να κινηθεί πλαγιοκαθοδικά, με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 613 μονάδες και την περιοχή των 600 μονάδων στη συνέχεια, ενόσω συνεχίζεται η εγχώρια ανομβρία” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η ευαισθησία των Τραπεζών στην αβεβαιότητα που προκαλεί η μακρά προεκλογική περίοδος είναι δεδομένη, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης προσέγγισε εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά των 400 μονάδων. Εκτιμούμε ότι σταδιακά θα βελτιωθεί η ορατότητα, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ και τα ζητήματα των Τραπεζών θα προχωρήσουν κανονικά, αποσυνδεδεμένα από το πολιτικό παιχνίδι. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κατάλληλη επιλογή μετοχικών τίτλων” σημείωνε η Merit Sec.

“Στη σημερινή ατζέντα, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ και η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα. Η συνέχιση της πίεσης μπορεί να φέρει κάποια αντίδραση λόγω, κυρίως, προσέγγισης τεχνικών επιπέδων” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Καθαρά πτωτική και η χθεσινή συνεδρίαση, που γύρισε άμεσα στα ‘κόκκινα’. Αρνητικός πρωταγωνιστής και πάλι ο Τραπεζικός κλάδος, που δέχτηκε επιθετικές πωλήσεις και έκλεισε στο -5% και με σωρευτικές απώλειες κοντά στο 13%. Ο ΓΔ έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει πάνω από 2%, με την τελευταία ώρα να επιχειρείται συμμάζεμα στις Τράπεζες και με την βοήθεια ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ περιορίστηκαν οι απώλειες στο ‘ωραιοποιημένο’ -1,13%. Ο ΓΔ με στήριξη στις 620 και αντιστάσεις στις 638 – 651. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1640 και αντίσταση στις 1685. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 398 μονάδες και αντίσταση στις 439. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ διέσπασε πτωτικά τον ΚΜΟ 50 ημερών και δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την βραχυπρόθεσμη πτωτική γραμμή. Ουσιαστικά κινείται προς τις 600 μονάδες και για να αντιστραφεί η τάση χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 638 μονάδες. Προβληματικός ο Τραπεζικός δείκτης που γύρισε πάλι πτωτικός και πλησιάζει τα χαμηλά του. Είχαμε πει ότι η εβδομάδα, λόγω ειδησεογραφίας θα είναι νευρική, ήδη τα πρώτα νέα (Βρετανία) δεν συμβάλουν στην αισιοδοξία” τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές, αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Alpha Bank (-4,19%) και Πειραιώς (-2,22%).

Χρειάζεται απόλυτη προσοχή, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο ΔΤΡ ακούμπησε το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό των 401,29 μονάδων (κλείσιμο 27/12) και αυτό το “φλερτ” με τα ιστορικά χαμηλά, μόνο αισιοδοξία, για την βραχυπρόθεσμη κίνηση του εν λόγω δείκτη, δεν επιτρέπει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 418,34 (+1,61%) και 401,59 μονάδων (-2,46%), στις 17.00 βρέθηκε στις 403,75 (-1,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 403,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,09%.

Μπορεί ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να απέφυγε την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού χαμηλού, όμως δεν απέφυγε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 14,11%, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ από 14 έως και 20/12/2018, όταν και σε αυτή την περίοδο είχε συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, στο πτωτικό “gap” των 446 μονάδων, που συγκλίνει με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών, εντοπίζεται η πρώτη αντίσταση, με την αμέσως επόμενη να βρίσκεται στις 457 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 398 μονάδων, θα φέρει “νηοπομπή” από κινήσεις μείωσης θέσεων και θα δώσει τα απαιτούμενα καθοδικά “καύσιμα” με επόμενο στόχο τις 358 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μικρή, προς το παρόν, καθυστέρηση καταγράφεται στην προσπάθεια συλλογικής υποβοήθησης των Τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, με συναλλαγές πέριξ της λογιστικής τους αξίας, καθώς κανένα από τα δύο σχέδια, που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν εμφανίζεται ως τεχνικά άρτιο”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ίδιου, “στην επταετία η ολοσχερής κάλυψη από προβλέψεις για νέα ‘κόκκινα’ δάνεια. Περίοδος οκταετίας δίνεται στις Εγχώριες Τράπεζες για το απόθεμα των NPEs”.

Εν τω μεταξύ, να προχωρήσουν άμεσα και τα δυο σχέδια για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αυτό του ΤΧΣ και του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή ομιλία του για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο εκδήλωσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΤτΕ παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος, πλην των όσων διαδραματίζονται στην Ελληνική Βουλή, που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “σε οριακή καθοδική αναθεώρηση, αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, προετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Βρυξέλλες, θέτοντας τον πήχη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 2,2% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,3% και όταν ο Ελληνικός προϋπολογισμός προβλέπει 2,5%. Η πρόβλεψη αυτή μάλιστα, αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί εκ νέου προς τα κάτω”.

Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, έστω και αν δεν ξεχνούν να επισημάνουν ότι “η προσέγγιση σημαντικών τεχνικών στηρίξεων, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει κάποιους λίγους αγοραστές, οδηγώντας σε μία τεχνική αντίδραση”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο “επέπλευσαν” οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,94%), ΕΕΕ (+1,41%), Ελ. Πετρέλαια (+0,39%), ΕΧΑΕ (+1,39%), Μυτιληναίος (+0,39%), ΟΤΕ (+0,28%), Viohalco (+1,53%), Motor Oil (+1,19%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάνα και Jumbo.

Να σημειωθεί ότι από τους παραπάνω τίτλους, μόνο αυτός της Viohalco δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,62%), που συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε. Στα 8,25 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο “stop short”, στα 7,52 ευρώ το τελευταίο “οχυρό” των “buyers”.

Κλασσική περίπτωση “επιτόπιου βηματισμού” αυτή της Τέρνα Ενεργειακή (-0,73%), με πολύ συχνές εναλλαγές στα τελικά ημερήσια πρόσημα. Στα 5,20 ευρώ η απόλυτα σημαντική στήριξη, με την υπέρβαση των 5,81 ευρώ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (+3,09%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για τα Πλ. Θράκης (+1,58%), Τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Revoil (+7,72%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι MIG (+1,18%), Κορδέλλου (+9,55%) και Ικτίνος (+2,94%).

Αντέδρασε μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Cenergy (+1,67%), επιστροφή αγοραστών σε Profile (+3,01%), Creta Farm (+4,71%), Ιασώ (+5,76% και κίνηση προς υψηλά 8ετιας, σύμφωνα με την Beta Sec.), Άνεμο (+2,59%) και Ιατρικό (+2,58%), ενώ δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει το “έργο” του ο πωλητής στην Frigoglass (-4,35%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να “βλέπει νότια”, όσο αδυνατεί να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 625 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε αυτή την περίπτωση, τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών οι 613 μονάδες, πριν ξαναμπεί σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Πρώτη σημαντική αντίσταση οι 636 και αμέσως επόμενη η 650 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,09%) αποφασιστική κρίνεται η υπέρβαση της ζώνης 1659 – 1669, προκειμένου ο εν λόγω δείκτης να διεκδικήσει κίνησης προς τις 1680 και 1708 – 1711 μονάδες, με απώτατο στόχο τις 1750 μονάδες.

Σε περίπτωση συνεχιζόμενης επικράτησης των πωλητών, πρώτη στήριξη στις 1638 και αμέσως επόμενη στις 1608 μονάδες. Καθοδική διαφυγή θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων, ακόμα και για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά “αντανακλαστικά”(!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η περσινή οδηγία της ΕΚΤ για την κάλυψη των προβλέψεων σχετικά με παλαιά και νέα ‘κόκκινα’ δάνεια ήταν γνωστή. Αυτό που οδήγησε στην χθεσινή πτώση ήταν η ανάρτηση του Reuters σχετικά με την ύπαρξη προθεσμίας της κάλυψης, κάτι που ‘φόβισε’ τους Επενδυτές, με την πτώση των Τραπεζικών τίτλων να πρωτοστατεί σε Ελλάδα και Ιταλία” αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι νέες πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με το σύνολο των Ξένων Οίκων να αξιολογούν θετικά ένα σενάριο πρόωρων εκλογών.

Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα του ΓΔ, όπως και είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες, το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η συσσώρευση μεταξύ 600 και 660 μονάδων. Όσο οι όγκοι συναλλαγών δεν υποστηρίζουν ανοδική, ή πτωτική διάσπαση του ορίου, θα επιμείνουμε στην παραμονή της Αγοράς εντός της συσσώρευσης.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, οι Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν να “βασανίζονται» από την αρνητική ειδησεογραφία. Οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς έχουν καταγράψει φέτος νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η ΑΛΦΑ σήμερα έδωσε την μάχη του “1”, με τα ιστορικά της χαμηλά να βρίσκονται στα 0,949 ευρώ, την 11/2/2016 όπου και τότε καταγράφηκαν και τα ενδοσυνεδριακά ιστορικά χαμηλά του κλαδικού δείκτη στις 358,6 μονάδες. Η μόνη Τράπεζα που διαφοροποιείται από την εικόνα αυτή είναι η Eurobank, καθώς βρίσκεται αρκετά μακριά από τα ιστορικά χαμηλά των 0,241 ευρώ και την ενδιάμεση στήριξη των 0,33 ευρώ. Με την απώλεια των 400 μονάδων το νέο πτωτικό κύμα θα οδηγούσε τον κλαδικό δείκτη πιθανότατα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 358,6 μονάδων.

“Συμπερασματικά, η απομάκρυνση των Επενδυτικών Κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Αγορές, λόγω της Παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, σε συνδυασμό με την προβληματική εικόνα των Τραπεζών και την προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε, συντελούν ένα αρνητικό μίγμα για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου το επόμενο διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται” τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε ένεση $83 δισ. στο Τραπεζικό της Σύστημα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε πως “η ρευστότητα στο Τραπεζικό Σύστημα είναι περιορισμένη, λόγω της έναρξης της περιόδου καταβολής φόρων”.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν σχεδόν 2% σε ετήσια βάση, την περασμένη χρονιά, αλλά υποχώρησαν απότομα τον τελευταίο μήνα του 2018, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, για τον Δεκέμβριο, αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια.

“H άνοδος της Στερλίνας μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το ‘Brexit’ υποδηλώνει ότι οι Επενδυτές νιώθουν ότι ο κίνδυνος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία έχει μειωθεί, ή ότι η διαδικασία θα παραταθεί”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ σε βουλευτές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μίας τακτικής ακρόασης.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,1% τον τελευταίο μήνα του 2018, μετά την άνοδο κατά 2,3% του Νοεμβρίου. Ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Υποχώρησε το κόστος των εισαγόμενων Αγαθών τον Δεκέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών κινήθηκε 1% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 1,6% τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα μειωθούν κατά 1,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 618,01 (-0,77%) και 627,06 μονάδες (+0,69%), στις 17.00 βρέθηκε στις 622,63 (-0,02%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος, στις 622,76 μονάδες.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 42,5 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΒΙΟ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν “πάτησαν σε θετικό έδαφος” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και Τιτάν και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Lamda Development, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ σε εννέα τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα τον όγκο συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.732 συμβόλαια).

Στα 3.617 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.810 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.655, 1.446 για τον Ιανουάριο, 1.208 για τον Φεβρουάριο και 1 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.657) κινήθηκε μεταξύ 1.642 και 1.665 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.026 ΟΤΕ, 52.000 Grivalia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.976), Alpha Bank (6.619), Πειραιώς (2.598), ΔΕΗ (132), Εθνική (6.734), ΟΤΕ (195), MIG (308), Ελλάκτωρα (250), ΑΔΜΗΕ (347), Μυτιληναίο (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.689, Alpha Bank 21.126, Εθνική 34.159, Πειραιώς 18.230, MIG 49.855, ΑΔΜΗΕ 10.309.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2018-01-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,60%

2018-12-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.744.008 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.348.522 τεμ. (24.358.786), ΔΕΗ 6.524.706 τεμ. (6.524.107), Eurobank 21.079.643 τεμ. (21.079.643), Εθνική 7.750.051 τεμ. (7.780.551), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v