Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες

Κάτω από τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με νέες πιέσεις στις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη σε νέο χαμηλό. Αυξάνονται και οι θέσεις short. Βαρίδι και η υποχώρηση της Coca Cola. Επιμένει υψηλότερα ο ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες

Με απώλειες τα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα σενάρια για Deutsche Bank και Société Générale στο επίκεντρο των traders. Από χαμηλότερες τιμές «δείχνουν» τα futures στη Wall Street, όπου συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων (Morgan Stanley πριν και American Express, Netflix μετά τη συνεδρίαση).

Στο ΧΑ, με μόλις μία μέρα... διάλειμμα, επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες, με νέο γύρο περιορισμένων αλλά σταθερών συναλλαγών, με συνέπεια μετά τις 13:30 και σταδιακά ο κλάδος να «γυρίσει» στο κόκκινο, παρασύροντας χαμηλότερα και πολλά blue chips.

Από τις 408,98 στις 394,93 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, που αποτελεί και νέο χαμηλό, καθώς οι πωλητές είναι σταθεροί από την αρχή της εβδομάδας. Οι πωλήσεις τους εστιάζονται κυρίως στην Alpha Bank, καθώς ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση στις πρώτες 5 συνεδριάσεις του 2019, αλλά σταδιακά έχουν διευρυνθεί και στις άλλες τρεις μετοχές του κλάδου.

Επιφυλακτικοί traders και funds, καθώς μόλις χθες, 16 του μηνός, η Morgan Stanley παρέδωσε τη σχετική μελέτη για το σχέδιο του ΤΧΣ για την κάλυψη/μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Από την αρχή της εβδομάδας επιμένουμε πως η όλη διαδικασία δεν κινείται με τον ρυθμό που θα επίτασσε η σοβαρότητα της κατάστασης.

Οσον αφορά στον κλάδο, χθες και σήμερα παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζουν στο Λονδίνο το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ στον Καναδά βρίσκονται οι επιτελείς της Eurobank, προφανώς για ενημέρωση και επαφές με τον βασικό μέτοχο του ομίλου.

Αποθαρρυντική η εικόνα των τραπεζών, παρότι στο πρώτο 5νθήμερο έδωσε βραχυπρόθεσμη απόδοση σχεδόν 10%, νωρίτερα στις 391 μονάδες, πλέον, μετρά απώλειες 11,10% από την αρχή του έτους.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την εκ νέου κλίση των μετοχών του κλάδου εκμεταλλεύονται funds με ανοιχτές θέσεις πώλησης (Lansdowne, OceanWood κ.α.), που σε διάστημα 6 μηνών βγάζουν (από το short) σχεδόν 55%.

Δύσκολη η αναστροφή του κλίματος χωρίς μία ουσιαστική εξέλιξη (λ.χ. πρόοδος για το APS για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα), που πρακτικά δοκιμάζει σε ακόμη χαμηλότερες τιμές και τις τέσσερις μετοχές.

Στο 0,9705 ευρώ νωρίτερα η Alpha Bank, σε νέο χαμηλό, στο 0,964 η Εθνική (με χαμηλό στο 0,92), στο 0,4964 η Eurobank (με χαμηλό στο 0,44) και στο 0,685, νέο χαμηλό, και η Πειραιώς. Αποτίμηση στα 3,775 δισ. συνολικά.

Ανάλογες με του ΔΤΡ οι απώλειες για τον FTSE25, με τους πωλητές να έχουν διευρύνει τις κινήσεις τους σε περισσότερες μετοχές του δείκτη, με το κλίμα και την τάση να έχει επιβαρυνθεί σε σχέση με την αρχικά καλύτερη εικόνα.

Ενδεικτικό το ότι στις 14:15, σε μόλις 5 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές. Στο 1,48 ευρώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στα 13,78 ευρώ της Jumbo, στα 8,005 του ΟΠΑΠ, στα 5,45 της Τέρνα Ενεργειακή και στα 3,98 ευρώ του Fourlis.

Στις 34/66 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Μεγαλύτερη άνοδος για Κυριακούλη, Καράτζη, Attica Συμμετοχών, ΕΥΑΘ, Creta Farms, Κορδέλου, Πλαστικά Κρήτης, Profile.

Στα 14,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τα 6,8 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Τα περισσότερα, περί τα 3,3 εκατ., στην Αlpha Βank, που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v