Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος χωρίς... τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αντισταθμίζεται από την ευρεία άνοδο άνω του 6% στη ΔΕΗ. Η στρέβλωση και τα αντίβαρα από blue chips. Ισχυρά κέρδη και για Ελλάκτωρ, Φουρλή. Κλειστή η Wall.

Ανοδος χωρίς... τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συναλλαγές/τζίρο χαμηλότερα του μέσου όρου και διακυμάνσεις οριακές, καθώς η Wall Street σήμερα αργεί.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, μπορεί οι πωλήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζονται ωστόσο ένα ευρύ μέρος της αγοράς εμφανίζει σαφώς καλύτερη εικόνα.

Χαμηλότερα οι τράπεζες, υψηλότερα οι μετοχές, σαν... να λέμε, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη υπερισχύουν οι long όπως επίσης στο σύνολο των εισηγμένων, καθώς 49 τίτλοι είναι με θετικό πρόσημο και 41 με αρνητικό.

Πράγματι, στο χρηματιστηριακό ταμπλό, για πολλοστή φορά αποτυπώνεται η διαφοροποίηση των ταχυτήτων των εισηγμένων, η απόκλιση μεταξύ τραπεζικών και blue chips, με συνέπεια τη συνεχιζόμενη στρέβλωση της εικόνας δεικτών/μετοχών.

Πρακτικά ο τραπεζικός κλάδος, με συνολική αποτίμηση όχι μεγαλύτερη των 4 δισ. (σε σύνολο 46-47 δισ.), εξακολουθεί να έχει βαρύτητα στάθμισης στη διαμόρφωση λ.χ. του Γενικού Δείκτη, που φτάνει στο 20%. Εάν αυτό δεν συνιστά ακραίας μορφής στρέβλωση της πραγματικής εικόνας όχι μόνο για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά και για σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης, τότε... γι' αυτό και επιμένουμε, για πολλοστή φορά, πως η εστίασή μας ξεφεύγει από τους δείκτες και επικεντρώνεται σε εισηγμένες/μετοχές.

Κατά 1,31% χαμηλότερα ο ΔΤΡ, στις 377 μονάδες, αλλά με τον ΓΔ κατά 0,43% υψηλότερα, στις 620, με τον FTSE25 κατά 0,24% στις 1.655 και τον FT Mid Cap κατά 2,40% στις 1.035 μονάδες.

Η μερίδα του λέοντος μπορεί να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο (το 25% τζίρου 14,5 εκατ. ευρώ, στις 15:00) αλλά σημαντικό μέρος καταγράφεται και σε κατασκευές (καθώς πέρασε ένα πακέτο για 2.314.590 μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,25 ευρώ), σε διύλιση (πακέτο 31.549 της Motor Oil στα 21,20 ευρώ), αλλά και επιμέρους σε ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Lamda Development, ΔΕΗ.

Αφήνουμε τελευταία τη μετοχή της Επιχείρησης καθώς στο προηγούμενο σχόλιό μας σημειώναμε ότι «λόγω εξελίξεων, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κατ' αρχάς όσων βραχυπρόθεσμων προσβλέπουν στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων αλλά και όσων θεωρούν χαμηλή την αποτίμηση των 301 εκατ. του ενεργειακού ομίλου».

Στις 15:05 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν σε 49/41 μετοχές, με αρκετούς τίτλους από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν για ακόμη μία συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα υψηλότερες τιμές για Revoil, Intertech, Flexopack, ΕΚΤΕΡ, Ολυμπιακή Τεχνική, ΚΛΜ, ΙΑΣΩ, Centric κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v