Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές που πάνε κόντρα στο ρεύμα

Αναγκαία για την εγχώρια αγορά η προώθηση των απαιτούμενων λύσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Οι σχεδιασμοί για έξοδο στις αγορές, το πολιτικό σκηνικό και η εικόνα των διεθνών αγορών. Ποιες μετοχές προτιμούν τώρα οι long.

ΧΑ: Οι μετοχές που πάνε κόντρα στο ρεύμα

Με θετικό πρόσημο η Wall Street σε διάστημα εβδομάδος και από την αρχή του έτους. Στις 2.670,71 μονάδες ο S&P 500 με απόδοση 2,87% και 6,54% αντίστοιχα, σε ένα καλό ξεκίνημα για το 2019 που εκ προοιμίου προοιωνίζονταν έτος αναταράξεων, αυξημένης μεταβλητότητας και επενδυτικού ρίσκου.

Η ουσία είναι, πως όσο η Νέα Υόρκη δεν διορθώνει, τόσο οι long θα κερδίζουν χρόνο και θέσεις σε Ασία, Ευρώπη κ.ά. Το ΧΑ είναι και παραμένει μία ειδική περίπτωση και ως τέτοια προσεγγίζεται.

Στην Wall Street, η εβδομάδα κύλησε ικανοποιητικά, με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών να διαμορφώνουν την στάση traders και επενδυτών. Παράλληλα η αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας λειτούργησε επίσης υπέρ των long, με το Πεκίνο να είναι αυτό που πρότεινε στην Ουάσιγκτον να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στο 1 τρισ. σε ορίζοντα 6ετίας.

Δίνοντας λίγη προσοχή στο... σημειολογικό θα έλεγα πως οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο πηγαίνουν «by the book», σε μία διακρατικού χαρακτήρα συμφωνία αυτών των δύο υπέρ δυνάμεων αλλά με τον αμερικανικό παράγοντα να βγαίνει ενισχυμένος στα σημεία. Οσο η Ουάσιγκτον είναι αυτή, που «κόβει» το μόνο/μοναδικό αποθεματικό νόμισμα διεθνώς θα έχει το πάνω χέρι, λέει ο κανόνας.

Ωστόσο στα της Wall (που να σημειωθεί ότι θα είναι κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας) θα πρέπει οι long να συνεκτιμούν το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης αυτού του ανοδικού σερί (τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) λίγο υψηλότερα, προς το τέλος της εβδομάδος. Εάν όντως ο S&P 500 ολοκληρώσει σε μία «τοπική κορυφή» Πέμπτη- Παρασκευή θα επηρεαστούν ανάλογα ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, σε Φρανκφούρτη και Παρίσι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, για Deutsche Bank και Societe Generale θα ενταθούν καταδεικνύοντας την προβληματική θέση στην οποία έχει περιέλθει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Πρόβλημα και που λόγω ευρωεκλογών περισσότερο πιθανό είναι να οξυνθεί στην διάρκεια του χρόνου παρά να αμβλυνθεί.

Σε αυτό το ρευστό, αλλά με σημαντικές ανοδικές αντιδράσεις διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ παρασύρεται περισσότερο στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων, με τη νέα δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών να οδηγεί σε... δεύτερες σκέψεις.

Στα εκλογικά σενάρια και στις παρενέργειες στην οικονομία, αναφέρθηκε εχθές Σάββατο ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εστιάζοντας στα υπέρ και τα μείον της κατάστασης. Σε αυτή την συγκυρία η Standard & Poor's ήρθε (την Παρασκευή το βράδυ) να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση Β+ με θετικό outlook, να κάνει λόγο για... ανέβασμα στροφών για την ελληνική οικονομία, αλλά και να προειδοποιήσει για τα μελανά σημεία, τις εκλογές αλλά και για την προοπτική, καθώς ακολουθούν και άλλες αξιολογήσεις (Fitch 18/2 και Moody's 1/3).

Είναι αυτή η περίοδος, που σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές, με ένα μικρό ομόλογο (5ετές) με τον ΟΔΔΗΧ να είναι έτοιμος εδώ και καιρό και τον όλο σχεδιασμό ώριμο και ελκυστικό για τα ξένα funds. Κατά την εκτίμηση μου, θα πρόκειται για μία απόλυτα επιβεβλημένη και οικονομικά ορθή ενέργεια, με την ομάδα του ΟΔΔΗΧ να έχει εργαστεί μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεδομένου, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεταφέρει την... μπάλα στο γήπεδο της οικονομίας, η έκδοση αυτή θα αποτελέσει ακόμη ένα.. όπλο στην φαρέτρα επιχειρημάτων της. Ωστόσο το πρόβλημα, και διογκούμενο όσο δεν ξεκινά η διαδικασία ουσιαστικής επίλυσης του είναι το τραπεζικό, οι κίνδυνοι που γεννώνται από την εξαύλωση των αποτιμήσεων σε ιστορικά χαμηλά μεγέθη, γεγονός που καθιστά τις τράπεζες ακόμη πιο αδύναμες στο να διαπραγματευτούν με τα hyper funds τους όρους εκχώρησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Για αυτό θα έπρεπε... εχθές να είχε υποβληθεί από την Αθήνα το πλήρες σχέδιο για το Asset Protection Scheme σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να «τρέχει» πυρετωδώς τα τελευταία 24ωρα, από την στιγμή, δηλαδή, που πήρε στα χέρια της τον σχετικό φάκελο από την Morgan Stanley.  Θέλω να πιστεύω, πως για τον τραπεζικό κλάδο είτε αποφευχθεί η καταγραφή νέου ιστορικού χαμηλού (κάτω από τις 358 για τον ΔΤΡ) είτε όχι, από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη (28-29 Ιανουαρίου) θα ανακοινώνεται η κατάθεση του «φακέλου» στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ και του Μηχανισμού. Θέλω να πιστεύω, πως αυτή η κίνηση θα μπορέσει να συμβάλλει στην σταδιακή αλλαγή κλίματος και τάσης για τον πολύπαθο κλάδο.

Προς ώρας ο ΔΤΡ είναι στις 382,76 μονάδες, με χαμηλό την Παρασκευή στις 363,54 αλλά με ρελάνς «μετά τζίρου», στο... και πέντε να σώνεται η συνεδρίαση. Ο τζίρος την Παρασκευή, στα 63,41 εκατ., ο υψηλότερος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με το 37% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Τα 9,667 εκατ. έγιναν στην Alpha Bank που με 4,40% στα 0,95 ευρώ ήταν αυτή, που «γύρισε» τον κλαδικό δείκτη. Προς το κλείσιμο της συνεδρίασης βοήθειες ενεργοποιήθηκαν από Coca Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Τεχνικά για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές το... κάτω δεν δείχνει να έχει ολοκληρωθεί (ενδεχομένως πλην Eurobank) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη επόμενης υποχώρησης μέσα στην εβδομάδα. Εκτός εάν προς το τέλος της ενεργοποιηθούν funds που θα επιχειρήσουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της υποβολής από την Αθήνα στην Φρανκφούρτη του «σχεδίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα».

Τεχνικά για τον ΓΔ όσο παραμένει χαμηλότερα των 627 μονάδων η τάση είναι ξεκάθαρα πτωτική με ανοιχτό τον κίνδυνο δοκιμασίας των 613, των 605-600 έως και 595 μονάδων. Αντίστοιχα για τον FTSE25 η παραμονή κάτω από την περιοχή των 1.666 μονάδων δίνει σαφές πλεονέκτημα στους short παίκτες.

Για τις μετοχές του δείκτη, σε εβδομαδιαία μέτρηση σήμα long διαμορφώνεται για: Aegean, Coca Cola, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ. Υποψήφιες για να «γυρίσουν» σε long την εβδομάδα που έρχεται είναι οι μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Sarantis.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στη μεσαία κατηγορία, καθώς μετοχές των: AsCo, Ικτίνος, Ιντρακόμ, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, MLS, Νηρέας, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο είναι με long τάση (πάντα σε εβδομαδιαίο).

Αλλά και σε χαμηλότερες κατηγορίες σε ανάλογο momentum είναι μετοχές των: Creta Farms, Παίρης, Entersoft, Μοτοδυναμική, BriQ Properties, Profile, Δρομέας, ΙΑΣΩ, Ευρωπαική Πίστη, Καράτζης, Quest κ.ά, επιβεβαιώνοντας την θέση παραγόντων της αγοράς πως εισηγμένες/μετοχές με μικρότερη (ή και μηδενική) έκθεση στα "ξένα χέρια" μπορούν και αναπτύσσουν ισχυρότερες αντιστάσεις σε σχέση με τα blue chips. Τουλάχιστον για το διάστημα που εξετάζεται, από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v