Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο χτύπημα στις τραπεζικές μετοχές

Με οδηγό την Alpha Bank (-9,5%) ο κλάδος απώλεσε 6%. Σε καθοδική τροχιά Τιτάν, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ. Νέα κλίση προς την ζώνη των 600 μονάδων πήρε ο ΓΔ. Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετους.

ΧΑ: Νέο χτύπημα στις τραπεζικές μετοχές

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε με ήπιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, ακολούθησε νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, όμως λίγο πριν την συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης και αποκατέστησαν – επανέφεραν την γνωστή εικόνα απαξίωσης των αποτιμήσεων στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με κύριο εκφραστή των πιέσεων, για πολλοστή φορά, τον Τραπεζικό κλάδο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και η συνεχιζόμενη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η εικόνα στο Χ.Α. επιδεινώνεται μέρα με την μέρα και απλά οι πωλητές εμφανίζουν επιθετικότερες διαθέσεις σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Ασφαλώς, δεν είναι το κακό ξεκίνημα και η διάλυση των Τραπεζικών αποτιμήσεων, αυτά που φοβίζουν στο Χ.Α. και κρατάνε εκτός Αγοράς όσους έχουν αυξημένη ρευστότητα, ή πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται αλλαγή της μίζερης εικόνας και της συναλλακτικής απαξίωσης στο άμεσο μέλλον.

Έτσι κάθε σημαντική επιδείνωση των τεχνικών δεδομένων, φέρνει το επόμενο κύμα ρευστοποιήσεων από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις και ακολουθούν οι traders με τις κινήσεις “stop loss”, αλλά και τα “margin calls”.

Αυτό συνέβη και σήμερα με την καθοδική διαφυγή του Τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 398 μονάδων, κίνηση που έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου και επιθετικής μείωσης θέσεων.

Το αποτέλεσμα, όλες οι Τραπεζικές μετοχές, πλέον, να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από το 1,00 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής (-4,20%) υποχώρησε χαμηλότερα από τα 900 εκατ. ευρώ και της Πειραιώς (-3,55%) χαμηλότερα από τα 300 εκατ. ευρώ.

Οριακά πάνω από το 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Eurobank (-2,67%) και πάνω από τα 1,4 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank (-9,54%).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στη σημερινή συνεδρίαση το Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται να αξιολογήσει την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά και τη ψύχραιμη στάση των Ευρωπαϊκών Αγορών σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη Βρετανία. Η υφιστάμενη νευρικότητα στην Αθήνα προϊδεάζει για συνέχιση της μεταβλητότητας, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γ.Δ.” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία διαφοροποίηση δεν είχαμε κατά την χθεσινή συνεδρίαση, αν και παρατηρείται μια μικρή αύξηση στον όγκο συναλλαγών, η οποία πρέπει να διατηρηθεί για μα έχει αξία. Σημειώνουμε ότι με εξαίρεση την περίοδο του Αυγούστου 2018, ο κινητός μέσος ημερήσιος τζίρος 20 ημερών, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων, τουλάχιστον, 20 μηνών. Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει και δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών με περισσότερους από 151 βουλευτές. Αυξημένη βαρύτητα για την τάση, θα έχει πιθανή πετυχημένη έξοδος στις Αγορές και φυσικά η διαχείριση των Τραπεζικών θεμάτων” σημείωνε η Merit Sec.

“Η χθεσινή αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια σήμερα, ωστόσο με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και περιορισμένο ανοδικό περιθώριο” τόνιζε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως, από το ταμπλώ των Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς ξεκίνησαν με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αλλά υπέκυψαν στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών και στην έλλειψη αποφασισμένων αγοραστών, να απορροφήσουν την προσφορά.

Στην πορεία της συνεδρίασης, η πτωτική τάση πήρε αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας (!)

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 408,98 μονάδες (+1,45%), όμως κάπου εκεί “έμεινε από καύσιμα” για να ακολουθήσει σταδιακή υποχώρηση με αυξανόμενες πιέσεις. Στις 17.00 βρέθηκε στις 378,73 (-6,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 378,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,11%, ενώ είχε υποχωρήσει μέχρι τις 378,43 (-6,12%).

Στο χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Χρειάζεται απόλυτη προσοχή, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο ΔΤΡ ακούμπησε το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό των 401,29 μονάδων (κλείσιμο 27/12) και αυτό το “φλερτ” με τα ιστορικά χαμηλά, μόνο αισιοδοξία, για την βραχυπρόθεσμη κίνηση του εν λόγω δείκτη, δεν επιτρέπει” και δυστυχώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις επαληθεύτηκαν σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 19,36%, ενώ έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης είχε ξανασημειώσει στο διάστημα από 4 έως και 11/12/2018.

Τεχνικά, το ημερήσιο διάγραμμα του ΔΤΡ γύρισε “short”, με το “stop” να εντοπίζεται στις 472 μονάδες, ενώ αν οι πωλητές συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό” δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 358 μονάδες.

Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι στο Χ.Α. έχει πάψει να ισχύει το χρηματιστηριακό θεώρημα “η ανοδική αντίδραση, έρχεται από την φθήνια”, αλλά ισχύει το “φθηνότερο, είναι ‘εχθρός’ του φθηνού” (!)

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών απέτρεψαν τα χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ενώ σχετικές βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες. Με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,22%), Αεροπορία Αιγαίου (+0,95%), ΟΛΠ (+0,54%), ΟΠΑΠ (+3,02%), Σαράντης (+1,70%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,57%), Jumbo (+0,44%), Fourlis (+1,27%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil και Μυτιληναίου.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την μετοχή της ΔΕΗ (-1,60%) και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με την επόμενη – αποφασιστική στήριξη, να εντοπίζεται στα 1,268 – 1,253 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 1,395 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η ΕΧΑΕ (-1,64%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, ενώ σήμερα τερμάτισε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Απόλυτη προσοχή στην επόμενη στήριξη των 3,51 ευρώ, το ημερήσιο “stop short” στα 3,84 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διόρθωση μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Σελόντα (-1,98%), που ξεκίνησε με πρωινό πωλητή, ενώ η είδηση για καταγγελία δανείου από την Alpha Bank, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Κορδέλλου (-8,14%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+2,04%) και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Revoil (+3,77%), αλλά με “κατεβασμένη την ταχύτητα” από τους αγοραστές.

“Ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Profile (+2,55%) και Λανακάμ (+9,71%), η δεύτερη με ελάχιστες συναλλαγές.

Αλλάζει κάθε μέρα πρόσημα η Centric (+0,34%) προσπάθησε να “ρεφάρει” το χθεσινό -7,72% ο Κυριακούλης (+6,67%), ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή η Καράτζη (+5%), αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 5.587.720 νέες μετοχές της Epsilon Net που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέρχεται σε 11.175.440.

Όλο και πιο απαισιόδοξα μηνύματα στέλνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ότι άντεξε η στήριξη στις 613 μονάδες, πριν ξαναμπεί σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Πρώτη σημαντική αντίσταση οι 636 και αμέσως επόμενη η 650 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,94%) και σε περίπτωση συνεχιζόμενης επικράτησης των πωλητών, πρώτη στήριξη στις 1638 και αμέσως επόμενη στις 1608 μονάδες. Καθοδική διαφυγή θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων, ακόμα και για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά “αντανακλαστικά”(!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, τις τελευταίες ημέρες, επανήλθε στην αρνητική της εικόνα, με τους συνήθεις υπόπτους, τις Τράπεζες, να συνεχίζουν την κεφαλαιακή τους εξαΰλωση” αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η αδυναμία διάσπασης των πρώτων ισχυρών επίπεδων αντίστασης, επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμα αρνητική εικόνα της Αγοράς, αλλά και την επικινδυνότητα του Τραπεζικού κλάδου, που λειτουργεί ως η “μαύρη τρύπα” του Ελληνικού Οικονομικού Συστήματος.

Όσο οδεύουμε προς μια πολωτική προεκλογική συνέχεια, τα προβλήματα οξύνονται και οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή για την Ελληνική Οικονομία, τόσο από Διεθνείς Οίκους όσο και από τους Θεσμούς, προτάσσοντας ως βασικούς κινδύνους, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (λόγω παροχών), τις Τράπεζες (λόγω εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων τους και των εκτιμήσεων για ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσων ), τις εκλογές (λόγω μεγάλης πολωτικής προεκλογικής διάρκειας και πιθανής πολιτικής αστάθειας).

Το γεγονός ότι σε ανοδικές συνεδριάσεις οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε πτωτικές αυξάνονται, αλλά και ότι το υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό (μείωση ενεργητικού Ελληνικών ΕTF, συντήρηση πωλητικών θέσεων), εντείνει την αρνητική εικόνα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ανέρχεται σε 3,68 δισ. ευρώ (περίπου ένα ετήσιο ΕΝΦΙΑ), εξαϋλώνοντας επικίνδυνα τις αποτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα την ώρα που γράφεται το παρόν αυτές να ανέρχονται σε : ΑΛΦΑ 1,404 δισ. ευρώ, ΕΥΡΩΒ 1,085 δισ. ευρώ, ΕΤΕ 0,876 δισ. ευρώ, ΠΕΙΡ 0,297 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε ταχύτατα την στήριξη των 614 μονάδων. Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 605, 597 & 580 μονάδων. Η 1η ενδοσυνεδριακή αντίδραση εντοπίζεται στην ζώνη των 625 - 635 μονάδων που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει μακρινός στόχος.

Αντίστοιχα η έγκυρη καθοδική διάσπαση των 1640 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανοίγει τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα πέριξ της ζώνης των 1630 - 1625 μονάδων. Οι 1615 - 1610 μονάδες αποτελούν τις επόμενες ενδοσυνεδριακές στηρίξεις, κλείνουν δε και τα πρόσφατα χάσματα που είχε δημιουργήσει.

“Εκτιμούμε ότι αν ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίσει την αυτοκαταστροφική του πορεία, θα συμπαρασύρει ξανά στο οικονομικό κενό και την Ελληνική Οικονομία” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

“Τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Λιου Χι, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, για τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον”, σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 1,9% του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία μέτρηση ήταν αμετάβλητος, όπως αναμενόταν.

Τη Δευτέρα παρουσιάζει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός το εναλλακτικό σχέδιο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας, από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η συζήτηση και η ψηφοφορία θα γίνει δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Χώρας από το Μπλοκ και πιο συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου.

“Η Βρετανία δεν έχει θίξει στην ΕΕ την ιδέα μιας παράτασης της περιόδου που προβλέπεται από το Άρθρο 50 για την αποχώρηση μιας Χώρας”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Οι οκτώ από τις δώδεκα Περιφέρειες της Fed κατέγραψαν ήπιο προς μέτριο ρυθμό ανάπτυξης την περίοδο που διήρκησε από τον Δεκέμβριο ως τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση “Beige Book” για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας.

Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν πως “οι Επιχειρήσεις έχουν γίνει λιγότερο αισιόδοξες, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις Αγορές, την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, την πτώση των τιμών στην Ενέργεια και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα”.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η έκθεση επισημαίνει ότι “οι Επιχειρήσεις έχουν διαπιστώσει αύξηση του κόστους. Μια από τις αιτίες για την αύξηση αυτή θεωρείται πως είναι η επιβολή δασμών”.

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών, έως και 25%, στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει να κλειστεί μια νέα διμερής συμφωνία για το εμπόριο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Τσαρλς Γκράσλεϊ.

O αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν 3.000 λιγότερες την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιανουαρίου, στις 213.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 220.000.

Ομοσπονδιακοί Εισαγγελίες των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνα κατά της Κινεζικής “Huawei”.

Όπως μεταδίδει η WSJ, “οι Εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσον ο Κινεζικός κολοσσός έκλεψε τεχνολογικά μυστικά από Αμερικανικές Επιχειρήσεις”.

Η έρευνα αναμένεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των Κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, ο οποίος έχει ταρακουνήσει τις Παγκόσμιες Αγορές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μια συντηρητική Κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις Αγορές και το Επιχειρείν, σε σχέση με τον υφιστάμενο Κυβερνητικό Συνασπισμό, αν και αναμένεται να παραμείνει δύσκολος ο σχηματισμός Κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο” αναφέρει η Citigroup.

“Το Μάρτιο θα ληφθεί από το Eurogroup η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα της πρώτης δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών των Χωρών της Ευρωζώνης (ΑNFAs και SMPs)”, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους Τύπου στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Είμαστε σε διαδικασία μετά πρόγραμμα παρακολούθησης, με επισκέψεις στην Χώρα κάποιες φορές το χρόνο για συνομιλίες με τις Αρχές και βοήθεια με όρους μελετών και αναλύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει επίσκεψη κλιμακίου την επόμενη εβδομάδα και θα συζητήσει ένα εύρος θεμάτων όπως τις προοπτικές της Οικονομίας, τα Δημοσιονομικά, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα”. επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 624,26 (+0,24%) και 613,76 μονάδων (-1,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 615,44 (-1,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 616,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Ο τζίρος στα 41,9 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Fourlis δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Alpha Bank.

Κακή η τελική εικόνα, με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τον όγκο συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και τον διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.695 συμβόλαια).

Στα 3.104 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.617 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.838, 1.761 για τον Ιανουάριο, 2.074 για τον Φεβρουάριο και 3 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.641) κινήθηκε μεταξύ 1.632 και 1.659 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΠΑΠ, 61.000 Grivalia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.990), Alpha Bank (9.742), Πειραιώς (2.309), ΔΕΗ (136), Εθνική (4.571), ΟΤΕ (134), MIG (181), Ελλάκτωρα (268), ΑΔΜΗΕ (119), Μυτιληναίο (178), Ελ. Πετρέλαια (107), ΟΠΑΠ (245), Τέρνα Ενεργειακή (123), Intralot (150).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.797, Alpha Bank 23.310, Εθνική 35.660, Πειραιώς 19.462, MIG 49.733, ΑΔΜΗΕ 10.324.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,90 ευρώ και τα 20 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                         NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,52%

2018-01-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,75%

2018-01-15

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,51%

2019-01-14

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.744.008 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.538.820 τεμ. (24.348.522), ΔΕΗ 6.524.706 τεμ. (6.524.107), Eurobank 20.031.893 τεμ. (21.079.643), Εθνική 7.703.501 τεμ. (7.750.051), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v