Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Στη ζώνη των 615-620 μονάδων με οριακά κέρδη ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να τίθενται από νωρίς στο στόχαστρο των πωλητών. «Αντίβαρα» από ΔΕΗ που καταγράφει άνοδο 7%. Ισχυρά κέρδη και για Ελλάκτωρα, Φουρλή.

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Mεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογη και στο ΧΑ. Χαμηλές οι συναλλαγές, ο τζίρος, δεδομένης της αργίας στη Wall Street.

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 0,30% χαμηλότερα, στις 11.168 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, προσεκτικές οι πρώτες κινήσεις των λιγοστών traders, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο. Το 42% επί του συνολικού τζίρου, που πραγματοποιείται στο πρώτο ημίωρο, είναι ενδεικτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων παικτών, κάτι που έχει ξεκινήσει από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, όταν εκδηλώθηκε το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές του κλάδου.

Στην περιοχή των 616 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 1.647 ο FTSE25, χαμηλότερα προς τις 380 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, «κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός, υπό ισχυρή πίεση πωλητών, με συνέπεια να... κυλήσει μία... ανάσα από το ιστορικό χαμηλό (των 358 μον.) του 2016.

Σε εμφανώς καλύτερη θέση η μεγάλη κεφαλαιοποίηση -χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, βεβαίως-, αλλά με πωλήσεις και σε αρκετά blue chips, που παραπέμπει στη διάθεση ορισμένων funds, traders να μειώσουν θέσεις τους (και σε blue chips), λόγω της έντασης που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο και της επιφυλακτικότητάς τους για όσα διαδραματίζονται σε αυτό τον τομέα.

Απ' ό,τι φαίνεται, τα funds δεν θα αλλάξουν τη στάση τους, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι να δοθούν σαφείς ενδείξεις πως η Φρανκφούρτη εγκρίνει το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια, σηματοδοτώντας έναν επίπονο κύκλο και προσπάθεια περιορισμού τους. Το έχουμε αναφέρει πλειστάκις, το επαναλαμβάνω και τώρα, το πρόβλημα (και) της αγοράς είναι καταρχήν τραπεζικό και αυτό εξηγείται από το ότι η μεν απόδοση των κρατικών τίτλων υποχωρεί, την ώρα που διορθώνει δραματικά και ο πολύπαθος κλάδος. Μέχρις ότου διαφανεί πειστική διέξοδος, ο τραπεζικός κλάδος είναι μη επενδύσιμος, ει μη μόνον για trading σε ανοδικές διορθώσεις».

Πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο μετά το πρώτο 10λεπτο, διάστημα στο οποίο επιχειρήθηκε να συνεχιστεί η αντίδραση που ενεργοποιήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής. Εως τις 387,34 μονάδες ο ΔΤΡ αρχικά, για να «γυρίσει» σταδιακά μετά τις 10:45 προς τις 380, θυμίζοντας πως το ιστορικό χαμηλό (του Φεβρουαρίου 2016) έχει διαμορφωθεί στις 358 μονάδες.

Συνεπώς εύλογο το ερώτημα, εάν στο διάστημα αυτό θα αποφευχθεί η καταγραφή νέου ιστορικού χαμηλού (αν και διαδικαστικά λίγη σημασία/περισσότερο... στατιστική έχει) για τον τραπεζικό κλάδο, εάν θα συνεχίζεται να λειτουργούν οι άμυνες στα blue chips, συνεκτιμώντας πως το ΧΑ διορθώνει (μετά τις 9 Ιανουαρίου), ενόσω αντιδρούν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια.

Πέραν του τραπεζικού, συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές του δείκτη, με Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΥΓΕΙΑ, Μυτιληναίος κ.α., συνεκτιμώντας ότι για σήμερα αναμένεται τζίρος χαμηλότερος του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας (42 εκατ. ευρώ).
Εως τα 10,63 χαμηλότερα η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 28,89 λίγο υψηλότερα ο τίτλος της Coca Cola, εξισορροπώντας η δεύτερη τις απώλειες της πρώτης.

Με αγοραστές στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Μυτιληναίο, Fourlis και ΔΕΗ. Αφήνουμε τελευταία τη μετοχή της Επιχείρησης καθώς λόγω εξελίξεων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κατ' αρχάς όσων βραχυπρόθεσμων προσβλέπουν στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων αλλά και όσων θεωρούν χαμηλή την αποτίμηση των 301 εκατ. του ενεργειακού ομίλου.

Στις 11:05 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 2 εκατ., με 143 μετοχές αμετάβλητες, ένδειξη της... άπνοιας που συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ενδιαφέρον το ότι παραμένει καθοδική η τάση για την απόδοση των κρατικών ομολόγων, με το 10ετές στα 4,170% και το 5ετές στα 3,042%, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται, από νωρίς, και στην προσπάθεια της Αθήνας να «βγει στις αγορές», με μία μικρή έκδοση. Εξέλιξη, κατά γενική εκτίμηση, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v