Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σώθηκε στο «και πέντε» το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, σε μια συνεδρίαση με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Το γύρισμα της Alpha Bank και οι βοήθειες από ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

Ρελάνς μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες, με τους εν δυνάμει πωλητές να δείχνουν πως ελέγχουν την τάση μετά τις 14.00 και με την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων και τους λίγους αγοραστές να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποφύγει ο Γενικός Δείκτης κλείσιμο χαμηλότερα των 613 μονάδων, έστω και αν ενδοσυνεδριακά είχε δοκιμάσει σαφώς χαμηλότερες τιμές.

Κύριος “υπαίτιος” του volatility ο Τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 19,36% και κυριολεκτικά “στα τελευταία μέτρα της κούρσας” και στις τελικές δημοπρασίες, απέφυγε την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Εννοείται ότι η αυξημένη μεταβλητότητα τόνωσε τις συναλλαγές, με αποτέλεσμα ο σημερινός τζίρος να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων.

Από την άλλη, ίσως δεν έπρεπε να περάσει απαρατήρητη η εμφανής υποτίμηση με την οποία διαπραγματευόταν το συμβόλαιο του FTSE25, για τον μήνα Φεβρουάριο, προκειμένου να διαφανούν οι διαθέσεις των πωλητών, οι οποίες εκδηλώθηκαν μετά τις 14.00.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η λήξη των Παραγώγων συνιστά πρόσθετο λόγο για να σημειωθεί αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ αργά τα βράδυ αναμένεται η έκθεση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας με μικρές μόνο πιθανότητες για αναβάθμιση” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Βραχυπρόθεσμα τα υπερπουλημένα επίπεδα μπορούν να υποστηρίξουν μία τεχνική αντίδραση, με τον Τραπεζικό κλάδο να διαμορφώνει το μεγαλύτερο μέρος της τάσης. Στη σημερινή ατζέντα η S&P θα ανακοινώσει το βράδυ την αξιολόγηση της Ελλάδος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σειράς Ιανουαρίου λήγουν σήμερα” σημείωνε η Beta Sec.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο (νέο ιστορικό χαμηλό στις 378,5 μονάδες ΔΤΡ) καθηλώνοντας και τον Γενικό Δείκτη στο εύρος διαπραγμάτευσης που κινείται από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η περιοχή των 610 - 600 μονάδων αποτελεί σημαντική στήριξη και δεν αναμένεται να παραβιαστεί στην παρούσα φάση. Υποστηρικτικά λειτουργεί και εν εξελίξει ανοδική αντίδραση σε Dow Jones και S&P 500, αν και οι Ευρωπαϊκές Αγορές δεν δείχνουν την ίδια ανοδική ορμή. Σήμερα θα δοθεί στην δημοσιότητα ο ‘χρησμός’ του Οίκου αξιολόγησης S&P για την Ελληνική Οικονομία, ενώ αναμένουμε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών” τόνιζε η Merit Sec.

“Καθαρά πτωτική συνεδρίαση η χθεσινή, παρά τις αρχικές θετικές διαθέσεις, με τις Τράπεζες και πάλι σε ισχυρή πίεση. Νέα χαμηλά για ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και Τραπεζικό δείκτη, που δεν αφήνει περιθώρια στην υπόλοιπη Αγορά να ανασάνει. Ο ΓΔ με στήριξη στις 607 και αντιστάσεις στις 624 και 638. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1631 και αντίσταση στις 1685. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 364 μονάδες και αντίσταση στις 417. Συμπερασματικά: Τεχνικά ο ΓΔ διολισθαίνει προς τις 600 μονάδες κυρίως λόγω των προβληματικών Τραπεζών. Μια πρώτη αντιστροφή τάσης θα διαφανεί πάνω από τις 638 και βασικά πάνω από 651 μονάδες. Ημέρα, λήξης Παραγώγων σήμερα, όπου ίσως εκτονωθεί λίγο η πίεση” ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το “θερμοκήπιο της μεταβλητότητας”, που δεν είναι άλλο από τον Τραπεζικό κλάδο, ευνόητο είναι ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Alpha Bank (+4,4%) κινήθηκε μεταξύ 0,952 (+4,62%) και 0,8825 ευρώ (-3,02%), της Εθνικής (-0,84%) μεταξύ 0,988 (+3,13%) και 0,914 ευρώ (-4,59%), της Eurobank (-1,29%) μεταξύ 0,506 (+1,93%) και 0,471 ευρώ (-5,12%) και της Πειραιώς (-3,53%) μεταξύ 0,695 (+2,21%) και 0,641 ευρώ (-5,74%).

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον Τραπεζικό δείκτη, που ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 389,72 μονάδες (+2,97%), για να υποχωρήσει στις 377,88 (-0,16%) και στις 13.45 βρέθηκε στις 379,3 (+0,22%). Με την λήξη των Παραγώγων, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε νέα χαμηλά στις 363,54 (-3,95%), στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 376,01 (-0,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών και των “μαγικών” που έλαβαν χώρα σε αυτές, διασώθηκε στις 382,76 μονάδες, γυρίζοντας σε ημερήσια κέρδη 1,13% (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμες να συζητήσουν μερική διαγραφή απαιτήσεων (σ.σ. ‘κούρεμα’) για τους Δανειολήπτες, οι οποίοι θα πληρούν τα κριτήρια του υπό επεξεργασία μοντέλου Κρατικής επιδότησης, που θα διαδεχθεί το Νόμο Κατσέλη, δηλώνουν οι Τράπεζες, εφόσον όμως, η διαγραφή συσχετισθεί με το ύψος της εμπορικής αξίας του ενεχύρου και όχι με την αντικειμενική”.

Από εκεί και πέρα, μπορεί οι τελικές δημοπρασίες να έσωσαν τα προσχήματα και μαζί με αυτά και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, όμως το σύνολο των εγχώριων αναλυτών παραμένει τουλάχιστον επιφυλακτικό, επισημαίνοντας ότι το μόνο σχεδόν βέβαιο σενάριο, είναι αυτό που θέλει την διατήρηση της μεταβλητότητας, η οποία θα αυξάνεται όσο ο Δείκτης πλησιάζει απειλητικά το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Όσο και αν κάποιες κινήσεις των αγοραστών στις τελικές δημοπρασίες, “αγοράζουν χρόνο” για το Χ.Α., είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δείκτες και μετοχές θα “δουν τις τιμές που θα απαιτήσουν οι συνθήκες” και αυτό είναι αξίωμα στις Χρηματιστηριακές Αγορές.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Έτσι, “η Αθήνα σχεδιάζει να επιστρέψει στις Αγορές ομολόγων με πενταετή Κοινοπρακτική έκδοση, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών”, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν ήταν άλλος από τον γνωστό “σωματοφύλακα”, δηλαδή ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,30%), δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει πολύ σημαντική η ζώνη αντίστασης στα 29,40 – 29,60 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 28,00 – 27,30 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 26,05 ευρώ.

Μετά από βραχύβια αντίδραση μίας συνεδρίασης, οι πιέσεις επέστρεψαν δριμύτερες στον Fourli (-4,75%), με τον τίτλο να κινείται σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Η μετοχή έχασε την, θεωρητικά, ισχυρή στήριξη στα 3,94 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 3,58 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 4,05, επόμενη στα 4,25 (ημερήσιο “stop short”), ενώ απόλυτα σημαντική κρίνεται η ζώνη 4,50 – 4,60 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+1,29%) και Ικτίνο (+2,40%), τρεις για την Profile (+2,49%) και δύο συνεχόμενες για την ΕΥΔΑΠ (+3,95%).

Τρεις ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, αθροίζει ο Δρομέας (+2,54%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+4,29%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιντρακόμ (+3,95%), Creta Farm (+13,31%) και BriQ (+3,92%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε στην Newsphone (-5,03%) και “άτσαλη” διόρθωση σημειώθηκε στην Revoil (-9,09%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Epsilon Net ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,039927 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €1,2200

Τεχνικά, οι σημερινές μικρές μεταβολές δεν άλλαξαν τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες.

Αν επιμείνουν οι πωλητές και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 613 και 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1638 και 1608 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πρώτος στόχος των αγοραστών, οι 636 και 650 μονάδες, για τον ΓΔ και οι 1669, 1680 και 1711 μονάδες, για τον FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία “χάρισε” εβδομαδιαίες απώλειες 2,88% για τον Γενικό Δείκτη και 15,41% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,66% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 13,02%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Την περασμένη βδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο διάστημα 612 με 637 μονάδες, απογοητεύοντας για πολλοστή φορά τους θιασώτες ενός ‘January Effect” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Σε αυτή την κίνηση, πρωτοστάτες είναι οι Τράπεζες, που συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, όσον αφορά τις αποτιμήσεις τους.

Τι έχει συμβεί. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή κρίση για πάνω από 8 χρόνια, η Ηγεσία της Χώρας δεν έχει αποφασίσει ποια είναι η χρησιμότητα της Ελλάδας στην Διεθνή Οικονομία. Δηλαδή, όπως λέγεται συνήθως, ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετήσει η Χώρα.

Το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας παραμένει δανεισμός και κατανάλωση.

Οι Κυβερνώντες υιοθετούν ένα πολύ συγκαταβατικό προφίλ στις παρουσιάσεις τους στο εξωτερικό και ένα σκληροπυρηνικό και ιδεοληπτικό προφίλ στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό επιτρέπει τη συντήρηση καλών εντυπώσεων στο εξωτερικό και τη συνέχιση του δανεισμού της Χώρας στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν υιοθετηθεί από τους Δανειστές.

Όποιος όμως πείθεται να έρθει στη Χώρα και να επενδύσει, ανακαλύπτει τη σκληρή αλήθεια της υπερφορολόγησης και της αναβλητικότητας.

Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει απομονωθεί από τις Αγορές και να βασίζει τη συνέχιση της νιρβάνας που επικρατεί, στο “μαξιλαράκι” ρευστότητας που έχει εξασφαλιστεί με δανεισμό.

Το έντονα προεκλογικό κλίμα και η κλιμάκωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, επιδεινώνει την εύθραυστη ψυχολογία και τίποτε δεν κινείται.

Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, αλλιώς οι επιπτώσεις της ακινησίας θα γίνουν πάλι εμφανείς σε κάθε Έλληνα, όπως συνέβη το 2010.

Είτε πρέπει να επιταχυνθούν δραματικά οι εξελίξεις, όσον αφορά τα εκκρεμή θέματα της Οικονομίας, είτε η κατάσταση να εκτονωθεί με πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή με εκλογές. Τα εκκρεμή οικονομικά θέματα παραμένουν τα ίδια και είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος, οι Αποκρατικοποιήσεις και η επίλυση των “κόκκινων” Τραπεζικών δανείων.

“Τεχνικά τα παραπάνω επίπεδα των 612 και των 637 μονάδων του Γενικού Δείκτη, παραμένουν σημαντικά για την περαιτέρω πορεία. Όμως όσο παραμένουμε σε αυτό το διάστημα χωρίς να προσφέρουμε κάποια αισιοδοξία στους Επενδυτές, αυξάνονται οι πιθανότητες να κινηθούμε χαμηλότερα” εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Πτωτικά αυτονομημένος από τις Ξένες Αγορές κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε” αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Τράπεζες, η “Αχίλλειος πτέρνα” της Αγοράς από το 2010, έδειξαν ιδιαίτερα αδύναμες να αναχαιτίσουν το κύμα προσφοράς που εκδηλώθηκε, μετά την πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε, ανάκαμψή τους την περασμένη εβδομάδα. Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει συρρικνωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ και το μετοχολόγιο όλων των Τραπεζών έχει μόνο χαμένους Επενδυτές, ενώ τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του ΔΤΡ παραπέμπουν σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 420 μονάδων Γενικού Δείκτη.

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, ουδόλως μετέβαλε το κλίμα, καθώς οι αβεβαιότητες αναφορικά με την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επίπτωσης που θα έχουν στα βασικά κεφάλαια φερεγγυότητας των Τραπεζών, φαίνεται να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις του το 2019 έδειξε ότι θα έχει ομοιότητες με την περυσινή χρονιά, καθώς η εικόνα των αποδόσεων παραμένει διττή: Οι Τραπεζικές μετοχές τρέχουν με απώλειες από 8% έως 17%, δοκιμάζοντας συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ενώ το υπόλοιπο Δεικτοβαρές ταμπλώ, εμφανίζει μια συμπαθητικά θετική εικόνα που κορυφώνεται στο +12% του ΟΤΕ.

Το τοπίο δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε την προσεχή εβδομάδα, καθώς η ροή νέων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και πάντως όχι ισχυρά υποστηρικτική για κάποια κίνηση διαρκείας, ωστόσο η ένταση των πιέσεων ενδεχομένως να μετριαστεί λόγω της υποτιμητικής υπερβολής που εμφανίζει για μια ακόμη φορά ο κλάδος.

Η φημολογούμενη αναχρηματοδότηση της έκδοσης της Ελληνικής πενταετίας που αναμένεται προς τις αρχές Φεβρουαρίου, δεν βοήθησε όλες τις σειρές ομολόγων, παρά μόνο την συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, στερώντας έτσι μια καλή δικαιολογία ανάκαμψης για το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών.

Με αυτά και με αυτά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε την χρονιά.

Συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, ο Δείκτης δείχνει απροθυμία να σπάσει την τετράμηνη συσσώρευση τιμών, καθώς οι δυνάμεις των αγοραστών εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Αν και οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει, εντούτοις δεν έχει υπάρξει κάποια σφοδρή υποτιμητική υπερβολή στην “μεγάλη εικόνα”, που να προετοιμάζει το έδαφος για μια ανοδική κίνηση.

Αντιθέτως τα Τραπεζικά διαγράμματα έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, επίπεδα που ωστόσο στο παρελθόν είχαν παραμείνει και διευρυνθεί ακόμα και σε ακραίες τιμές για αρκετές συνεδριάσεις. Η δομή των ημερήσιων σωμάτων του Γενικού Δείκτη δείχνει ότι προς το τέλος της ημέρας εκδηλώνεται ένα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που περιορίζει τις απώλειες, αφήνοντάς ενδοσυνεδριακές “ουρές”, σε αντίθεση με την εικόνα του Τραπεζικού κλάδου ο οποίος τερματίζει τις ημέρες με συμπαγή “μαύρα σώματα”.

Οι πωλητές, επομένως, έχουν το πάνω χέρι στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι μεν υπερπουλημένος αλλά χωρίς “αντίπαλο αγοραστικό δέος”, που από ότι φαίνεται επικεντρώνεται στο να συντηρεί και όποτε είναι εφικτό, να βελτιώνει τα επίπεδα τιμών των μη Τραπεζικών μετοχών.

Η συσσώρευση φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο το τεχνικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των 590 μονάδων, καθώς η διάσπασή τους θα ανοίξει το δρόμο για τουλάχιστον 20 μονάδες χαμηλότερα.

Απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για την “Συμφωνία των Πρεσπών” στην Βουλή.

Επίσης εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, για την αξιολόγηση των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την επιστροφή 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων.

Η ερχόμενη Παρασκευή σηματοδοτεί το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, ενώ κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 2019 από την Τράπεζα της Ελλάδος, που παραδοσιακά ανοίγει την αυλαία των ετήσιων αποτελεσμάτων χρήσης.

“Την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω επίσημης αργίας” επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός, σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο.

“Η παραγωγή Πετρελαίου των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, θα ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές του Πετρελαίου το 2019, δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ να στηρίξει την Αγορά με μειώσεις της παραγωγής”, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Η Κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να ορίσει ως στόχο για την ανάπτυξη της Οικονομίας της Χώρας το 2019 έναν ρυθμό μεταξύ του 6% και του 6,5% του ΑΕΠ, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2018, αλλά υψηλότερο από εκείνον των περισσότερων Ανεπτυγμένων Οικονομιών”, γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ημερησία της Κίνας, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Υποχώρησαν οι Βρετανικές λιανικές πωλήσεις τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων διολίσθησε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο.

Μόνο τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% από τον Νοέμβριο ενώ ήταν 3% υψηλότερες σε ετήσια βάση. Ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει μηνιαία πτώση 0,8% και ετήσια κέρδη 3,6%.

H Τράπεζα της Ιταλίας αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Χώρας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Οικονομία, πιθανότητα, διολίσθησε σε ύφεση το τελευταίο εξάμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η Ιταλική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% φέτος, αντί για 1% που ανέμενε προηγουμένως.

Όσον αφορά το 2018, ανέφερε πως “η Ιταλική Οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, πιθανότατα συρρικνώθηκε και το τέταρτο τρίμηνο”. Τούτο σημαίνει πως η Ιταλική Οικονομία βρέθηκε τεχνικά σε ύφεση.

Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι το 2020 και το 2021 το Ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,9% και 1% αντίστοιχα, κοντά στις προβλέψεις της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,1% και 1% αντίστοιχα.

Σχετικά με την κατάσταση των Ιταλικών Τραπεζών, εκτιμά ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 9,4%, από 9,7% προηγουμένως.

“Αμερικανοί Αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να άρουν δασμούς που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές Κινεζικών προϊόντων, ώστε να δώσουν στο Πεκίνο κίνητρο για να κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην εμπορική κόντρα η οποία έχει ταρακουνήσει τις Αγορές”.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, “την ιδέα για άρση ορισμένων, ή όλων των δασμών πρότεινε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτιν σε μια σειρά στρατηγικών συναντήσεων”.

Σύμφωνα με πηγές της Αμερικανικής εφημερίδας, ο στόχος είναι να κερδίσουν οι ΗΠΑ τη στήριξη της Κίνας σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

Με δυνατό βηματισμό ολοκληρώθηκε το 2018 για την Αμερικανική βιομηχανική παραγωγή. Μετά τα αναθεωρημένα κέρδη κατά 0,4% το Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε κατά 0,3%. Η άνοδος ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Μεγάλη πτώση κατέγραψε η εμπιστοσύνη των Καταναλωτών στην Αμερικανική Οικονομία τον πρώτο μήνα του έτους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 90,7 μονάδες, από 98,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 97 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος ουσιαστικά τον Δεκέμβριο, στις 101,6 μονάδες έναντι 101,8 μονάδων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.

Επιδεινώνονται οι προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές αλλά σημειώνεται βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

“Το Ελληνικό Δημόσιο χρέος είναι ‘βιώσιμο’, καθώς, αν μη τι άλλο, το ήμισυ αυτού οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια”, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σημερινή συνέντευξή του σε οικονομική εκπομπή της Δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, που είχε ως κεντρικό θέμα της τις επιπτώσεις από το “Brexit”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 620,25 μονάδες, οι αγοραστές σταμάτησαν να παίρνουν πρωτοβουλίες και με τους πωλητές επιθετικότερους, μετά την λήξη των Παραγώγων Ιανουαρίου, ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 609,17 μονάδες (-1,26%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 615,68 (-0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 617,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,07%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 63,4 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πάτησαν σε θετικό έδαφος” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, ΟΛΠ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Viohalco, Lamda Development.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση, είχε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η σημαντική μεταβλητότητα διατήρησε σε ικανοποιητικά επίπεδα τον όγκο συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.752 συμβόλαια).

Στα 2.926 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.086 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.005, 763 για τον Ιανουάριο, 1.193 για τον Φεβρουάριο και 49 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.646,25) κινήθηκε μεταξύ 1.632 και 1.659 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.876 ΟΠΑΠ, 48.000 Grivalia, 8.181 ΕΕΕ, 15.192 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.149), Alpha Bank (11.204), Πειραιώς (3.713), ΔΕΗ (250), Εθνική (4.470), ΟΤΕ (498), MIG (113), Μυτιληναίο (171), Jumbo (186), ΟΠΑΠ (459), Τέρνα Ενεργειακή (415), ΓΕΚ (155), Viohalco (325).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.987, Alpha Bank 28.480, Εθνική 34.558, Πειραιώς 20.153, MIG 49.635, ΑΔΜΗΕ 10.257.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                     NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,52%

2018-01-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,75%

2018-01-15

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,51%

2019-01-14

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.744.008 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.473.820 τεμ. (23.538.820), ΔΕΗ 6.534.706 τεμ. (6.524.107), Eurobank 23.459.647 τεμ. (20.031.893), Εθνική 8.703.501 τεμ. (7.703.501), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v