Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Μια μεγάλη εντολή πώλησης και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν αρκετή για να γυρίσει χαμηλότερα ο κλάδος και ο Γενικός Δείκτης. Παραμένει χαμηλός ο τζίρος. Σε ποια blue chips υπερισχύουν οι αγοραστές.

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Σε αναμονή των δηλώσεων Ντράγκι, οι traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εντολή πώλησης σε τραπεζικές μετοχές «ρίχνει» το ΧΑ.

Στις 11.146 μονάδες, κατά 0,68% υψηλότερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.642 από 0,24% υψηλότερα «βλέπουν» το άνοιγμα για τον S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, μία δισκέτα με εντολές πώλησης και στις 4 τραπεζικές μετοχές ήταν αρκετή για να «γυρίσει» ο πολύπαθος κλάδος και να επιβαρυνθεί σταδιακά το κλίμα και σε πολλά blue chips.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, πολύ λιγότερα όχι μόνο του μέσου όρου εβδομάδος αλλά λιγότερα και του μέχρι τώρα μ.ο (από την αρχή του έτους). Ενδεικτικό το ότι στις 13:40 και η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε το όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Από τις 388,95 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών προς τις 374,01 από την ώρα που ενεργοποιήθηκε η εντολή πώλησης σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, με συνέπεια μέσα σε λίγα λεπτά ο κλάδος να διαγράψει μία κάθετη πορεία (μέχρι τις 12:10) και να παραμείνει κοντά στα χαμηλά ημέρας μέχρι και πριν από λίγο.

Σήμερα-αύριο οι κρίσιμες επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών με τους αρμοδίους της ΕΚΤ (και αύριο με τον επικεφαλής του ΕΜΣ, Αντρέα Ενρια), με ζητούμενο να δοθεί -επιτέλους- ένα σήμα εκκίνησης στην επίπονη και καθοριστική διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος «ανέβασε» σχετικό θέμα για τα δύο σχέδια για τα NPLs στην DG Comp και την... υιοθέτηση από την κυβέρνηση του σχεδίου της ΤτΕ.

Σε αναμονή λοιπόν για τα νεότερα για τον τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα στα blue chips, με τη Motor Oil στην κορυφή από πλευράς συναλλαγών. Εως τα 21,50 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΜΟΗ, με άνοδο 2,14% από την αρχή του έτους και αποτίμηση 2,38 δισ. Από τις «βαριές» μετοχές του δείκτη η ΜΟΗ συμβάλλει με την ανοδική αντίδρασή της στην επιβεβαίωση των 1.670 μονάδων για τον FTSE25.

Σε Αegean, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Μυτιληναίο και Fourlis το προβάδισμα των αγοραστών, μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των blue chips για Grivalia, Viohalco, Jumbo.

Στις 22/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Ικτίνο, ΜΕΡΚΟ, ΑΝΕΜΟΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Qual, MLS, Intralot να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v