Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ισορροπούν» αγοραστές και πωλητές

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 2% για τη μετοχή της Alpha Bank. Πτώση καταγράφουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil. Κέρδη για ΔΕΗ, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank.

ΧΑ: «Ισορροπούν» αγοραστές και πωλητές

Ανοδικά έχουν «γυρίσει» τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα futures στη Wall Street. Το ενδεχόμενο αντίδρασης στη Νέα Υόρκη, μετά τη χθεσινοβραδινή διόρθωση (είχε προηγηθεί η αργία της Δευτέρας) διευκολύνει τους long να «δουν» λίγο υψηλότερα. Ετσι στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις αρχικές 11.007 ενισχύθηκε σχεδόν 110 μονάδες, περνώντας -μετά τις 13:35- σε θετικό έδαφος.

Στο συν 0,54% και από τις 2.645 μονάδες ο S&P 500, με το premium για τον δείκτη να ενισχύεται το τελευταίο ημίωρο. Σε αυτό το -βραχυπρόθεσμο- περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders συνεχίζουν με προσεκτικές κινήσεις περιορισμένης έκτασης, μακράν των χθεσινών (αυξημένων) μεγεθών σε τραπεζικές και μη μετοχές.

Εως τις 626 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε αρνητικό έδαφος από τις 11:47 και μετά, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει «γυρίσει» χαμηλότερα, κάτι που επηρέασε -σε μικρότερο βαθμό- τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων που ενεργούν στα blue chips και μετοχές-σηματωρούς του δείκτη.

Εως τις 384 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 1.669 μονάδες ο FTSE25, με το 30% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Χωρίς κατεύθυνση μεν το ΧΑ, όσον αφορά στους δείκτες, καθώς συνεχίζεται για 14η εβδομάδα η συσσώρευση σε στενό εύρος αλλά με αρκετές επιμέρους μετοχές να αναδεικνύονται από την πρώτη συνεδρίαση του 2019 (Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, με τον ΓΔ στις 605 μονάδες).

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, χωρίς τη χθεσινή... έξαρση σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και ορισμένες ακόμη εισηγμένες του δείκτη, που έδωσαν λίγο νεύρο και... χρώμα στη συνεδρίαση.

Με τις τραπεζικές σε αρνητικό έδαφος και με πωλήσεις σε ΟΤΕ, ήταν θέμα χρόνου να «επιστρατευτεί» η Coca Cola, προκειμένου να αντισταθμιστεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών. Στο μείον 1,92% και το 0,971 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο μείον 0,73% και τα 10,93 ευρώ ο ΟΤΕ, αλλά με την Coca Cola να ενισχύεται (στις 14:40) κατά 1,11% έως τα 29,27% (υψηλό ημέρας), η εικόνα για τους βασικούς δείκτες εμφανίζεται με μικρές απώλειες της τάξεως του 0,26% (ΓΔ) και του 0,04% (FTSE25).

Με πωλήσεις στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Sarantis, TITAN, οι πωλητές έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα. Με αγορές σε τίτλους των ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Fourlis και σταθερές οι Grivalia, EXAE, Lamda Development, ΟΠΑΠ.

Στη μετοχή του Οργανισμού μπορεί το BauPost να μειώνει περαιτέρω τη θέση του (είναι χαμηλότερα του ορίου του 5%), ωστόσο άλλα funds (επίσης αμερικανικά) φαίνεται να απορροφούν την προσφορά. Οι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση παραπέμπουν σε αλλαγές θέσεων μεταξύ «ισχυρών χεριών».

Στις 35/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές από μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να ξεχωρίζουν και σήμερα. Μέρκο, Κορδέλου, ΚΛΜ, Minoan Lines, Ιατρικό, Elton, Asco, CNP Capital.

Σημειωτέον πως στη μετοχή της Asco πέρασαν 104.000 τεμάχια, σε τιμές με premium (στα 2,90, με την τρέχουσα στα 2,56-2,78 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v